OBLIGATORIU: Piețele Capitalei vor rezerva MINIM 75% din spații pentru producătorii localiMai multe produse agricole autohtone în piețele din Capitală. Potrivit unui proiect de hotărâre al Primăriei Capiatalei, administratorii piețelor din București vor rezerva minimum 75% din spațiile de vânzare pentru persoanele care dețin atestatul de producător agricol și care vând produse obținute în gospodăria/ferma proprie. Documentul este în dezbatere publică și va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului București. 

OBLIGATORIU: Pietele Capitalei vor rezerva MINIM 75% din spatii pentru producatorii locali
OBLIGATORIU: Piețele Capitalei vor rezerva MINIM 75% din spații pentru producătorii locali

În toate piețele agroalimentare din București "spațiile rezervate producătorilor agricoli persoane fizice deținătoare ale unui atestat de producător și ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria/ferma proprie, vor fi de minim 75% din totalul spațiilor de vânzare existente", se precizează într-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere pe site-ul Primăriei Capitalei. 

Primăria vrea ca prin această hotărâre să extindă "accesul producătorilor români din sectorul agroalimentar în piețele situate în municipiului București, precum și pentru stimularea relaționării dintre cetățenii municipiului București și producătorii români". De asemenea, municipalitatea susține că această măsură este necesară  pentru "a scurta drumul produselor agroalimentare de la producătorul agricol la cetățeni, ca principală măsură pentru a consuma alimente proaspete, de sezon și don zona în care trăiește consumatorul". 

Măsura nu va duce însă automat și la creșterea numărului de producători locali și de produse autohtone în piețele din Capitală. Asta pentru că, în România, atestatul de producător agricol este încă ușor obținut de către intermediari. Aceștia cumpără produsele de la producătorii locali la prețuri mici și le vând apoi în piețe la prețuri mult mai mari.  

Conform legii, atestatul de producător, este eliberat doar după ce autoritățile verifică dacă suprafețele de teren și efectivele de animale invocate există cu adevărat. În realitate, acest lucru nu se întâmplă, iar intermediarii obțin de multe ori atestate de producător pe baza unor informații fictive. 

Proiectul de hotarare privind unele masuri de imbunatatire a activitatii in pietele agroalimentare din municipiul Bucuresti se află în dezbatere publică până pe 4 noiembrie. Pentru a intra în vigoare va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului București. 

Etichete: fermieri, piaţă, piață agroalimentară, producători locali

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE