OMV Petrom a stabilit un schimb de active cu Gazprom, schimb care implică RomâniaOMV Petrom a "batut palma de principiu" cu gigantul rus Gazprom, la sfarsitul anului trecut, pentru un schimb de active, care implica Romania.

OMV Petrom a stabilit un schimb de active cu Gazprom, schimb care implica Romania
OMV Petrom a stabilit un schimb de active cu Gazprom, schimb care implică România
Foto: rador.ro

Conform Hotnews.ro, OMV ar urma sa primeasca acces la explorarea si exploatarea unor zacaminte foarte mari in Siberia. In schimb, Gazprom ar urma sa preia rafinaria Petrobrazi de la Ploiesti, detinuta de OMV Petrom si benzinarii din Bulgaria. Rusii ar mai solicita, in cadrul acestui aranjament, sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la ExxonMobil. OMV Petrom si ExxonMobil detin licente de explorare si exploatare in Marea Neagra, pe teritoriul Romaniei, mai anunță sursa citată.

OMV este actionarul majoritar al companiei petroliere romanesti OMV Petrom. Discutiile dintre rusi si austrieci nu sunt finalizate si oricand pot aparea modificari asupra intelegerii, au mai precizat sursele Hotnews.ro. Negocierile au inceput cu mai mult timp in urma. In vara anului trecut a fost semnata o intelegere importanta intre OMV si Gazprom. Realitatea.net redă, în continuare explicațiile date de Hotews

Potrivit documentului semnat in vara, OMV ar putea deveni partener cu compania rusa in dezvoltarea unui zacamant de petrol si gaze din Rusia, oferind in schimb alte active, lucru anuntat chiar de grupul austriac. Parteneriatul cu rusii e chiar mai puternic de atat. In toamna, OMV a semnat cu Gazprom un acord pentru dublarea conductei Nord Stream care ar creste si mai mult dependenta Europei de gazele rusesti. Alaturi de OMV au mai semnat Shell, E.ON, BASF si Engie (fosta GDF Suez).

De ce ar ceda OMV active importante pe care le detine?

Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, noul manager al OMV are ambitia extinderii grupului in spatiul rusesc, vizand in principal zacaminte mari din Siberia. In primavara lui 2015, a fost numit sef al OMV un apropiat al rusilor, Rainer Seele. Despre o apropiere intre OMV si Gazprom au aparut informatii in spatiul public inca din 2014, insa relatia dintre cele doua grupuri s-au intensificat dupa schimbarea managementului. Inainte sa ajunga la OMV, Rainer Seele a fost presedinte al Camerei de comert Germania- Rusia si presedintele Consiliului de Administratie al companiei germane Wintershall, pozitii de conducere din care a avut relatii de business foarte apropiate de Gazprom.

Specialistii consultati de HotNews.ro se arata ingrijorati de acest eventual schimb de active dintre Gazprom si OMV, fiind ridicate semne de intrebare legate de viitorul rafinariei Petrobrazi.

Etichete: Gazprom, OMV Petrom

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE