Parchetul General a început URMĂRIREA PENALĂ în cazul dezinfectanţilor din spitaleParchetul General a deschis dosar penal  în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale. Procurorii au început urmărirea penală cu privire la faptă,  fiind făcute cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de produse.

Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arsi in 2015
Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arşi în 2015

UPDATE 15.46 DIICOT explică de ce nu a verificat o plângere împotriva patronului Hexi Pharma

 Prezent miercuri la sediul Parchetului General cu ocazia instalării noului procuror general, Daniel Horodniceanu a fost întrebat de jurnaliști care au fost motivele pentru care procurorii DIICOT nu au investigat o plângere depusă împotriva patronului de la Hexi Pharma, firmă implicată în scandalul dezinfectanților diluați. Șeful DIICOT a explicat că nu au fost făcute verificări deoarece acea plângere nu conținea elementele prevăzute de legea penală.

"Este o plângere care a fost trimisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Nu este un dosar penal, este o plângere. Din cauza lipsei elementelor obligatorii prevăzute de Codul de procedură penală, a fost restituită petiționarului care nu a mai revenit. S-a restituit petiționarului cu solicitarea de a respecta procedurile din Codul de procedură penală în ceea ce privește forma acelei plângeri. Ea nu era făcută corect și se referea inclusiv la infracțiuni de violență. Petiționarul nu a mai revenit", a spus Horodniceanu.

La rândul ei, Laura Codruța Kovesi a declarat că Direcția Națională Anticorupție a declinat în 2012 către alt parchet o plângere împotriva firmei Hexi Pharma, deoarece DNA nu avea competență în acest caz.

UPDATE 12.50 Procurorii și-au făcut un plan de anchetă cu privire la cazul dezinfectanților din spitale și urmează să desfășoare activități specifice în perioada următoare, printre care și efectuarea unei expertize, a precizat miercuri Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României.

"Procurorii și-au făcut un plan de anchetă și urmează să desfășoare activități specifice în perioada imediat următoare. Este obligatorie efectuarea unei expertize", a afirmat Licu, înainte de învestirea lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României, întrebat dacă se va face o expertiză în legătură cu substanțele de la Hexi Pharma. El a adăugat că s-a început urmărirea penală in rem pentru infracțiuni privind "zădărnicirea combaterii bolilor".

"Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal.

În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, marţi, cu ministrul Sănătăţii, Patriciu-Achimaş Cadariu, în plin scandal al dezinfectanţilor diluaţi folosiţi în spitalele din România. Ulterior, primul ministru a anunţat că miercuri vor fi publicate primele concluzii ale anchetei Ministerului Sănătăţii în privinţa dezinfectanţilor.

"M-am întâlnit azi la sediul Guvernului cu Patriciu-Achimaș Cadariu, ministrul Sănătății, și am discutat despre o serie de probleme ale sistemului medical.

Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanților din spitale și am cerut urgentarea clarificării acestei probleme de siguranță sanitară pentru ca pacienții să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparțin sistemului public de sănătate.

De asemenea, ministrul Sănătății m-a informat asupra măsurilor luate până acum și i-am cerut să comunice cât mai repede și în mod sistematic etapele administrative care au fost parcurse până în prezent dar și să continue cercetările și să se asigure că viața pacienților nu este pusă în pericol.

Încă de la începutul mandatului am fixat Sănătatea ca prioritate zero în agenda mea și a Guvernului și îi asigur pe toți cetățenii că nu voi accepta jumătăți de măsură în acest domeniu vital. Primele rezultate vor fi comunicate de către ministrul Sănătății mâine", a scris premierul Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică cum au fost încheiate contractele de achiziţie între Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor care poate avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor, informează, marţi, Ministerul Sănătăţii.

 

Etichete: dezifectanti spitale, dezinfectanti, dosar penal dezinfectanţi, Parchetul General

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h