Ordonanţa privind interceptările, RESPINSĂ la Senat în comisiiComisia juridică şi Comisia de constituţionalitate din Senat au adoptat, marţi, un raport de respingere a ordonanţei referitoare la interceptări, cu voturile majorităţii membrilor prezenţi.

Ordonanta privind interceptarile a fost respinsa
Ordonanţa privind interceptările a fost respinsă

Ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor, scrie Mediafax.

OUG, emisă ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.

Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor - desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale - asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedură Penală.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut că, prin excepţie de la prevederile legii, "organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedură Penală şi anume art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică" în ceea ce priveşte mandatele de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, declara, în urmă cu două săptămâni,  ca exista un potential pericol in Parlament privind modificarea legislatiei ce stabileste conditiile interceptarilor.

"Daca dispozitia din OUG care vizeaza posibilitatea serviciului tehnic si a procurorilor de a folosi Centrul National de Interceptari nu ramane in aceasta varianta, cu siguranta este un pericol foarte mare. In acel moment noi nu vom putea sa ne conectam la operatorii de telecomunicatii pentru a pune in aplicare aceste masuri de supraveghere tehnica. Decizia CCR a precizat ca aceste masuri trebuie puse in aplicare exclusiv de catre procuror si politist, ceea ce in acest moment se intampla. Faptul ca folosim o infrastructura a unei alte structuri a statului, de asemenea, in acest moment e prevazut in aceasta ordononanta de urgenta", a spus Kovesi in emisiunea „Dupa 20 de ani", difuzata pe 10 aprilie la Pro TV.

Etichete: interceptări, lege interceptari respunsa, oug, oug interceptari, oug interceptari respinsa

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h