Omul de afaceri Ioan Niculae, audiat vineri la DIICOT în dosarul RomgazDOSARUL ROMGAZ. Omul de afaceri Ioan Niculae a fost adus, vineri dimineaţă, din penitenciarul Găeşti la DIICOT. El este audiat în dosarul Romgaz, dosar în care fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, este urmărit penal.

Omul de afaceri Ioan Niculae, audiat vineri la DIICOT in dosarul Romgaz
Omul de afaceri Ioan Niculae, audiat vineri la DIICOT în dosarul Romgaz

DOSARUL ROMGAZ. Adriean Videanu a fost audiat şi el ieri, în acelaşi dosar. 

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a prezentat, joi, la DIICOT, pentur a fi audiat în dosarul Romgaz. Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare. 

DOSARUL ROMGAZ. Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate, scrie Agerpres.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui "client privat privilegiat" și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

DOSARUL ROMGAZ. Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

DOSARUL ROMGAZ. În urma unei expertize, s-a stabilit că prejudiciul în această cauză se ridică la 62 milioane euro.

Etichete: Adriean Videanu, audieri, diicot, dosar romgaz, Ioan Niculae

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE