Oprescu sare la beregata mafiei taxiurilor ilfovenePrimarul Capitalei, Sorin Oprescu, a atras atenţia asupra problemelor mari pe care le întâmpină serviciile de taxi în Bucureşti, semnalând că legislaţia în vigoare a fost creată de fapt de "grupuri de interese" care au adus taximetria din Capitală într-o situaţie critică. Printre problemele grave evidenţiate de Sorin Oprescu se numără numărul mari de taxiuri de Ilfov care operează în Capitală, mafia autorizaţiilor taxi, dar şi problemele legate de tarif şi formele ilegale de muncă ale taximetriştilor.

 taxi (Foto: Grup RC)
taxi (Foto: Grup RC)

Primarul general al Municipiului București, Sorin Oprescu, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Primăria Capitalei a colaborat cu Camera Deputaților pentru elaborarea unui nou proiect de lege a taximetriei, dar nu toate punctele sale de vedere au fost luate în considerare de legiuitorii vechiului Parlament: "Doar câteva dintre propunerile noastre au fost luate în considerare, mai exact cele care nu deranjau grupuri de interese" - a spus Oprescu. "Problemele reale, care afectează taximetria și legalitatea serviciului au fost ignorate" de fosta legislatură - a adăugat primarul general. 

Oprescu reproșează actualei legislaţii a taximetriei că încălca principiul autonomiei locale privind serviciile şi dau naştere unei concurenţe neloiale pentru taximetriştii din Bucureşti.

În București funcționează 8.500 de taxiuri autorizate de Primăria Capitalei, conform legii care prevede 4 autorizații de taxi la 1.000 de locuitori. Astfel, din 2010, Primăria capitalei nu a mai putut să elibereze noi autorizații de taxi, în ciuda faptului că, din cauza crizei, mulți bucureșteni își doresc să lucreze în această meserie, dar nu pot primi autorizaţie, conform legii. În schimb, în Ilfov s-au dat în continuu autorizaţii de taxi, fără a se ţine cont de reglementările legale. "Exista o localitate cu circa 7.000 de locuitori ai carei reprezentanti au dat 192 de autorizatii cand legea ii obliga sa dea fix 28 de autorizatii", a aratat Oprescu.

Oprescu propune ca taxiurile din provincie, inclusiv din Ilfov, să aibă dreptul să aducă clientul în București, dar apoi să se întoarcă imediat în județul de reședință. De asemenea, se propune ca taxiurile din jud. Ilfov să nu mai aibă dreptul de a staţiona în staţiile de taxi din Capitală.

În plus, Primarul Capitalei acuză faptul că reglementările legale existente sunt ambigue şi nu permit sancţionarea taximetriştilor care operează în Bucureşti cu autorizaţie de Ilfov. Primarul cere scoaterea cuvantul "permanent" din lege, referindu-se la paragraful "Se interzice taxiurilor sa efectueze transportul public de persoane in regim de taxi sau sa stationeze in vederea efectuarii in mod permanent a unor astfel de transporturi in interiorul unei localitati alta decat localitatea de autorizare". Potrivit edilului, caracterul de permanenţă nu poate fi dovedit în niciun fel şi astfel poliţiştii nu puteau demonstra în faţa instanţei faptul că taximetriştii amendaţi au fost în culpă.

"Sclavi în taximetrie"

O altă problemă identificată de edilul-şef al Capitalei este manevrarea ilicită a autorizaţiilor de taxi. Astfel, primarul atrage atenţia asupra faptului că autorizaţiile de taxi nominale sunt transferate între şoferi şi închiriate şi astfel dispare caracterul public al acestora - doar cei din interiorul "cercului" pot avea acces la o autorizaţiei, dat fiind că numărul lor nu scade şi astfel, Primăria nu poate elibera altele noi.

"Ţinând seama de numarul de autorizatii limitat de lege, se creeaza premisa ca niciodata o autorizatie sa nu mai fie disponibila. Creste numarul celor care vor lucra pe autorizatiile altora, cu propria masina, suportand toate costurile, responsabilitatea celui ce detine autorizatia devenind practic nula. Aceasta va crea un val de nemultumire in randul celor care astazi formeaza asa zisul grup al 'sclavilor in taximetrie'", a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

De asemenea, Oprescu cere modificarea legii pentru astipula clar faptul că taximetriştii vor fi angajaţi doar cu contract şi carte de muncă, fără a depăşi o normă de 8 ore lucrate pe zi, din motive de siguranţă.

Creşte tariful de 1,39 lei/km?

Sorin Oprescu a atras atenţia asupra faptului că  preturile sunt sub limita acoperirii costurilor de catre operatori, motiv pentru care apar fenomene de tipul inselarea clientului, evaziune fiscala, negocierea cu clientul la cursa si neutilizarea aparatului de taxat, coroborata cu refuzul curselor in cazul in care nu se ajunge la o intelegere cu clientul. De asemenea calitatea si siguranta serviciului sunt afectate negativ ca urmare a lipsei investitiilor in parcul auto si diminuarea calitatii personalului utilizat.

Totuşi, edilul-şef afirmă că obligaţia Primăriei este doar să stabilească tariful maxim, reglementat prin decizia Consiliului General al Mun. Bucureşti la 3,5 lei/km şi că nu intră în atribuţiile Primăriei să mărească tariful minim. Oprescu atrage atenţia că "Cele 40 de dispecerate comunică Direcţiei Transporturi din PMB cifra la care se înţeleg. De câţiva ani este 1,39 lei/km. Acum se bagă în capul taximetriştilor că eu ar trebui să pun limita minimă, dar eu nu am voie, nu îmi permite legea. Dacă ei vor să măreasca tariful cu mâna mea, s-o creadă ei - eu nu o să încalc legea", a punctat Primarul General, adăugând că "au mai fost uni care au propus să aibă 1,7 lei/km, Primăria le-a aprobat, şi au dat rapid faliment(n.r. taxi Cobălcescu)."

Ce propune Sorin Oprescu

Oprescu a mai declarat că felicită noua legislatură pentru faptul că a scos de pe ordinea de zi proiectul pentru o nouă lege a taximetriei, în forma lăsată de fosta componență a Camerei Deputaților, dând astfel dovezi că "a înțeles fondul problemei".

După ce precedentul proiect de lege al taximetriei a fost scos de pe ordinea de zi, va fi realizat un nou proiect de lege, în care să se reflecte şi amendamentele municipalităţii. Printre altele, se propune elaborarea unui regulament de interoperabilitate, care să asigure faptul că taximetriştii vor trebui îndeplini aceleaşi condiţii pentru a primi autorizaţie atât în comunele din Judeţul Ilfov cât şi în Mun. Bucureşti şi pentru a certifica faptul că numărul de autorizaţii date în jud. Ilfov va fi reglementat de autorităţile locale 

"Mi-as dori ca proiectul noii legi a taximetriei sa tina seama de realitatea din strada si sa nu fie redactat la comanda unor proprietari de firme de taxi, prin diverse grupuri de interese. Acest serviciu trebuie sa fie la nivelul anilor in care traim, sa fie modern, civilizat, prompt, sa respecte consumatorii, indiferent ca sunt bucuresteni sau vizitatori, din tara sau din strainatate. Sa fie un serviciu cu si pentru oameni"

De asemenea, edilul a menţionat că municipalitatea susţine orice solutie stabilita de prestatorii acestui serviciu, care vizeaza eliminarea tuturor ilegalitatilor din taximetrie.

Etichete: Bucureşti, Camera Deputatilor, Ilfov, legea taximetriei, oprescu, taxi, taximetrist

0/22 COMENTARII
cristian
02 mar 19:12
+0
VOTURI
-0
La Cluj se poate . Tarifele au fost marite prin hotararea consiliului local . Aici nu mai e aceeasi lege pe care o invoca domnul Oprescu ???
Nu Vrem
01 mar 12:45
+0
VOTURI
-0
https://www.facebook.com/Nuilfovinbucuresti
adr
20 nov 11:26
+0
VOTURI
-0
Numai gura de oprescu asta ,cum.sa dea ilfovul afara cand fiul.sau detine aprox 300 de licente din ilfov?? Cum sai scoata vreodata cand incaseaza 300 de milioane de lei vechi zilnic,cat va fi primar nu se va face nimic asa ca nul mai votati si nul mai ridicati in slavi ca a facut si ca a dres,tot din banii populatiei a facut.
manole
18 feb 13:53
+0
VOTURI
-0
sa se supere cat vor taximetristii... ca la ce servicii ofera...
radu
18 feb 13:52
+0
VOTURI
-0
in sfarsit cineva ia atitudine. firmele de taxi castiga destui bani. mafia asta poate sa ti se urce in cap daca nu esti autoritar.
carina
18 feb 13:50
+0
VOTURI
-0
Se stie foarte bine de ce se procedeaza. primarul capitalei are tot dreptul sa se indoiasca de corectitudinea firmelor de taxi.
delia
18 feb 13:49
+0
VOTURI
-0
Doar nu vor acuma sa-i adopte Bucurestiul!
merry
18 feb 13:48
+0
VOTURI
-0
Sorin Oprescu nu are nici o obligatie fata de acesti ilfoveni
carina
18 feb 13:47
+0
VOTURI
-0
ieri am mers cu un taximetrist care zicea ca e masura buna. pana si ei au ajuns la concluzia ca mafiile din aceasta breasla mai trebuie si descurajate. Altfel ma bucur ca Oprescu a reusit sa dea exemplu. Si primarii din Ilfov ar putea face la fel.
carina
18 feb 13:46
+0
VOTURI
-0
ieri am mers cu un taximetrist care zicea ca e masura buna. pana si ei au ajuns la concluzia ca mafiile din aceasta breasla mai trebuie si descurajate.
Mirela
18 feb 13:44
+0
VOTURI
-0
N-am văzut niciun articol în care sa se spună când se intâmplă ceva bun pentru Bucuresti. Oprescu a facut de bine de rau destule pentru orasul asta. Nici nu s-a plans ca e criza, nici nu a dat vina pe altii care au luat din banii de la buget si uite ca se tot face cate un pasaj, se mai reabiliteaza o cladire, mai o parcare. De unde ar mai fi fost bani pentru aceste lucruri? Cinstea omului se cunoaste dupa ce rezultate are.
amalia
18 feb 13:44
+0
VOTURI
-0
Hai sa discutam mai bine despre acele contracte care aduceau stagnare Bucurestiului până în 2008. De unde credeti voi ca s-ar mai face parcare la Universitate, s-ar mai face Pasaje in Bucuresti si alte proiecte, daca ar fi asa o mare socoteala cu sediul asta. In alte vremuri, nu prea discutam despre borduri. Acolo cred ca s-au facut cu adevarat marile hotii.
Ciprian Ten
18 feb 08:27
+0
VOTURI
-0
Daca Oprescu nu era primar, astia ar fi continuat sa ii jegmaneasca pe bucuresteni.
Doinici
18 feb 08:25
+0
VOTURI
-0
Foarte bine le face Oprescu. Sa-I scoata din afara Bucurestiului pe acesti smenari care profita de clientii lor.
camelia
18 feb 08:23
+0
VOTURI
-0
O initiativa excelenta din partea lui Oprescu! Prea ne-am saturat de acesti hoti in taximetre!
vargeanu
18 feb 08:22
+0
VOTURI
-0
Domnul Oprescu este un adevarat om care apreciaza intru totul cultura si bunul mers al lucrurilor din Bucuresti.
Baril
18 feb 08:20
+0
VOTURI
-0
Respect domnului primar pentru ceea ce reuseste sa faca din Bucurestiul asta care era mizerabil inainte de venirea lui.
bucur
15 feb 10:57
+0
VOTURI
-0
Domnule primar general Oprescu,
Eu am propunerea ca sa faceti cate un parteneriat cu fiecare primar din metropolitana (primariile judetului Ilfov), bineinteles daca se vrea acest lucru, in cadrul caruia sa mentionati ca licentele pentru taximetristii din judetul Ilfov sa fie vizate si de Primaria Generala a mun. Bucuresti.
Bineinteles ca aici trebuie sa "functioneze" un "mic santaj", fiindca interesele de grup de la nivelul autoritatilor locale ale judetului Ilfov n-or sa accepte acest "control".
Daca nu, cum ati spus, Politia Locala a mun. Bucuresti, dupa aprobarea legii noi, sa-i vaneze ca pe hoti in statiile de taximetrie din Bucuresti si sa le dea amenzi pana-i aduce-n sapa de lemn!
Daca nu merge cu amenda (si trebuie avut in vedere "de lege ferenda"), propuneti si putina confiscare a masinilor, pe considerent de recuperare a prejudiciului adus primariei noastre.
Mafia
15 feb 10:28
+0
VOTURI
-0
Pentru mine, ca si simplu cetatean, ma intereseaza anumite aspecte: 1. Sa nu mai parcheze pe la toate colturile si intersectiile blocand arterele. Sa nu mai aiba comportamentul ala primitiv. Sa respecte regulile de circulatie. Sa aiba un comportament absolut respectuos cu clientul. Toti tiganii si toate javrele sunt taximetristi. Huaaa!
b365.ro
14 feb 13:36
+0
VOTURI
-0
O sa ii transmitem domnului primar :)
sdasdf
14 feb 12:55
+0
VOTURI
-0
,,conlucrand impreuna" e pleomasm. Se zice ori conlucrand, ori lucrand impreuna

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE