Oprescu: "Bulevardul Uranus va fi în formă de pişu' boului"După cum a precizat primarul general, Sorin Oprescu, la Realitatea TV, construcţia monument istoric nu va mai fi demontată şi mutată, ci va rămâne pe amplasamentul actual, urmând ca Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus să o ocolească. "Nu am avut ce face. Asta e. După noul proiect, traseul va trece prin stânga clădirii (n.r. - Hala Matache). După negocierile cu asociaţiile, mediate de Ministerul Dezvoltării, bulevardul va fi cârmit. Va avea formă de pişu' boului", a spus Oprescu vineri seară, la Realitatea TV.

Iniţial, se hotărâse ca monumentul istoric să fie demontat şi apoi mutat la câţiva zeci de metri mai în spate faţă de locaţia actuală. După nenumărate discuţii cu ONG-urile şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului drept mediator, autorităţile s-au văzut nevoite să revină asupra deciziei iniţiale. Astfel, Hala Matache va rămâne pe amplasamentul actual, dar proiectul diametralei Nord-Sud va fi modificat.

Conform planurilor iniţiale, Str. Gării de Nord trebuia prelungită urmând a se intersecta într-un nou sens giratoriu cu strada Berzei şi Mircea Vulcănescu. Circulaţia prin sensul giratoriu s-ar fi făcut pe patru benzi destinate autoturismelor şi pe două căi de rulare pentru tramvaie. În condiţiile în care Hala Matache nu va fi mutată, sensul giratoriu nu va putea fi realizat. Aceasta era varianta pentru care militaseră şi ONG-urile, în frunte cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Deşi există o hotărâre a Curţii de Apel, prin care au fost suspendate lucrările la construcţia Bulevardului Uranus până în toamna anului viitor, Primăria Capitalei a obţinut redeschiderea şantierului de pe Buzeşti-Berzei.

Cu o lungime de 1,8 kilometri, primul tronson al Diametralei Nord-Sud ar fi trebuit finalizat în 2011. Proiectul a fost atacat însă în instanţă de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul care a câştigat cinci procese cu Primăria.

Potrivit proiectului, noul bulevard va avea 3,8 kilometri de piste pentru biciclişti, 3,3 kilometri cale simplă de rulare pentru tramvaie şi peste 12.000 de metri pătraţi de trotuare. În plus, se vor fi amenaja 4.000 mp de spaţiu verde, potrivit autorităţilor.

Diametrala Nord-Sud va tripla capacitatea de circulaţie atât pentru autoturisme, cât şi pentru mijloacele de transport în comun. Astfel, de la o capacitate de 600-700 vehicule pe oră se va ajunge la una de 2.500 de vehicule pe oră. De asemenea, numărul călătorilor transportaţi prin zonă va creşte de la 500-700 pe oră la 1.000-2.000 pe oră.

Etichete: Bulevardul Uranus, Hala Matache, ong, proiect, realitatea, Sorin Oprescu, traseu

0/4 COMENTARII
Cristina
22 mar 19:01
+0
VOTURI
-0
si fara caini agresivi pe strada
Nume*
02 aug 15:35
+0
VOTURI
-0
4d1XM3 , [url=http://hwsquegyxflh.com/]hwsquegyxflh[/url], [link=http://wcopzfdmpftp.com/]wcopzfdmpftp[/link], http://nafytzasnpdy.com/
Nume*
31 iul 20:14
+0
VOTURI
-0
3v4ab2 , [url=http://avfkusgqlfog.com/]avfkusgqlfog[/url], [link=http://buufltxiidwv.com/]buufltxiidwv[/link], http://rgturceaagyq.com/
Nume*
30 iul 21:07
+0
VOTURI
-0
hehe,tare piesa asta:D , si eu ascult cam orice gen, inarafa de manele si populara..nu imi plac, stiti cum e aia.. gusturile nu se discuta ;))ceţi place? 0
louisa
23 sep 13:42
+0
VOTURI
-0

Da,veniti pe cal.Grivitei ,plimbati-va ,mirositi,admirati.Dar sa aveti curaj la orice ora din zi.Sunt mii de rromi care nu au ce cauta acolo aciuiati in cladiri pe care proprietarii le-au revendicat. Azi ii evacueaza si pana maine sunt la loc ei si altii.Aceste cladiri au o vechime ,nu au fost intretinute de catre AFI dupa 1950 cand s-a facut nationalizarea,chiriasul si-a facut si el in limita banilor dar dureros este ca au venit acesti neaveniti care distrug si fura fier,lemn si tot ce pot.Hala nu arata ea bine dar,din momentul cand au spus ca o demoleaza a inceput prapadul zi si noapte cu rangi scoteau din interior pentru a vinde.Va dau exemplu azi,tiganii sunt pe cladirea din Haralambie Botescu nr.18 si fura tabla,sa intrati in imobil sa vedeti ce prapad au facut,se vad geamurile sparte cu pietre .Pana nu intervine cineva sa faca ordine in cartiere 'sectoristul' cum i se spunea totul v-a disparea .Raziile sunt binevenite si eliminarea celor care stau fara acte .La noi pe Grivita cei care sunt straini au facut mai mult rau decat cei de aici.Oricum se numeste primarul,daca sunt interese politice nu v-a merge nimic.

Bogdan
05 sep 00:09
+0
VOTURI
-0

Dac va place la Matache ia plimbati-va pe jos pe acele strazi.

Poate va luati o caramida in cap daca nu va sufocati de mirosuri sau nu sunteti jefuiti de protejati ONG-stilor.

Am fost de nenumarate ori in piata asta si nu am remarcat niciodata arhitectura, atmosfera sau mirajul locului...tot ceea ce doream era sa plec cat mai repede de acolo.

Acum aflu ca era ceva de exceptie.

OK daca ati fost si v-a placut sunteti mazochisti, daca nu ati fost acolo dar va dati cu parerea sunteti ignoranti.

Parerea mea si nu numai :)

Ionuţ
04 sep 19:40
+0
VOTURI
-0

Toată zona e o mahala. Trebuia distrusă complet. Sunt altele care merită salvate nu jegu ăsta.

ong-uri - paravane
04 sep 05:37
+0
VOTURI
-0

ONG-ul ce Salveaza Bucurestiul de modernizare

nu face nimic contra lui Gigi Becali care vrea sa defriseze 4ha din Padurea Baneasa (ca e padurea lui, ce naiba!).

Iar televiziunile care la rubrica Sport dau 80% Becali, tac chitic pe problema padurii.ONG-urile in general sunt grupuri de interese oculte finantate de cineva din umbra.

d
04 sep 08:31
+0
VOTURI
-0

Sa se modernizeze dar nu ilegal. Becali taie padurea legal pt ca e proprietatea lui...la fel ca un lan de porumb. Oprescu a dat ordin de demolare ilegal pt ca nu e tarlaua lu ma-sa.

chiar io
03 sep 22:22
+0
VOTURI
-0

No problemo, ii schimbam numele in Bulevardul Urinatus.

Ola
03 sep 18:31
+0
VOTURI
-0

Daca si Hala Matache e monument ce nu poate fi demolat...

Sa fim seriosi ! Pana la urma e numai o macelarie oribila ce putea fi in cel mai bun caz, translata, nu lasata sa incurce acel bulevard.

Tara asta parca e populata numai cu imbecili, domnule !

Zona aia arata rau pentru ca s-a construit aiurea, nu pentru ca se demola tigania.

d
04 sep 08:30
+0
VOTURI
-0

HalaMatache este un land-mark al Bucurestiului.Faptul ca e in ruina e vina primariei si a ministerului culturii care nu s-au ocupat de ea, faptul ca sunt tigani care stau ilegal in zona e vina politiei ca nu i-a luat la intrebari. Voi chiar nu intelegeti ca monumentele se intretin sa nu ajunga ruine?! In Europa civilizata nu se face curat cu buldozerul.

Alex Dumitru
03 sep 12:48
+0
VOTURI
-0

Mai dragilor,daca Sorin Oprescu ar fi folosit formularea "urina Bovinae",ati fi fost mai fericiti?

Atent
03 sep 13:26
+0
VOTURI
-0

Daca Sorin Oprescu ar fi respectat legea de la inceput, fara sa mai fie nevoie de interventia nimanui, am fi fost mai fericiti!...Dar asta, bineinteles, ca nu s-a intamplat.

Razvan Verdes
03 sep 12:44
+0
VOTURI
-0

De ce sa fie simplu,adica varianta propusa de Sorin Oprescu,cand poate sa fie complicat?ONG-urile trebuie sa manance si ele de la buget niste banuti frumosi!

Mihai
03 sep 12:42
+0
VOTURI
-0

Organizatiile alea de ce nu au blocat turnurile de birouri care au nenorocit zona centrala? Daca nu se mai fac ceva strazi o sa se moara de la gazele de esapament. Stiati ca daca sta pe loc o masina da mai multe noxe decat daca merge?

d
03 sep 10:40
+0
VOTURI
-0

Limbaj de birjar nu de primar. Oprescu probabil e ofticat ca nu a putut sa demoleze inca un monument si a trebuit sa respecte legea ceea ce nu prea ii sta in caracter. Inca ceva...in Europa orasele fiind vechi nu prea au strazi il linie dreapta...sa isi construieasca el un oras in camp cu strazi drepte si intersectii la 90 de grade

unu
03 sep 13:30
+0
VOTURI
-0

fratele meu ,tu esti din Bucuresti ? ai fost vreodata acolo ?ala e monument ? ala e un gunoi .

Mihai Nistor
03 sep 13:36
+0
VOTURI
-0

Sa puneti pe cei care s-au opus demolarii sa restaureze Hala Matache acuma. Au si ei buget. Daca ceri ceva sa pui mina sa si iti asumi raspunderi.

dorinteodor
03 sep 15:15
+0
VOTURI
-0

nu cred ca fosta macelarie este "monument" cu care sa ne mindrim in bucuresti. dar am putea si noi sa stim cine si de ce s-a inversunat atita sa blocheze constructia acestui bulevard atit de necesar? ca a fost o actiune concertata de blocaj si de sabotaj! oricum, bravo oprescu; desi ai parte numai de frinari, faci treaba, si mai ales FINALIZEZI ca multi au idei, ca multi zic una si alta dar nu conteaza decit ce este finalizat!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h