OTP Bank a modificat contractele de credit în franci elveţieni din cauza clauzelor abuziveOTP Bank a redactat forma finală a contractului de conversie a creditelor în franci elvețieni, ocazie cu care a modificat mai multe clauze considerate abuzive de către clienți. 

OTP Bank a modificat contractele de credit in franci elvetieni din cauza clauzelor abuzive (Foto cotidianul.ro)
OTP Bank a modificat contractele de credit în franci elveţieni din cauza clauzelor abuzive (Foto cotidianul.ro)

OTP a prezentat clienților oferta de conversie cu discount în luna decembrie. Potrivit unor clauze din contractele inițiale, OTP putea retrage oferta în cazul în care statul ar fi promovat o inițiativă legislativă privind conversia ori în cazul în care banca ar fi pierdut un litigiu în instanță, cu efecte asupra contractelor. Totodată, clienții care semnau oferta se obligau să renunțe la orice litigiu prezent sau viitor cu banca. Clienții au considerat respectivele prevederi ca fiind abuzive și au făcut plângeri la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Banca susține că a modificat respectivele clauze. Astfel, în cazul în care va apărea o lege a conversiei, OTP se obligă să plătească clienților diferența între discountul actual, între 5% și 25% din soldul creditului convertit și cel adoptat de legiuitor.

"Astfel, dacă eventualele soluții impuse de către autoritățile statului ar depăși procentual reducerea oferită de către OTP Bank, prin programul său voluntar, atunci banca va suporta diferența, în favoarea clienților. În caz contrar, condițiile prevăzute în contractul încheiat între bancă și clienți vor rămâne neschimbate", se arată într-un comunicat al băncii. 

Clienții care nu vor să renunțe la litigii dar vor conversia vor primi reduceri mai mici ale soldului, se mai arată în comunicat. Potrivit ofertelor consultate anterior de Profit.ro, clienții care au câștigat procese cu banca primesc un discount de 5%, în timp ce clienții care au litigii pe rol primesc o ofertă de 15%. Cele mai mari reduceri la soldul convertit îl primesc cei care nu s-au certat cu banca și nici nu au restanțe.

OTP susține că nu a intenționat niciodată să solicite clienților returnarea banilor rezultați din aplicarea reducerilor, fapt ce reiese mult mai clar din noua versiune a contractului, redactată după consultările cu clienții, asociațiile profesionale și ANPC.

„Cea mai mare prioritate pe care o avem în momentul de față este rezolvarea problemelor clienților cu credite în CHF. Ca urmare a profesionalismului de care echipa de specialiști și comisari ai ANPC a dat dovadă în timpul consultărilor, am reușit să avem o discuție constructivă și benefică pentru clienții noștri. Consider că ajustările clauzelor contractuale subliniază și mai clar beneficiile ofertei noastre pentru clienți și sper că demersul nostru voluntar îi va ajuta în mod real pe toți clienții OTP Bank. Datorită numărului foarte mare de cereri de conversie înregistrate pȃnă în momentul de față, avem încredere în succesul programului." a declarat László Diósi, CEO OTP Bank România, citat de profit.ro. 

Etichete: clauze abuzive, modificare contracte, OTP Bank, reconversie credite franci elvetieni

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE