Oprescu a anunțat cine va trasa noul Plan Urbanistic General al CapitaleiConcursul de soluții pentru trasarea noului Plan Urbanistic General al Capitalei a fost câștigat de către o asociere ce are drept lider Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. n funcţie de noul PUG se elaborează Planurile Urbanistice Zonale (PUZ-uri) sau Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD-uri) şi se emit autorizaţiile de construcţie.

Vineri se decide cum va arata noul PUG al Capitalei
Vineri se decide cum va arăta noul PUG al Capitalei
Foto: agendaconstructiilor.ro

Anunțul a fost făcut de către Primarul General al Municipiului București, Sorin Oprescu, în cadrul ședinței de Consiliu General de marți. "Dacă nici școala de Arhitectură n-ar fi prezentat o ofertă bună, nu știu ce m-aș fi făcut. Cât va dura, depinde...Dacă îl asculți pe arhitectul-șef al Capitalei, te iei cu mâinile de cap" - a comentat primarul general. Contractul va fi în valoare de 4,2 milioane lei. 

Jurizarea proiectelor a fost făcută de către specialiști desemnați de Primarul general. Proiectele au fost prezentate anonim, jurații necunoscând cui aparțin proiectele.

În cursă rămăseseră consorţiile: Metroul SA - lider împreună cu Western Outdoor SRL, Albert Speer gmbh (Germania), IHS Romania şi, pe de altă parte, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu - lider împreună cu Arnaiz Consultores (Spania), Intergraf, Sinergetics Corporation, AECOM România, Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică. Concernul condus de Universitatea de Arhitectură a câștigat trasarea noului Plan de Urbanism General al Bucureștiului.

Planul Urbanistic General al Bucureștiului expira pe 25 ianuarie 2013, iar consilierii generali au decis prelungirea lui cu încă trei ani, până în 2016. Decizia CGMB era așteptată în contextul în care dacă PUG-ul Bucureștiului ar fi expirat, Primăria nu ar mai fi putut elibera autorizații de construire sau desființare a imobilelor.

Această prelungire a fost făcută pe baza unei Ordonanțe de Urgență date de Guvernul Ponta cu doar 6 zile în urmă, OUG nr. 85/2012, care permite CGMB să prelungească termenul de valabilitate a PUG-ului cu maxim 3 ani. 

Planul Urbanistic General reprezintă "legea de bază" în funcţie de care se elaborează PUZ-uri (Planuril Urbanistice Zonale) sau PUD-uri (Planuri Urbanistice de Detaliu) și autorizații de construcție. Legea Urbanismului dictează, în articolul 62, faptul că "în situaţia neactualizării documentaţiilor de urbanism până la expirarea termenelor de valabilitate prevăzute prin hotărârile de aprobare a acestora, se suspendă eliberarea autorizaţiilor de construire/desfiinţare".

PUG-ul Bucureștiului datează din anul 2000 și a expirat în 2010. De atunci valabilitatea planului a fost prelungită de CGMB cu câte un an în 2010 și 2011 și acum cu trei ani, până în 2016.

În paralel, Primăria Capitalei a inițiat abia în 2010 demersurile pentru a realiza un nou PUG, dar acestea au întâmpinat mai multe dificultăți și în vara lui 2012 au fost reîncepute procedurile pentru licitația de desemnare a unui proiectant al noului PUG.  Este așteptat ca realizarea PUG să dureze 3 ani, astfel încât acesta să fie gata înainte de expirarea planului actual. 

Etichete: Ion Mincu, Plan Urbanistic General, promo, PUG, Sorin Oprescu

0/8 COMENTARII
vlad
30 ian 08:54
+0
VOTURI
-0
De ce s-a ajuns in situatia asta??? sa nu avem un PUG nou canad expira cel vechi??? Nu cumva e vina lui oprescu??
big
30 ian 07:38
+0
VOTURI
-0
De ce schimbam la 10 ani dupa interesele unor hoti? Si la viena schimba PUG tot la 10 ani?
Ionica
29 ian 23:09
+0
VOTURI
-0
familia hreapca traiestein lux in vazul angajatilor din primarie, toata lumea din primarie trebuie sa se supana familiei hreapca, contractele se dau doar catre firmele agreate de bogdan hreapca. bogdan hreapca a venit sarac in priamrie si traieste in lux de asta si este anchetat de ANI
Bucurestean
29 ian 22:00
+0
VOTURI
-0
Sunt si eu curios, ce cauta PUG-ul Satu Mare intr-un articol despre Bucuresti ?
Autorul chiar nu stia cum arata Bucurestiul pe harta ?
ion
29 ian 21:40
+0
VOTURI
-0
in declaratia de avere a lui Hreapca de pe site-ul primariei nu apare decat o colectie de ceasuri, ori omul asta nu are casa, masina ori a facut fals in declaratii. Link delclaratie: http://doc.pmb.ro/declaratii_PMB/decl12/avere/d_avere_hreapca_bogdan.pdf
Andreea Hreapca
29 ian 19:59
+0
VOTURI
-0
Bre! hai sa radem de saracii aia din primarie, ca noi ne parcam jipanele de lux in fata primariei si ne facem vacantele in strainatate ha ha ha ce bine ne este noua de cand am venit la primarie ce super afaceri am facut cu magazinul de idei organizand petrecerile primariei. Andreea Hreapca
Hreapca
29 ian 19:56
+0
VOTURI
-0
Eu si sotia mea avem afaceri grele pe seama banului public in primarie, am venit saraci si traim in lux si ne bucuram ca de asta ne cauta ANI , DNA si curtea de conturi
Radu
29 ian 19:55
+0
VOTURI
-0
Familia Hreapca ce face? Sau sunt cercetati de DNA si ANI pentru averile frauduloase pe seama banului public

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE