ONG-uri:Descentralizarea în forma PSD va distruge mediul, patrimoniul național și va crește corupțiaSocietatea civilă se opune vehement proiectului descentralizării prezentat de actuala guvernare. Reprezentanții mai multor ONG-uri spun că prin transferarea instituțiilor de control de la nivel central la nivel local va crește corupția, iar autoritățile locale vor dobândi putere absolută. Astfel, autoritățile locale vor putea demola clădiri de patrimoniu sau construi pasaje cu încălcarea normelor în vigoare, atâta timp cât autorizațiile și avizele necesare vor fi emise tot de ele. În cazul în care se încalcă legea, instituția de control care ar trebui să reclame astfel de devieri de la lege ar fi tot în subordinea primăriei (în cazul Capitalei) sau al Consiliului Județean. 

 

ONG-uri: Transferarea puterii de la nivel central la nivel local va incuraja coruptia
ONG-uri: Transferarea puterii de la nivel central la nivel local va încuraja corupția

Conform proiectului Legii descentralizării publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Ministerul Culturii pierde aproape toate atribuțiile de avizare a intervențiilor asupra monumentelor istorice și a zonelor istorice. Acestea atribuții sunt transferate Direcțiilor Județene pentru Cultură, care vor fi în subordinea Consiliilor Județene, respectiv a Primăriei Municipiului București (PMB).  Aceeași situație există și la mediu. Astfel, Agentiile de Protecția Mediului trec în subordinea Consiliilor Județene și a PMB.

"Nu există un studiu de impact pentru acest proiect de descentralizare. De fapt, aceste propuneri sunt motivate prin faptul că promovează prosperitatea. Poate prosperitatea baronilor locali. De exemplu, Primăria Capitalei inițiază un proiect, al cărei beneficiar este tot ea. Practic, Primăria își va acorda singură avizul de mediu, avizul de la cultură și autorizația de construcție. Nu va mai exista niciun fel de control. Autoritatea locală va avea putere absolută ", spune Roxana Wring, de la  Asociația Pro DoMo.

În cazul în care autoritatea locală încalcă legea în cazul desfășurării unui proiect instituțiile care ar trebui să reclame aceste probleme se vor afla tot în subordinea Consiliilor Județene sau a Primăriei Capitalei. Prin urmare va avea un buget stabilit de aceste instituții și directori numiți de președintele CJ sau de primarul general. "Este clar că nu se vor reclama și acuza singuri în astfel de cazuri. Se încurajează astfel corupția și abuzul", susțin ONG-urile. 

"De exemplu, Cristi Borcea își construiește vilă pe tErenul ștrandului Dâmbovița și primește autorizație retroactiv de la Primăria Sectorului 6. Sau, cazul restaurantului Cina care este monument istoric cu grad maxim de protecție. Asta înseamnă că nu ai voie să miști nimic acolo. Și cu toate astea obține aviz de la Mediu și de la Cultură. Va dați seama câte astfel abuzuri s-ar produce dacă se transferă întreaga putere autoriății locale?", a declarat și Dan Trifu de la Ecocivica.  

Coaliția de Mediu (din care fac parte 70 de ONG-uri) a anunțat deja că va face o sesizare la Guvernul României pentru a opri acest proiect. O altă sesizare va fi făcută de ActiveWatch, care va denunța creșterea conflictului de interese și nivelul corupției, a anunțat astăzi Mircea Toma. 

Cateva exemple in care Ministerul Culturii s-a opus proiectelor administratiilor locale si pentru care isi pierde competenta in urma Legii descentralizarii

 Bucuresti:

- Palatul Stirbei din Calea Victoriei 107, in spatele caruia ar fi urmat sa se construiasca un bloc de 40 metri inaltime

- cladire de 37 metri inaltime peste Banca Marmorosh-Blank din strada Doamnei 2-4 - Bucuresti:

- cladire de 7 etaje peste Casa Spiru Haret din str. Gheorghe Manu nr. 7

 Constanta:

- PUZ Peninsula Constanta

 Timisoara: pasajul subteran din Piata Operei.

Etichete: Agenția de Mediu, Autorizaţie de construcţie, descentralizare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE