Parchetul INSTANŢEI SUPREME, despre SCANDALUL privind finanţarea USR: Există un dosarParchetul instanţei supreme spune, într-un răspuns transmis News.ro despre sesizarea privind o posibilă finanţarea ilegală a USR, că există un dosar, de la începutul acestui an, în care a fost începută urmărirea penală in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese. Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat sâmbătă că este „foarte surprins" de anunţul Parchetului instanţei supreme, urmând să meargă la Parchet pentru a clarifica toate aceste aspecte.

Nicusor Dan
Nicuşor Dan

"Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat la începutul acestui an un dosar având obiectul menţionat de dumneavoastră, fiind începută urmărirea penală cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese", arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în răspunsul transmis la solicitarea  News.ro  privind data la care a fost depusă sesizarea şi titularul plângerii privind presupusa cheltuire ilegală a unor fonduri de campanie din partea USR.

Parchetul precizează că această cauză este în curs de soluţionare, iar până la acest moment „au fost efectuate diverse acte de procedură".

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că este „foarte surprins" de anunţul Parchetului instanţei supreme, potrivit căruia a fost începută urmărirea penală in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese în legătură cu finanţarea partidului, urmând să meargă la Parchet pentru a clarifica toate aceste aspecte.

Am citit şi eu ştirea dumneavoastră. Sunt foarte surprins. Asta, delapidare şi spălare de bani chiar că este o surpriză. Noi ce avem oficial, avem acea decizie a Autorităţii Electorale Permanente prin care, pentru campania de la alegerile locale, din 650.000 lei ne-au dat 500.000 lei, nu ne-au dat 150.000 lei pe patru chestiuni pe care le-am contestat pe fiecare şi la Judecătoria Sectorului 1 şi pe procedură administrativă", a precizat Nicuşor Dan.

În ceea ce priveşte acuzaţiile de delapidare şi spălare de bani, liderul USR a susţinut că acestea nu au „nicio legătură" cu partidul său.

Pe chestiunea conflictului de interese, din speculaţiile care au apărut în presă, era o chestiune legată de faptul că partidul şi USB au folosit în comun acelaşi spaţiu, împărţind chiria. Deci nu este absolut nimic ieşit din comun. Delapidare şi spălare de bani, m-am uitat acum să văd definiţia lor. Delapidare este fapta funcţionarului public care fură din bani. Noi nu suntem funcţionari publici. Spălarea de bani se referă la nişte bani care ar fi provenit dintr-o infracţiune. Nu ştiu, nu văd nicio legătură cu noi", a explicat preşedintele USR.

El a ţinut să precizeze că va merge la instanţă pentru a clarifica toate aceste aspecte legate de finanţarea USR.

O să ne ducem să vedem despre ce este vorba ca să clarificăm. Nu există o acuzaţie împotriva noastră, tot ce este până acum este in rem. Adică cineva a făcut o sesizare şi Parchetul fără să se îndrepte către o persoană cercetează dacă are temei sau nu", a conchis Nicuşor Dan.

Şi purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că Uniunea Salvaţi România nu a primit până la acest moment nicio notifcare de la Parchetul instanţei supreme privind începerea urmăririi penale in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese în legătură cu finanţarea partidului.

La momentul de faţă, pot să vă spun că USR nu a primit nicio notificare sau solicitare de clarificări de la Parchet pe această temă, deci nu există informaţii suplimentare la nivelul partidului nostru legat de această urmărire penală in rem. Înţeleg că suntem în etapa în care Parchetul analizează dacă există sau nu faptele respective. Dar neştiind despre ce fapte se face referire pentru că nu am fost notificaţi în niciun fel, nu avem niciun fel de comunicare de la Parchet pe această temă, nu am ce să comentez suplimentar", a afirmat Dan Barna.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, în 27 ianuarie, că procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu i-a răspuns la întrebarea pe care a pus-o la o emisiune dacă a primit o plângere de la AEP privind finanţarea ilegală a USR.

"Ştiu că nu are voie să dea curs la acel dosar, dar să răspundă dacă a primit-o sau nu, dacă blochează dosarul sau dacă l-a repartizat", a spus Liviu Dragnea.

Ulterior, liderul USR, Nicuşor Dan, a spus că nu există nicio anchetă care să vizeze finanţarea USB/USR, după ce în spaţiul public au fost lansate acuzaţii privind finanţarea acestui partid. "Realitatea pe care o construiesc politicienii interesaţi de amnistie şi graţiere şi cutiile lor de rezonanţă din presă e demnă de «Alice în Ţara Minunilor». După ştirile potrivit cărora câinii primesc bani pentru protest, notiţa că USB/USR ar fi fost sponsorizată de persoane fără adăpost nu mai miră pe nimeni", a scris Nicuşor Dan în 30 ianuarie, pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a precizat că va repeta, de fiecare dată când este cazul, adevărul despre donaţiile primite de USR. "Finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din Bucureşti a fost verificată de către Autoritatea Electorală Permanentă care a constatat legalitatea ei şi a decis decontarea sumelor cheltuite. Nu există nicio anchetă care să vizeze finanţarea USB/USR, aşa cum se susţine, în mod fals, în notiţa publicată azi pe siteuri de news şi în emisiunile unor televiziuni. Toate acuzaţiile absurde aduse USR demonstrează un singur lucru, că le este frică", a arătat Nicuşor Dan.

Etichete: finantare usb, finantare usr, nicuşor dan, nicusor dan usr, partidul USB, USB, usr

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE