Oraşe din România, pe lista ţintelor bombelor nucleare ale SUAÎn perioada Războiului Rece, Statele Unite aveau pregătit un plan detaliat de atac nuclear în cazul escaladării conflictului mocnit cu Uniunea Sovietică. Agenţia pentru Securitate Naţională de la Washington a declasificat lista ţintelor pe care americanii ar fi urmat să le atace cu bombe atomice în urmă cu aproape 60 de ani, în cazul izbucnirii unui război cu Uniunea Sovietică. Pe această listă se regăsesc și câteva orașe din România. 

Orase din Romania, pe lista tintelor bombelor nucleare ale SUA
Oraşe din România, pe lista ţintelor bombelor nucleare ale SUA

Planurile SUA din 1959 includeau ţinte din Europa, URSS şi Asia. Din documente reiese că bombele pe care americanii ar fi intenţionat să le folosească în cazul izbucnirii unui război cu Uniunea Sovietică aveau o putere de 4.000 de ori mai mare decât cea folosită la Hiroshima în 1945. Atunci au murit 150.000 de oameni.

Din România, pe liste apar oraşele Alba Iulia, Moineşti, Paşcani, Sfîntul Gheorghe, Ciceu şi Vulcan.

În documente se menţionează faptul că ţintele din estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mică, pentru a face o diferenţiere clară faţă de URSS. Toate aceste ţinte ar fi urmat să fie atacate atât cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cât şi cu rachete balistice intercontinentale în cazul unui război nuclear.

Arhiva Naţională de Securitate a SUA relevă, de asemenea, că spre deosebire de prezent, când Statele Unite şi Rusia negociază reducerea arsenalului nuclear, în acea perioadă a Războiului Rece, Statele Unite şi-au mărit numărul armelor nucleare de la 12.000 în 1955 la 22.000 în 1961, în punctul culminant al acelei perioade.

Sursa: romaniatv.net

Etichete: bombă nucleară, Războiul Rece, România, SUA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h