Ore ÎN PLUS pentru elevii claselor V-VIII: Mai multă matematică şi mai puţină română NOUL PLAN-CADRUNoul plan-cadru pentru orele de curs ale elevilor de gimnaziu a fost prezentat, marţi, la Ministerul Educaţiei. Noul plan permite creşterea numărului maxim al orelor de curs pentru elevii claselor V-VIII de la 30 la 34 pe săptămână. Elevii vor studia mai multă matematică şi istorie şi mai puţină română. 

Ore IN PLUS pentru elevii claselor V-VIII: Mai multa matematica si mai putina romana NOUL PLAN-CADRU (Foto tribuna.ro)
Ore ÎN PLUS pentru elevii claselor V-VIII: Mai multă matematică şi mai puţină română NOUL PLAN-CADRU (Foto tribuna.ro)

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, împreună cu Secretarul de stat, Monica Anisie şi directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Ciprian Fartuşnic, au prezentat marţi, 5 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, planul-cadru pentru învăţământul gimnazial, aplicabil începând cu anul şcolar 2017- 2018.

„Timp de mai bine de trei luni, in urma celei mai ample consultări publice pe care a cunoscut-o educaţia în ultimii ani, am asistat la cea mai complexă dezbatere despre educaţie, nu doar despre planul-cadru. Decizia Ministerului Educaţiei este expresia consultării publice şi a vocilor care s-au făcut auzite în spaţiul public. Cred ca planul cadru pe care l-am prezentat astăzi este cea mai bună variantă posibilă, ţinând cont de voinţa societăţii şi de posibilităţile actuale. Tot ceea ce proiectăm referitor la învăţământul gimnazial este orientat către profilul absolventului. «Miracolul» aşteptat ţine de noi, de paşii sistematici pe care îi vom face predictibil, cu inovare şi responsabilitate, fără a mai pune în joc viitorul copiilor noştri", a declarat ministrul Adrian Curaj.

Planul-cadru pentru clasele V-VIII este însoţit de un profil solid al absolventului, elaborat în parteneriat cu specialişti in educaţie şi axat pe obiective clare, la final de ciclu, pe cele 8 competenţe-cheie: comunicare, matematică, ştiinţe şi tehnologii, competenţe digitale, a învăţa să înveţi, competenţe sociale şi civice, antreprenoriale şi competenţe de exprimare culturală.

Un principiu important care stă la baza planului-cadru este acela de a oferi timp profesorului pentru inovare şi creativitate la clasă, însoţit de resurse educaţionale deschise. Astfel, 75% din timpul de la clasă va fi dedicat procesului de predare si evaluare, restul de 25% fiind la dispoziţia profesorului pentru recuperare, activităţi remediale sau de consolidare, în funcţie de nevoile constatate în munca la clasă.

Alte noutăţi asociate planului-cadru pentru învăţământul gimnazial vizează reechilibrarea ponderii diferitelor ariilor curriculare, introducerea unei noi discipline (Informatică şi TIC) şi creşterea ponderii Curriculumului la decizia şcolii (CDS): între 1-3 ore în clasele V-VII şi între 1-4 ore în clasa a VIII-a.

De asemenea, se asigură studierea sistematică a „noilor educaţii" în toţi anii de gimnaziu, în cadrul disciplinei Educaţie socială: Gândire critică şi drepturile copilului, Toleranţă şi educaţie interculturală, Educaţie juridică şi cetăţenie democratică, Educaţie economico-financiară şi antreprenoriat.

„Noul plan-cadru urmăreşte şi promovarea unui opţional integrat şi a unor opţionale la nivel de arie curriculară, care vor familiariza elevii cu abordările inter- şi transcurriculare", a precizat Ciprian Fartuşnic, director al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. „Accentul în toată această dezbatere despre ce învaţă un copil de gimnaziu trebuie să fie pe programele şcolare şi pe formarea cadrelor didactice, pregătirea lor pentru o nouă paradigmă în predare", a conchis ministrul Educaţiei,
Adrian Curaj.

La rândul său, Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Monica Anisie, a punctat câteva etape din calendarul aferent etapei de selecţie a profesorilor care vor dori sa se implice in elaborarea programelor şcolare.

„Ministerul Educaţiei lansează un apel cadrelor didactice interesate să participe la elaborarea programelor şcolare aferente disciplinelor din planul-cadru pentru clasele V-VIII. Dorim implicarea tuturor celor interesaţi să vină cu creativitate, entuziasm şi cunoaştere în acest proces", a declarat Monica Anisie.

Potrivit noului plan-cadru, va creşte numărul de ore pe săptămână de la 30 la 34. Scade numărul orelor de Limbă şi Literatură Română la clasa a V-a de la cinici la patru ore. Creşte numărul orelor de Matematică şi Ştiinte ale Naturii, Limba Latină se va muta de la clasa a VIII-a la clasa a VII-a şi această disciplină se va numi Elemente de Limba Latină şi Cultura Romanică.

Orele de religie rămân nemodificate: o oră pe săptămână la fiecare clasa gimanzială.

Apar şi materii noi la clasele V-VIII: Infomatică şi TIC. TIC este Tehnologia Informaţiilor şi a Comunicaţiilor. La clasa a VII-a, Educaţie Interculturală, la clasa a VII-a, Educaţie pentru Cetăţenie Democratică, iar la clasa a VIII-a Consiliere şi Dezvoltare Personală şi Educaţie Financiară şi Antreprenorială.

Noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 2017, informează digi24.ro.Etichete: elevi clasele V VIII, elevi de gimnaziu, limba română, matematică, noul plan cadru, ore la scoala

0/2 COMENTARII
Educatie
06 apr 07:30
+0
VOTURI
-0
Scoateti romana si bagati maghiara, ca asta va e scopul final, tradatorilor de neam si de tara, arza-v-ar focul!
ccc
06 apr 06:54
+0
VOTURI
-0
Scade numărul orelor de Limbă şi Literatură Română la clasa a V-a de la cinici la patru ore – prima prostie, abia stiu sa citeasca st sa scrie corect acum, cum va fi in aceasta situatie? Limba Latină se va muta de la clasa a VIII-a la clasa a VII-a şi această disciplină se va numi Elemente de Limba Latină şi Cultura Romanică – a doua prostie, sa fie scoasa si introdusa doar la specializarile care au nevoie de aceasta materie. In invatamantul primar si gimnaziu accentul ar trebui sa se puna pe romana, matematica, istorie, geografie, o limba straina (nu doua) dar aceasta facuta cu seriozitate, sport (miscare, nu niste norme care sunt impuse de niste incuiati in birouri), muzica (informatii despre muzicieni si opere muzicale, nu dat din mana), desen (la fel ca la muzica), stiinte (fizica, chimie, etc)

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE