ORA DE VARĂ 2016. În WEEKEND se schimbă ora. Cum trebuie să potrivim ceasulORA DE VARA 2016. În 2016 trecerea la ora de vara se va face în noaptea de 26 spre 27 martie. Trecerea la ora de vara se face în fiecare an în ultima duminică din luna martie, când ora 03:00 devine ora 04:00.

In weekend se schimba ora
În weekend se schimbă ora

ORA DE VARA 2016. În 2016 trecerea la ora de vară se face în noaptea de 26 spre 27 martie, în ultimul weekend al lunii. Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultima duminică din luna martie. Atunci, ora 03:00 devine ora 04:00. Asta înseamnă că 27 martie va fi cea mai scurtă zi din an şi că vom dormi cu o ora mai puţin. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în ţările membre ale Uniunii Europene. Ape aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie. Ora de vara a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00.

ORA DE VARĂ 2016. Cum a apărut nevoia de schimbare a orei

Conceptul, numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul avea drept scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășurau cât mai mult posibil pe lumină naturală, lucru extrem de benefic din mai multe puncte de vedere. Astfel, lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este considerat un stimulator al tonuslui fizic și psihic. În același timp, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial. În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, se folosește în peste 100 de țări de pe tot globul.

Citește și ORA DE VARĂ 2015. În noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ORA de vară. Ce modificări apar

ORA DE VARĂ 2016 în România

România a început să adere la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Cu toate acestea, între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și astăzi.

ORA de VARĂ 2016. Cum este afectat organismul de o astfel de schimbare importantă a ritmului

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, un impact important asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Astfel, schimbarea orei poate perturba ceasul biologic, lucru care duce la dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. În acest mod, persoanele sensibile pot resimți oboseală sau depresie. Mai mult de atât, o serie de studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință din Australia, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni în care se face trecerea la ora de vară, față de restul anului. Cu toate acestea, astfel de schimbari coincid si cu trecerea de la iarnă la primăvară, organismul resimțind atât modificări atmosferice, cât și în privința ceasului biologic. În același timp, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Citește și ORA DE VARĂ 2015. În noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ORA de vară. Ce modificări apar

 ORA DE VARA 2016. Din 1943, practica trecerii la Ora de vară a fost suspendată. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat în ţările UE. Pe continentul european, schimbarea se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Belarusului şi Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În unele ţări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie. Prin introducerea Orei de vara, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi de reducerea folosirii luminii artificiale.

ORA DE VARA 2016. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Ideea folosirii Orei de vara este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumina pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895. Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus Ora de vara au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie). Au urmat britanicii, ce au introdus Ora de vara tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia. La 31 martie 1918, Ora de vara a fost introdusă şi în Statele Unite. Pentru o perioada mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

ORA DE VARA 2016. La dată de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea Orei de vară la nivel naţional ("Daylight saving time" — DST sau "summer time"), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce conţinea şi o prevedere care solicită conservarea energiei şi respectarea Orei de vara.
De atunci, Ora de vara a rămas stabilită pe o perioada de şapte luni, între echinocţiul de primăvară şi cel de toamna. În prezent, Ora de vara este folosită în 69 de ţări şi de teritorii din întreagă lume, în timp ce 160 de ţări şi de teritorii nu recurg la schimbarea orei. Cel mai recent a renunţat la introducerea Orei de vara, Rusia, în 2014. Există multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar.
China a utilizat experimental Ora de vara în perioada 1986-1991. De asemenea, ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică Ora de vara, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

Etichete: când se schimbă ora, ora de vară, ora de vara 2016, ora de vară România, se schimbă ora

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE