Oprescu dă 21 de milioane de lei pentru biserici. Grosul se duce la Catedrala NeamuluiSorin Oprescu nu neglijează, nici anul acesta, Biserica Ortodoxă Română, rezervând o sumă importantă pentru ctitoria de pe dealul Arsenalului. 

Oprescu si Patriarhul
Oprescu și Patriarhul

Bugetul trasat de Executivul local condus de primarul general Sorin Oprescu și aprobat de Consiliul General prevede suma de 21 de milioane lei pentru 25 de biserici din București.

Partea leului se duce la Catedrala Mântuirii Neamului, care primește șase milioane lei, anul acesta, de la primarul Oprescu, din banii contribuabilului bucureștean. În fiecare an au fost alocate sume din bugetul Municipiului București pentru ctitorie.

"Niciodată Patriarhia nu a cerut bani, am dat noi bani, pentru că am considerat că așa e normal, să sprijinim, și am sprijinit cu cât s-a putut. Preafericitul nu a cerut niciodată bani", spunea Oprescu în luna decembrie.

Bucureştiul se află pe primul loc în clasamentul privind donaţiile făcute până în prezent pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, Arhiepiescopia Bucureştilor a contribuit cu aproape un sfert din fondurile strânse până acum la nivel naţional, bucureştenii donând în jur de 2,5 milioane de lei în acest sens. La aceştia se adaugă o sumă de zece ori mai mare, contribuţia administraţiilor locale din București la ridicarea edificiului, adică 25 milioane de lei, bani ce provin în cea mai mare parte din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni.   

CITEŞTE ŞI Biserica Ortodoxă contraatacă: de ce merită bani de la stat. 

Catedrala Neamului, finanţată de primăriile din Bucureşti

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului costă aproximativ 100 de milioane de euro. Până acum s-au strâns şi s-au cheltuit 25 de milioane, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica. Acesta a precizat că Primăria Capitalei şi toate primăriile de sector, cu excepţia Sectorului 4, au contribuit la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Întrucât finanţarea din fonduri publice a Catedralei Neamului a fost de multe ori criticată, BOR a explicat ulterior De ce construim Catedrala Neamului? Pentru că şi Arena Naţională a fost făcută din fonduri publice, "fără mari proteste". 

Lucrările au început în urmă cu 3 ani, iar Catedrala ar urma să fie gata în 2015. 

Oprescu vrea să îi dea patriarhului Daniel diplomă pentru Catedrala Neamului. 

Catedrala Neamului: turlă zgârie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi

Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va surprinde prin grandoare şi va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime, fiind vizibilă din orice punct al Capitalei. 

Catedrala Mântuirii Neamului se va ridica până la 120 de metri înălţime, va avea tot atâta lungime şi va putea adăposti aproximativ 5.000 de credincioşi. Spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare.

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie gata, în varianta “la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, la finalul anului 2014.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, heliport şi adăpost antiatomic. B365.RO a prezentat, în exclusivitate, funcţiunile complete ale Catedralei aici. La începutul lucrărilor, Biserica Ortodoxă a explicat şi de ce ar fi nevoie de Catedrala Neamului: "Pentru că nu încap în altar membrii Sfântului Sinod". 

Alături de Bulevardul Uranus, Catedrala Neamului este considerată una dintre cele mai mari greşeli urbanistice, susţine şeful arhitecţilor din România. De ce, vezi aici. 

Etichete: bani catedrala neamuluiCatedrala Mântuirii NeamuluiCatedrala Neamuluidonatii catedrala mantuirii neamuluidonatori catedrala neamuluifinantare catedrala neamuluirealitatea

Etichete: bani, biserici, Catedrala Neamului, Sorin Oprescu

0/9 COMENTARII
OPRESCU
01 mar 09:04
+0
VOTURI
-0
OPRESCU LA PUSCARIE!!! OPRESCU LA PUSCARIE!!! Inchideti cocalarul si aruncati cheia
@ stela
28 feb 22:02
+0
VOTURI
-0
stela, te hotarasti cum te cheama, pana la urma?

---------------------------------------------------------

http://www.ziare.com/economie/buget/bugetul-capitalei-a-fost-aprobat-cati-bani-da-oprescu-pentru-un-site-nou-si-pentru-biserici-1285253
Saineanu
28.02.2014, 18:44

Sa fi tot fost ca in Bucuresti
si in alte orase in tara, sa se miste lucrurile la fel de repede si primarii sa fi fost la fel de cu initiativa, Romania ar fi aratat altfel pe harta europei. Oprescu va fi un bun presedinte, daca nu ii pune nimeni bete in roate mai mult decat pana acum.

-------------------------------------------------------

http://www.evz.ro/detalii/stiri/pasajul-de-fala-a-lui-oprescu-avizat-dupa-un-vot-controversat-1054764.html
29 August 2013, 17:35. elena din radauti
Sa fi tot fost ca in Bucuresti si in alte orase in tara, sa se miste lucrurile la fel de repede si primarii sa fi fost la fel de cu initiativa, Romania ar fi aratat altfel pe harta europei. Oprescu va fi un bun presedinte, daca nu ii pune nimeni bete in roate mai mult decat pana acum.
@ Maria
28 feb 21:43
+0
VOTURI
-0
Maria, știi ce anume înseamnă „investiție”? „Investiția” este o chestie în care bagi bani și câștigi ceva.
Partea cu băgat bani în biserică e clară. Ce nu e clar e ce câștigi? Un loc în față pe lumea cealaltă? Vine „Domnul Tău” și dă mâna cu tine după ce-ai dat colțul, ca recunoaștere a meritelor tale în construcția „Catedralei”?

Și cum vine chestia cu „investiția”?
Primăria investește bani într-o biserică. La final va avea o sală de conferințe în biserică, sau cum? Sau pur și simplu dăm bani bisericii pe ochi frumoși? Cam ca la sediul de pe Splai, aceeași „investiție”...?
Gogu de la aparate
28 feb 21:00
+0
VOTURI
-0
Propun un scurt exercitiu de imaginatie: primarul Oparescu vrea sa construiasca o moschee in Bucuresti, mai mare decat tot ceea ce s-a construit pana acum.

Maria, tu esti de acord cu moscheea? Presupun ca nu, ca nu e vorba de Moscheea Neamului? Dar daca stai sa te gandesti, este exact acelasi lucru.
Elena S, tu esti de acord cu moscheea? Va deveni un obiectiv turistic, exact ce-ti doresti! Ia hai, doneaza banii!
stela... fara comentarii. Ramai cu presedintele tau. Oricum, apreciez c-ai invatat si nu mai postezi comentarii unul dupa altul.
stela
28 feb 18:20
+0
VOTURI
-0
Sa fi tot fost ca in Bucuresti si in alte orase in tara, sa se miste lucrurile la fel de repede si primarii sa fi fost la fel de cu initiativa, Romania ar fi aratat altfel pe harta europei. Oprescu va fi un bun presedinte, daca nu ii pune nimeni bete in roate mai mult decat pana acum.
Elena S
28 feb 17:30
+0
VOTURI
-0
Exact. Catedrala Neamului este un proiect national si trebuie sa depaseasca Casa Poporului. Va deveni in timp si un obiectiv turistic. Un buget echilibrat care demonstreaza inca o data, ca Oprescu nu este partinitor. Un adevarat edil asa trebuie sa procedeze. Pacat ca nu a avut sustinere si in anii trecuti.
Maria
28 feb 16:28
+0
VOTURI
-0
Este vorba de Catedrala Mantuirii Neamului si nu de o oarecare Catedrala. Dar asa suntem noi, carcotasi. Eu una sunt perfect de acord cu aceasta investitie.
Gogu de la aparate
28 feb 15:46
+0
VOTURI
-0
Adica toti bucurestenii, indiferent de "culoarea" religioasa, contribuie la constructia Catedralei Mantuirii Buzunarului...

Asta-i discriminare. De ce un bucurestean catolic, sa zicem, sa fie obligat sa cotizeze la o biserica ortodoxa? Si inainte sa incepeti cu aberatii de genul "Romania e o tara ortodoxa", mentionez ca si eu sunt crestin, dar nu fanatic.

Refuz sa platesc din banii mei prostia aia!
vatamanu
28 feb 11:12
+0
VOTURI
-0
Dar pentru RATB *nu sunt bani*!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE