Zel tovărăşesc: Onţanu face liste "negre" ale consumatorilor de etnobotaniceListele facute de Ontanu cu numele consumatorilor de etnobotanice sunt considerate abuzive
Listele făcute de Onțanu cu numele consumatorilor de etnobotanice sunt considerate abuzive

În ultima săptămână, bucureştenii aflaţi în preajma spice shop-urilor de pe raza Sectorului 2 au fost luaţi la întrabări de poliţiştii locali. Mai mult decât atât, unii au fost legitimaţi de autorităţi şi trecuţi pe o listă de posibili consumatori de etnobotanice.

Lista de consumatori, la latitudinea poliţistului local

"În general, Poliţia Locală îi legitimează pe cei care au un comportament ciudat, se uită printre zăbrelele magazinului de etnobotanice sau stau mai mult timp în preajma lui. Atât ziua, cât şi în mod special noaptea, patrulele Poliţiei Locale supraveghează aceste spaţii comerciale pentru descurajarea celor care doresc să le deschidă, dar şi a consumatorilor care sunt legitimaţi şi introduşi în baza de date care se întocmeşte în acest sens", a precizat pentru B365.ro Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2 care a adăugat că lista posibililor consumatori de substanţe etnobotanice va fi anexată la un proiect de act normativ la care lucrează primarul Sectorului 2 - Neculai Onţanu, privind interzicerea comercializării de substanţe halucinogene.

Din cele 200 de persoane trecute de primăria Sectorului 2 pe lista posibililor consumatori de etnobotanice, 65 sunt numai din Bucureşti. Din aceştia 11 sunt minori, cel mai tânăr "aplicant" având vârsta de 16 ani. "În cazul minorilor, am luat legătura telefonic cu părinţii copiilor pentru a le aduce la cunoştinţă faptul că aceştia consumă etnobotanice. Dacă unii părinţi au spus că ştiau de acest lucru, alţii s-au arătat foarte surprinşi şi nu au crezut", a comentat Albu.

Legitimarea fără probarea unei infracţiuni este ilegală

În replică, organizaţiile de protecţia drepturilor omului susţin că acţiunile poliţiştilor locali sunt abuzive şi încalcă dreptul la viaţa privată a bucureştenilor. "Ordonanţa de Guvern de acum interzice doar comercializare substanţelor etnobotanice, nu şi consumul lor. Astfel, cumpărătorul nu încalcă nicio lege în acest moment şi, prin urmare, nu văd de ce ar putea fi oprit de poliţişti şi totodată legitimat. Consider că este o hărţuire, un abuz care încalcă dreptul la viaţa privată a fiecăruia", a punctat Diana Hatneanu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România.

Preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu, declară  de asemenea că poliţiştii pot cere datele personale ale unei persoane doar dacă aceasta este susceptibilă de comitarea unei infracţiuni. Ori, în cazul staţionării în preajma unui magazin de plante halucinogene sau chiar în cazul consumului de astfel de substanţe, nu se poate vorbi de încălcarea legislaţiei. "Identificarea unor persoane şi colectarea datelor personale, fără probarea unei infracţiuni, nu este legală. Cei care se simt lezaţi pot cere la Poliţie relaţii asupra ordinului de deplasare în zonă a poliăiştilor, motivul pentru care au fost legitimaţi şi scopul folosirii datelor personale, iar ulterior să se adreseze instanţei de judecată", a specificat preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu.

Cei verificaţi pot cere explicaţii de la poliţişti

Persoanele care sunt trecute pe listele Primăriei pot face totodată plângere la Poliţie împotriva unui abuz de funcţie din partea poliţistului local sau se pot adresa Autorităţii privind Protecţia datelor cu Caracter Personal. "Este ca în cazul în care eu merg să îmi cumpăr un pachet de ţigări şi nu ştiu, ca şi client, dacă respectivul patron şi-a plătit sau nu TVA-ul şi acciza la stat. De ce să fiu eu legitimat şi pus pe o listă care o să ajungă în mâna altor instituţii dacă nu încalc nicio regulă?", s-a întrebat retoric directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România.

Pe raza Sectorului 2 sunt 33 de magazine de vise, acestea fiind închise doar teoretic de autorităţi la sfârşitului anului trecut printr-o hotărâre de Consiliu Local care prevede interzicerea comercializării de etnobotanice la o distanţă mai mică de un kilometru de şcoli, biserici, grădiniţe, spitale şi alte obiective sociale. O parte din acestea încă mai funcţionează şi în prezent.

Etichete: bucureşteni, Bucureşti, Capitală, etnobotanice, lista, Neculai Onţanu, politia locala, promo, realitatea, Sectorul 2

0/0 COMENTARII
Cornelia Vodoiu
18 feb 08:26
+0
VOTURI
-0

Inainte de 1989 se sintetiza TMP, drog la fel de puternic ca si LSD-ul din categoria PSIHODISLEPTICELOR la Centrul de Cercetari Rm.Valcea, platforma OLTCHIM. Afacerea era condusa din America de acad.chimist Ionel Haiduc, acad.A.T.Balaban.Acoperirea era Elena Ceausescu si simpozionul de la CAlimnaesti. In martie 2008 mi-am dat demisia a doua oara din Institutul de Chimie Timisoara al Academiie Romane fiind convinsa ca profesorii universitari, profesorii nostri conducatori de doctorate ce semneaza articole si-n revista de himie sunt implicati in sinteza si traficul de etnobotanice.

« Psihodislepticele sunt substante care produc perturbari grave ale activitatii psihice, substante care deviaza judecata in mod delirant. In general efectele lor se caracterizeaza prin cateva trasaturi comune, producand stari de depersonalizare, perceperea anormala a timpului si spatiului si halucinatii.Aceste substante se mai denumes c si substante halucinogene, fantastice, depersonalizante, schizofrenomimetice etc.Substantele psihodisleptice au implicatii toxicologice deosebite, efectele lor fiind manifestarea actiunii toxice la nivelul sferelor superioare ale psihicului. Multe dintre ele induc dependenta psihica puternica, deci toxicomania respectiva.Dozele halucinogene sunt in general mici (uneori sub 1mg), astfel incat pot produce intoxicatii acute cu sfarsit letal prin depasirea dozelor.Unele au efecte teratogene. Psihodislepticele prezinta implicatii sociale grave prin consumul mare pe plan mondial , in special la tineret , degradarea morala a subiectilor consumatori si producerea a numeroase acte antisociale. Multe substante psihodisleptice sunt cuprinse in grupul claselor noi de SUBSTANTE TOXICE DE LUPTA. »Martian Cotrau, Lidia Popa, Teodor Stan, Nicolae Preda, Maria Kincses-Ajtay- TOXICOLOGIE-Ed.Didactica Si Pedagogica Bucuresti, !991, p.159.

TMP- trimetoxi-3,4,5, fenilpropan, 2-amina face parte din categoria SUBSTANTELOR TOXICE DE LUPTA NELETALE-PSIHODISLEPTICE.

Cornelia Vodoiu
18 feb 08:21
+0
VOTURI
-0

Nu sunt vinovati consumatorii, nu sunt vinovati patronii magazinelor de vise, vinovati sunt cei care au adus etnobotanicele in centrele universitare si nu fac profilaxia toxicomaniei.Acesta este respectul nostru al celor care am facut facultatea de chimie in Bucuresti in perioada 1978-1982 si avem grad de sublocotenent in rezerva, arma 52-aparare civila tocmai pentru a impiedica sinteza, traficul si consumul de etnobotanice , de droguri.

Le-au adus si din afara pentru nebunia copiilor nostri.

[« Opening Statement For Meeting Of Joint Committee On Health And Children’s Regarding Recent Legislation On « Legal Highs », Ireland.

SOURCE : Department Of Health and Children , Ireland.

Article Date : 03 Jun 2010 -8 :00 PDT.

The Misuse of drugs Act 1977 and regulations made there under regulate and Control the import, export, production, supply and possession of a range of named narcotic drugs and psychotropic substances listed in the Schedules to the Act.

An Order of the Government is necessary to declare additional substances to be « controlled drugs » for the purposes of the Act.

The Minister For Health and Children then makes regulations to place controls on the import, export, production, supply and possession which are appropriate to the substances which have been declared to be controlled drugs.

At its meeting on 2 March 2010, the Government agreed to a proposal from the Minister for Health and Children to make « Declaration Order under the Misuse of Drugs Act 1977 declaring a range of so-called « LEGAL HIGHS » to be controlled drugs.

In this legislation a large range of « LEGAL HIGHS » substances which had been on sale in HEAD SHOPS, were declared to be controlled drugs, including :

A.SYNTHETIC CANNABINOIDS (contained in SPICE products) ;

B. BENZYLPIPERAZINE (BZP) and PIPERAZINE derivates (commonly known as « PARTY PILLS » :

C. MEPHEDRONE , METHYLONE, METHEDRONE, BUTYLONE, FLEPHEDRONE, MDPV (often sold as BATHS SALTS or PLANT FOOD) and

D. GAMMA BUTYROLACTONE and 1,4 BUTANEDIOL.

MDPV is METHYLENEDIOXYPYROVALERONE.»]SOURCE : MEDICAL NEWS TODAY.

za sanky
18 feb 03:47
+0
VOTURI
-0

sa te frec in nas de comunist OnTANULE (onanistule)

unu
17 feb 23:05
+0
VOTURI
-0

cel mai prost primar pe care l-a avut, vreodata, sectorul 2.un neica-nimeni

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE