Oprescu: Nu am fost chemat la audieri în cazul consilierului Solomon WiglerPrimarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că nu a fost chemat la DNA, pentru a depune mărturie în cazul consilierului său personal, arestat pentru corupție, Solomon Wigler. 

REFERAT DNA: Consilierul lui Oprescu primea mita in Primarie. O autorizatie, semnata de primar (sursa foto: Marius Dumbraveanu- Mediafax Foto)
REFERAT DNA: Consilierul lui Oprescu primea mită în Primărie. O autorizaţie, semnată de primar (sursa foto: Marius Dumbraveanu- Mediafax Foto)
Foto: Solomon Wigler este cel din dreapta imaginii, cu ochelari

"Nu am fost chemat la DNA. N-am ce să spun. Sunt procese care sunt în curs, anchete. Ce să spun? Numele ... știți, pe toate gardurile. Asta este, fiecare este responsabil de faptele lui. Orice comentariu este de prisos. Nu există nicio legătură, puteți fi convinși", a declarat Sorin Oprescu. 

Motivarea arestării lui Solomon Wigler, consilier personal al primarului Sorin Oprescu, publicată de Tribunalul București, arată că acesta era doar o interfață, drept dovadă stând faptul că toate promisiunile făcute față de cei care plăteau mita s-au îndeplinit. 

179.000 de euro dintre cei 230.000 de euro ceruți iniţial ar fi încasat consilierul personal al lui Sorin Oprescu între 2012 şi 2015, pentru ca primăria să emită o autorizaţie de construcţie. Informaţia apare în motivarea deciziei de arestare a lui Solomon Wigler. Consilierul şi-a recunoscut deja faptele, iar procurorii au descoperit că el era de fapt doar un intermediar.

„În ceea ce priveşte actele materiale, arată că este adevărat, acestea sunt în număr de cinci, sumele aparent sunt mari, însă inculpatul a fost doar o interfaţă", se arată în motivarea Tribunalului București, citată de Digi 24.

Consilierul promitea intervenţii pe lângă primarul Capitalei sau consilierii generali pentru aprobarea unor planuri urbanistice pentru trei supermarketuri. Promisiunile s-au îndeplinit, spun procurorii. Dovadă autorizaţiile emise de Primărie.

Una dintre acestea este „autorizaţia de construire nr.348 din 25.10.2013, eliberată de Primarul General al Municipiului Bucureşti, care vizează amenajarea intersecţiei din Str. Valea Cascadelor cu str. Preciziei, sectorul 6".

Consilierul primarului a susținut că poate parcurge toate etapele, astfel încât o fostă fabrică de ciment de pe șoseaua Alexandriei să fie transformată în supermarket. Și lucrurile chiar păreau să meargă bine, constructorii s-au apucat de demolări și dacă procurorii DNA nu ar fi pus lacăt peste afacerea ilegală, în câteva luni am fi asistat chiar la tăierea de panglică.

Ultima dată banii au fi fost virați înainte de şedinţa Consiliului General al Capitalei de la finalul lunii aprilie. Solomon Wigler a cerut ca banii să intre în contul soţiei, în tranşe mai mici de 5.000 de euro, care să nu fie raportate de bancheri. Flagrantul a fost organizat pe o stradă din apropierea Parcului Tineretului după ce Solomon Wigler l-a sunat pe denunțător și i-a cerut 25.000 de euro, bani pe care nu a putut să-i justifice în faţa anchetatorilor.

„Un număr de 50 de bancnote în cupiuri de 500 de euro fiecare, în total 25.000 de euro, pentru amenajarea intersecţiei din str. Valea Cascadelor cu str. Preciziei, sectorul 6", se arată în motivarea instanței.

Conform declaraţiei de avere, Solomon Wigler deţine trei autoturisme, obiecte de artă de aproape 2 milioane de euro, dar şi 250.000 de euro în conturi. După reținerea omului său de încredere, primarul general a anunţat că l-a suspendat din funcţie pe durata anchetei.

Solomon Wigler ar fi cerut banii pentru aprobarea unor PUZ-uri referitoare la construcția a trei supermarketuri, dar și pentru aprobarea acceptării unei donații de teren din partea supermarketului, pe care Primăria să lărgească drumul. Reamintim că în ședința de Consiliu General din 28 mai 2015 a fost aprobată primirea unei donații de teren din partea KAUFLAND. , prin intermediul S.C. Alpha Property Development S.R.L.

De asemenea, a fost aprobat în aceeași ședință, un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui hipermarket în Șoseaua Alexandriei nr. 152, Sectorul 5, pe un teren de 17.000 mp, de către S.C. Alpha Property Development S.R.L., care, în trecut, a mai dezvoltat mai multe spații comerciale pentru Kaufland România. 

La acea dată, denunțătorul s-a prezentat la biroul lui Wigler din Primăria Capitalei, cu o parte din mită, pe care acesta o cerea pentru aprobarea celor două proiecte, spun procurorii.

Conform Registrului Comerțului,  S.C. Alpha Property Development S.R.L. este deținută de ROMINVEST REALITAETEN GMBH, din Austria, și TOTH ZSOLT SZILARD, cetățean român. Administratorii firmei sunt PETSCHNIKAR CLEMENS, ZEMBSCH GUNTHER HANS HELMUT și TOTH ZSOLT SZILARD.

Reprezentanții KAUFLAND au declarat pentru B365.ro că singurele informații pe care le au despre acest caz provin din presă, iar S.C. Alpha Property Development are telefonul deconectat. 

De asemenea, în toamna lui 2013, Primăria Capitalei a mai aceptat o donație de teren de la Kaufland, episod reamintit de procurorii DNA în comunicatul transmis presei. 

Etichete: Primăria Capitalei, Solomon Wigler, Sorin Oprescu

0/1 COMENTARII
adrian
22 iun 14:08
+0
VOTURI
-0
Domnule Oprescu, dar cu ce se ocupa Vasile Savoiu, directorul cu bugetul din Primaria capitalei, cel care va alimenteaza conturile, sunteti la curent? Eu cred ca da... :)

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h