Operatorul economic care administrează groapa de gunoi de la Glina, AMENDAT cu 100.000 de leiAgentul economic care administrează groapa de gunoi de la Glina a fost sancționat contravențional cu suma de 100.000 de lei pentru nerespectarea unor prevederi existente în Autorizația Integrată de Mediu, a anunțat, miercuri, Garda Națională de Mediu.

Groapa de gunoi Glina
Groapa de gunoi Glina

"În urma numeroaselor sesizări înregistrate la Garda Națională de Mediu cu privire la sursele generatoare de disconfort olfactiv în zona Glina — Popești Leordeni, în perioada 10.10 — 17.10.2016, comisarii GNM au efectuat o acțiune de control la depozitul ecologic de deșeuri municipale și asimilabile Glina. Depozitul funcționează în baza Autorizației Integrate de Mediu nr. 57/01.06.2007, valabilă până la data de 01.06.2017. În urma verificărilor desfășurate pe amplasament, au fost constatate neconformități față de prevederile Autorizației Integrate de Mediu, fapt pentru care Garda Națională de Mediu a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 100.000 de lei", notează Garda de Mediu.

Totodată, comisarii Gărzii au impus agentului economic 15 măsuri pentru conformarea cu prevederile Autorizației Integrate de Mediu și a legislației de mediu în vigoare, printre cele mai importante fiind: acoperirea cu material inert (pământ) a taluzurilor celulei, diminuarea zonei active de depozitare a deșeurilor până la maximum 2.500 de metri pătrați și acoperirea la anumite intervale de timp cu un strat de pământ, asigurarea funcționării sistemului de ardere a biogazului 24 de ore din 24 și notificarea imediată a GNM în cazul opririi acestuia, precum și aducerea nivelului de depozitare la cota de 75 de metri (nivelarea celulei 2).

De asemenea, Garda Națională de Mediu a precizat că a informat Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) cu privire la neregulile constatate în raport cu actul de reglementare, aceasta emițând deja notificare cu termen de de 60 zile pentru realizarea măsurilor dispuse. În caz contrar, autoritatea de mediu va suspenda actul de reglementare.

În decursul anului 2016, Garda de Mediu a efectuat alte două controale la depozitul de deșeuri Glina, soldate cu o amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei.

Potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană (CE) așteaptă un răspuns din partea autorităților.

"O să vă enumăr pe scurt aceste probleme. Cea mai gravă problemă în clipa de față este problema calității aerului și a faptului că suntem într-o situație de pre-infringement cu Comisia Europeană. Normele de poluare a aerului, în special pentru pulberi în suspensie, PM10, sunt depășite. Comisia Europeană ne-a trimis scrisoarea care ne pune într-o situație precontencioasă și Primăria avea obligația de a elabora un Plan Integrat de Calitate a Aerului, care ne poate scoate din situația de infringement. Ori, eu înțeleg că toate studiile de fezabilitate pentru acest Plan sunt terminate de doi ani, iar planul nu este încă făcut. A intra într-o situație de infringement costă România și practic toți cetățenii, în prima fază aproape 1,7 milioane de euro, ca amendă, iar ulterior până la 120.000 de euro pe zi, până se rezolvă situația. Nu cred că este fair-play ca toți cetățenii României să aibă de suportat această consecință pentru faptul că Bucureștiul nu și-a făcut treaba", a declarat recent ministrul Mediului. 

Etichete: amenda garda de mediu, Garda de Mediu, Glina, groapa de gunoi, groapa de la glina, gunoi glina

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE