OUG-ul a intrat în vigoare astăzi! Noile reguli pentru transportul în regim de taxiJoi a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei, aprobată de Executiv în luna martie, iar şoferii care utilizează aplicaţiile Uber, Bolt şi Clever riscă amenzi şi de 5.000 de lei.

Uber versus taxi
Uber versus taxi

OUG a intrat în vigoare după mai multe luni de proteste venite din partea taximetriştilor, în contextul în care a acuzat patformele de ridesharing precum Clever şi Uber că ar funcţiona ilegal. Ordonanţa elimină sintagma "în mod repetat" din Legea privind transportul în regim de taxi, în urma presiunilor făcute de taximetrişti.

Astfel, este suficient ca şoferii care utilizează Uber, Bolt sau Clever să fie prinşi o sigură dată pentru a fi amendaţi. După adoptarea OUG, Executivul a dat asigurări că, în scurt timp, va fi reglementa şi activitatea de ridesharing, dar această reglementare nu a apărut.

Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRAP) a transmis, la solicitarea News.ro, că a fost constituit un grup de lucru care lucrează la elaborarea unui proiect de act normativ în acest sens.

"După şedinţa Executivului din data de 29 martie 2019, a fost constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui proiect de act normativ privind reglementarea activităţii de transport de persoane intermediată prin platforme digitale. Grupul de lucru a fost compus din specialişti, la nivel tehnic, ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ai Secretariatului General al Guvernului. Având în vedere complexitatea domeniului şi necesitatea stabilirii unor soluţii juridice care să asigure un regim nediscriminatoriu pe piaţă, actul normativ va fi postat pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor (iniţiatorul acestui act normativ) şi supus consultării publice, potrivit legii, imediat după finalizare", a transmis MDRAP.

Cum a apărut OUG

Sub presiunea taximetristilor care blocau Piață Victoriei, pe 29 martie , Cabinetul Dancila a adoptat o ordonată de urgență care schimbă radical modul în care se poate face, în România, transportul de persoane contra cost. Mai exact, conform ordonanței, singurii care mai au dreptul să desfășoare astfel de activități - cu excepția șoferilor de autobuz și a celor angajați la firme de rent-a-car - vor fi taximetriștii cu licențe valabile.

În schimb, șoferii de Uber și de Taxify - care nu dețîn licențe de taxi și nici nu le pot obține, în condițiile legii - ar urmă să fie sancționați, începând de joi, 16 mai, cu amenzi de până la 5.000 de lei și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioada de 6 luni, dacă sunt prinși transportând pasageri contra cost.

Vor dispărea sau nu serviciile de transport alternativ?

Până la acest moment, nici Uber, nici Taxify și nici Clever Taxi (serviciu de car hailing) nu au răspuns la întrebările adresate marți cu privire la activitatea pe care o vor desfășura de joi încolo.

În schimb, la solicitarea Ziare.com, a făcut o declarație pe acest subiect conducerea Coaliției pentru Economie Digitală, o asociație din care fac parte toate cele trei servicii de transport alternativ. Mai exact, președintele Asociației Coaliția pentru Economie Digitală, Cătălin Codreanu, a transmis pentru Ziare.com că:

"Activitatea platformelor de ridesharing va fi grav afectată în România în următoarele zile.

Chiar dacă aplicațiile vor continuă să funcționeze, pentru că acestea deservesc milioane de utilizatori, în mii de orașe din toată lumea, în România, din cauza lipsei unei reglementări specifice și a intrării în vigoare a unor prevederi din legea taximetriei care pot da naștere unor abuzuri împotriva șoferilor parteneri, activitatea acestora poate ajunge aproape de zero.

Este posibil că mulți dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai platformelor noastre să nu găsească o mașînă sau să aibă un timp de așteptare extrem de mare, din cauza reducerii activității șoferilor înscriși pe aceste platforme".

Cu alte cuvinte, Uber, Taxify și Clever nu și-au propus să își înceteze activitatea, dar cu siguranță și-o vor restrânge considerabil, din lipsa de șoferi care să riște sancțiuni dure.

Parlamentarii lucrează la o lege care să legalizeze transportul alternativ de persoane. Mai mult, vicepremierul Daniel Suciu a promis, pe 29 martie, că pentru legalizarea serviciilor că Uber, Taxify și Clever se va da chiar și o ordonanță de urgență, care să între în vigoare înaintea celei adoptate la presiunea taximetristilor. În scurt timp, însă, Daniel Suciu s-a răzgândit și a anunțat că legalizarea transportului alterativ mai durează.

Etichete: oug, taxi, taxify, UBER

0/5 COMENTARII
Mediga
05 iun 12:50
+0
VOTURI
-0
Ce faceti fratilor, iar si iar puneti carul inaintea boilor?? Ma refer, aici, la cei din dicton :D Nu era mai logic si normal sa dati intai un OUG in mama ei de oug, ca numai asa stiti voi sa guvernati, pentru reglementarea intai a serviciilor complementare de transport in regim de taxi a persoanelor?? Si abia dupa aia ssa ava ocupati de presiunile taximetristilor care vor face iar legea pe piata in cazul curselor scurte??? Adica, "ma retrag, nu e in drumul meu" (canci, minciuni), "ma duc sa alimentez", "te costa, atat (de obicei cu cel putin 30% mai scump)", sau de-a dreptul "e prea scurt, nu merg"!!! Abia o lasasera mai moale, acu iar le dati apa la moara!! Dati-o in mama ei de oug, pe aceea de reglementare si dupa aia faceti moftul taximetristilor. Sa va vina si va blocheze si toti aia de la uber, clever etc,ca tot asa se continua sa se faca treburile pe la noi...pentru unii muma, pentru altii ciuma...d-aia si sunt atatea nereguli, fiindca se fac aranjamente doar pentru dulai...legea nu e si pentru ei ci doar pentru catei
Jean Carlos
28 mai 07:45
+0
VOTURI
-0
Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993
Whilliam Coilung
21 mai 20:26
+0
VOTURI
-0
Ma-ta mi-a spus ca esti un mare retardat si ca degeaba esti mare vrajitor de vraji ca vraja mortisorilor tai nu te v-a scapa de boala vrajilor vrajitoarelor vrajite ! Marsi in mortii ma-tii de pe internet !
Allison Howarts
20 mai 06:42
+0
VOTURI
-0
Bună ziua, sunt Allison Howarts După ce am fost în relație cu Anderson de ani de zile, sa despărțit de mine, am făcut tot posibilul să-l aduc înapoi, dar totul a fost zadarnic, l-am vrut atât de mult din cauza dragostei pe care o am pentru el, L-am rugat cu totul, am făcut promisiuni, dar a refuzat. Mi-am explicat problema prietenei mele și ea mi-a sugerat să contactez mai degrabă un vrăjitor care să mă ajute să arunc o vrajă care să-l aducă înapoi, dar eu sunt tipul care niciodată nu credea în vrajă, nu aveam de ales decât să încerc, mi-a trimis poșta de vrajă și mi-a spus că nu există nici o problemă că totul va fi bine înainte de trei zile, că fostul meu se va întoarce la mine în trei zile, a aruncat vraja și în mod surprinzător în a doua zi, era în jurul orei 16.00. Ex-ul meu ma sunat, eram atât de surprins, am răspuns la telefon și tot ce mi-a spus a fost că a fost atât de rău pentru tot ce sa întâmplat încât a vrut să mă întorc la el, că mă iubește atât de mult. Am fost atât de fericit și am mers la el, așa am început să trăim împreună din fericire din nou. De atunci, am promis că oricine știu că are o problemă de relație, aș fi de ajutor pentru o astfel de persoană, referindu-mă la singurul vrăjitor real și puternic care ma ajutat cu propria mea problemă. email: ogagakunta@gmail.com puteți să-l trimiteți prin e-mail dacă aveți nevoie de asistență în relația dvs. sau în orice alt caz sau pe WhatsApp pe +2348069032895
1) vrăji vrăji
2) vrăji pierdute
3) Vrăjile divorțului
4) Vrăjile căsătoriei
5) Vraja de legare.
6) vrăji de rupere
7) Înlăturați un iubit trecut
8.) Vrei să fii promovat în biroul tău / vraja de loterie
9) doresc să-ți satisfacă iubitul
Contactați acest mare om dacă aveți o problemă pentru o soluție durabilă
ogagakunta@gmail.com
Maximus
16 mai 15:22
+0
VOTURI
-0
OUG se da numai pentru salvarea penalilor.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE