ONG-urile cer RESPINGEREA Legii defăimării sociale: "Distruge protecția împotriva discriminării"Mai multe ONG-uri cer respingerea Legii defăimării sociale, inițiată de Liviu Dragnea, pe motiv că proiectul distruge ideea de protectie efectivă împotriva discriminării.

ONG-urile cer RESPINGEREA Legii defaimarii sociale: "Distruge protectia impotriva discriminarii"
ONG-urile cer RESPINGEREA Legii defăimării sociale: "Distruge protecția împotriva discriminării"
Foto: jurnalul.ro

Proiectul de lege privind defaimarea sociala "distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania", chiar daca Liviu Dragnea elimina din text criteriul defaimarii din cauza apartenentei politice, consideră 8 ONG-uri care cer Camerei Deputatilor sa respinga proiectul initiat de liderul PSD Liviu Dragnea "si adoptat cu o suprinzatoare rapiditate de Senat".

Aceasta este a doua solicitare de respingere a proiectului, dupa ce alte patru organizatii au cerut asta in cursul diminetii, informează Hotnews.ro.

Deputatul Liviu Dragnea, presedinte interimar al PSD si candidat pentru sefia plina a partidului, a depus la Senat in septembrie 2015 un proiect de lege care prevede amenzi intre 1.000 si 60.000 lei pentru Defaimare sociala. Astazi, 9 octombrie 2015, Liviu Dragnea a anuntat ca va elimina sintagmele "apartenenta politica" si "avere" din definitia "grupului social" si va diminua amenzile pana la niveluri simbolice (sursa si detalii).

"Aceste amendamente la proiect nu se adreseaza si nu remediaza in niciun fel problemele fundamentale puse de aceasta lege care distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania", reactioneaza 8 ONG-uri la anuntul lui Dragnea.

Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Conventia Organizatiilor de Media, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Societatea Academica din Romania sustin intr-un apel comun ca "initiativa legislativa a domnului Dragnea aprobata de Senat" arata "o lipsa cronica de intelegere a fenomenului discriminarii".

Organizatiile solicita Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege privind defaimarea sociala, "adoptat cu o suprinzatoare rapiditate de Senat", chiar daca Dragnea a anuntat ca va elimina criteriul defaimarii din cauza apartenentei politice din lege, respectiv ca va diminua cuantumul amenzilor.

"Presupunand ca asa se va intampla, aceste amendamente la proiect nu se adreseaza si nu remediaza in niciun fel problemele fundamentale puse de aceasta lege care distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania", sustin cele 8 ONG-uri.

"Consideram acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare in Romania, care instituie responsabilitatea colectiva, permite sanctionarea solicitarilor pentru autonomie ale comunitatilor minoritare, un proiect de lege ce dubleaza inrautatind prevederi din actuala legislatie antidiscriminare si incalca directivele europene in materia nediscriminarii. Acest proiect contine definitii vagi permitand abuzuri, inclusiv limitarea libertatii de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie in interiorul CNCD-ului un alt organism de sanctiune inadecvat pentru domeniul discriminarii, si care nu respecta standarde de independenta, transparenta si minime garantii procesuale", avertizeaza organizatiile.

"Suntem impotriva acestei legi deoarece definitiile privind 'grupul social' si 'defaimare sociala' sunt vagi, imprevizibile si permit interpretari abuzive. Astfel, defaimarea sociala este definita ca 'fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social'. (...) Cuantumul amenzilor este suficient de mare incat sa duca la autocenzurarea vocilor critice. Consideram, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicatii majore asupra libertatii de exprimare sa fie aprobata fara o dezbatere argumentata si o consultare publica reala", sustin acestea.

Etichete: legea defaimarii sociale, Liviu Dragnea

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE