Oprescu: După fuziunea ELCEN -RADET, bucureștenii ar putea să primească agent termic gratuitPrimarul general Sorin Oprescu a anunțat vineri că cetățeanul de rând va plăti același preț pentru gigacalorie și anul acesta, deoarece Primăria va continua să subvenționeze prețul acesteia. Prețul de producție a gigacaloriei va crește, dar va crește și subvenția, a anunțat Primarul general. Mai mult, a asigurat Oprescu, în momentul în care ELCEN și RADET vor fuziona, bucureștenii ar putea să nu mai plătească nimic pentru căldură, prețul de producție fiind suportat din vânzarea energiei electrice produse de ELCEN.

Pretul gigacaloriei va creste la iarna
Pretul gigacaloriei va creste la iarna
Foto: presalocala.com

Primarul General a anunțat că va repune în dezbatere publică scumpirea gigacaloriei, după obținerea avizului necesar de la ANRSP, dar că diferența de preț ce va rezulta va fi subvenționată de Primărie.Scumpirea gigacaloriei a fost cerută de RADET.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis luni retragerea din dezbatere publica a proiectului de hotarare de Consiliu General prin care se majorau cu circa 10% tarifele de transport si distributie a energiei termice pentru consumatorii casnici si cu circa 20% pentru agentii economici. Conform sursei citate, primarul a constatat ca proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publica de Reglementare a Serviciilor Publice, AMRSP, care conform statutului, in conformitate cu art 15, cap 4, din HCGMB 339/2009, reglementeaza "stabilirea si asigurarea aplicarii unor politici de preturi in domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrata a productiei, transportului si distributiei energiei".

Primarul general Sorin Oprescu a mai anunțat că este posibil ca pe viitor, când se vor uni ELCEN (producătorul de energie) și RADET (care se ocupă de distribuție), consumatorul casnic să nu mai plătească pentru agentul termic. Mai exact, ELCEN produce 80% energie electrică și doar 20% energie termică. Prețul energiei termice ar putea fi suportat din fondurile câștigate prin comercializarea energiei electrice. Datoria de trei miliarde lei pe care o are RADET față de ELCEN, inclusiv penalizări, se va stinge prin unirea celor două instituții, a mai spus primarul general.  După fuziune, va fi necesară o investiție de două miliarde de euro pentru modernizarea CET-urilor și a rețelelor de distribuție.

La acest moment pretul gigacaloriei este de 341 de lei , din care populatia plateste cca 170 de lei, iar Capitala suporta prin subventie de la bugetul local 171,18 lei, adica peste 50% din costul gigacaloriei. Subventia acordata de
Primaria Municipiului Bucuresti pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei in anul 2011, de 526,8 milioane de lei in 2012 si de 487 milioane de lei, in anul 2013. -

Etichete: apă caldă, căldură, ELCEN, gigacalorie, pret, RADET, Sorin Oprescu

0/3 COMENTARII
Cris
30 aug 00:43
+0
VOTURI
-0
Nu exista lucru mai cretin decat sa supui dezbaterii publice o scumpire de serviciu public sau o crestere de impozit.

Din mediul RADET-ELCEN stiu ca ni se pregateste o cu totul alta escrocherie la buzunar decat spune Oprescu. Se va privatiza productia si distributia de agent termic, nu se va mai produce energie electrica in co-generare ci doar apa calda la preturi de trei ori mai mari, iar factura prostilor care inca se mai duc la vot va creste vertiginos.

Nimeni nu mai pune botul la ce spune Oprescu.
Ing.
30 aug 00:24
+0
VOTURI
-0
Vorbeşte şi el ca să se afle în treabă, mai ales că sunt şi alegeri peste câteva luni. Punem pariu că gigacaloria se va scumpi indiferent dacă are sau nu loc fuziunea RADET-ELCEN?
Punem pariu că din toamnă tot câte 20 de minute vom sta în staţiile RATB?
Punem pariu că niciunul dintre şantierele deschise de oprică nu vor fi terminate la timp?
Punem pariu că noile piste de biciclete vor fi tot nişte linii trasate pe trotuare, printre chioşcuri, bănci şi maşini parcate?

Punem pariu că oprescu o să mai câştige un mandat?
ELCEN
29 aug 16:41
+0
VOTURI
-0
Mda... Sa vad daca am inteles.
"Doctorul" se plangea ca-s subventiile mari, ba chiar anunta ca subventiile acordate populatiei se vor micsora. Iar acum recunoaste ca pretul gigacaloriei ar putea creste, dar sustine sus si tare ca Primaria va suporta aceasta crestere. Deci subventia, in loc sa scada asa cum anunta in trecut, va creste!
Pai hotaraste-te odata, omule! Sau te dai si tu dupa cum bate vantul in ziua respectiva?

Si-i tot da inainte cu unirea ELCEN-RADET, care ar fi trebuit sa se faca de cativa ani buni, si declara ca incalzirea va fi gratuita (!!!)...
Cum anume, un calcul, un exemplu, ceva, n-are. Dar trebuie sa-l credem pe el pe cuvant, ca nici bani n-a furat, nici conturile lui nu-s pline...
"Chirurgule", cui vrei tu sa dai ELCEN-RADET de te dai de ceasul mortii sa-i unesti?
Cine crezi tu ca va renunta la o parte din profit, acea parte pe care tu vrei s-o transferi la incalzire, doar pentru ca asa visezi tu? Ai modelul Apa Nova, care a crescut preturile in nestire! Acelasi lucru se va intampla si cu incalzirea! Monopolul iti spune ceva?

In plus, cheltuielile de distributie, de mentenanta a sistemului. Cine ti le va acoperi? Tot ELCEN?
Recunosti indirect ca pretul de vanzare al kilowatt-ului produs de ELCEN este umflat pana la Dumnezeu?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE