O nouă piaţetă în Bucureşti. Cum se va numi şi unde se aflăConsilierii generali ai Capitalei au hotărât, luni, că spațiul public aflat în fața Sinagogii Mari din București se va numi Piațeta Șef Rabin dr. Alexandru Șafran.

Sinagoga Mare Bucuresti
Sinagoga Mare Bucureşti

Dr. Alexandru Șafran a fost rabinul șef al cultului mozaic din România.

"A fost un lider autentic al evreilor în anii Holocaustului, înțelept, cu o mare capacitate de judecată și cu o imensă cultură iudaică și filosofică, un adevărat luptător pentru supraviețuirea comunității sale", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Alexandru Șafran a fost doctor în filosofie, istoric și scriitor și a trăit între 12 septembrie 1910 și 27 iulie 2006. În 1940, la numai 29 de ani, a devenit șef rabin al cultului mozaic din România și senator de drept în Parlamentul României, se menționează în raportul de specialitate. La sfârșitul anului 1947, refuzând colaborarea cu autoritățile comuniste, a fost silit să părăsească România. Ulterior, din 1948 și până la decesul său, a îndeplinit funcția de mare rabin al Genevei. De asemenea, a fost membru de onoare al Academiei Române (1997).

Conform aceluiași document, propunerea vine ca urmare a comemorării a 76 de ani de la pogromul legionar antievreiesc din București (21-23 ianuarie), a Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului (27 ianuarie) și a omagiului adus marelui șef rabin dr. Alexandru Șafran.

Proiectului de hotărâre i-a fost atașată și o scrisoare trimisă primarului general, pe 13 ianuarie, de către Federația Comunităților Evreiești din România. Conform acesteia, în apropierea sinagogii a fost inaugurat un monument evocator 'Șef rabin dr. Alexandru Șafran (2013) și Memorialul Martirilor Pogromului din București (2013)'.

"Dr. Alexandru Șafran a fost un om iubitor de oameni, omniprezent în multiplele probleme și situații pe care avea să le rezolve în anii în care și-a exercitat funcția de rabin șef al evreilor din România. A dat mereu senzația unui om puternic, bun, drept și care îndemna întotdeauna la curaj. Un lider autentic al evreilor în anii Holocaustului, înțelept, cu o mare capacitate de judecată și cu o imensă cultură iudaică și filosofică, a fost cu adevărat un luptător pentru supraviețuirea comunității sale, iar apoi pentru înscrierea ei pe coordonate de democrație și civilizație", se mai arată în scrisoare.

Etichete: piateta bucureşti, Piațeta Șef Rabin dr. Alexandru Șafran, sinagoga bucureşti, sinagoga mare bucureşti

0/2 COMENTARII
Victoria
20 Dec 14:13
+0
VOTURI
-0
Viziunea mea e ca ar trebui sa continuam aceste traditii mozaice.
vlad
31 Jan 15:39
+0
VOTURI
-0
Oh da, o sa puna niste panselute acolo, dar cartierul evreiesc este o mizerie, este complet lasat de izbeliste.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE