Parcul Natural Delta Văcăreşti, declarat arie protejată, nu are administrator. Cine păzeşte zonaParcul Natural Delta Văcăreşti, declarat în luna mai a acestui an arie protejată, nu are încă un administrator care să se ocupe de protecţia ecosistemului şi de paza celor aproape două milioane de metri pătraţi, singurii paznici fiind doi angajaţi ai Apelor Române, potrivit Mediafax.

Parcul Natural Delta Vacaresti
Parcul Natural Delta Văcăreşti

În data de 11 mai Guvernul României a emis hotărârea prin care Delta Văcăreşti a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcăreşti", şi a fost instituit regimul de arie naturală protejată. Ulterior, Ministerul Mediului ar fi trebuit să demareze o procedură de selecţie a unui administrator al Parcului, care să păzească zona, să aibă un plan de management pe cinci ani, să desfăşoare activităţi de cercetare ştiinţifică a păsărilor, peştilor şi animalelor care populează delta şi să deţină capitalul financiar necesar unor investiţii pentru dezvoltarea ecoturismului.

Dar procedurile de desemnare a administratorului nu au mai fost demarate, deoarece Executivul a decis, tot în luna mai, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Ceea ce înseamnă că responsabilitatea găsirii unui manager al Deltei Văcăreşti revine noii instituţii înfiinţate. Agenţia Ariilor Protejate nu funcţionează deocamdată din cauză că Ministerul Mediului nu a completat încă schema de personal.

Astfel, cele peste 180 de hectare ale Parcului Natural Văcăreşti sunt păzite doar de doi angajaţi ai Apelor Române. Organizaţiile de mediu sunt nemulţumite şi susţin că biosfera Deltei Văcăreşti nu este deloc protejată.

,,În continuare se braconează, în continuare se aruncă gunoaie, în continuare fiecare intră pe unde vrea şi face ce vrea în Delta Văcăreşti. Parcul Natural Văcăreşti este locul în care natura şi biodiversitatea au revenit într-un mediu urban construit, iar procesul este poate unic în lume, prin eficienţă şi amploare. Biodiversitatea va supravieţui numai dacă omul deschide uşa naturii şi o acceptă în casa sa, în spaţiul său urban şi nu o sufocă prin indiferenţă, sau interese egoiste", spune Dan Bărbulescu, director executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, cea care a iniţiat în 2012 demersurile pentru declararea Deltei din Bucureşti arie protejată, cere Ministerului Mediului să urgenteze procesul de desemnare a unui administrator care să păzească zona şi, totodată să facă investiţii în ecoturism.

,,În ultimii 25 de ani, natura s-a apropiat atât de mult de noi, creând un ecosistem inedit, aproape unic în lume. Planul pe care noi îl avem se axează pe conservarea şi reconstrucţia naturii, cercetare ştiinţifică, educaţie ecologică şi turism sustenabil. Trebuie să oferim acest loc comunităţii, oraşului. Dacă lucrurile merg bine, aici se poate dezvolta un loc unic în Europa şi în lume, pentru că are o formă inedită, are o valoare deosebită din punct de vedere natural", a mai spus Dan Bărbulescu.

Directorul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti estimează că e nevoie de o investiţie de 10-15 milioane de euro pentru a amenaja Delta Văcăreşti astfel încât cei care vor să admire plantele şi vieţuitoarele să aibă la dispoziţie pasaje şi puncte de observare, iar pe digul care împrejmuieşte delta să fie construită o pistă pentru biciclete şi o zonă de promenadă.

„Proiectul APNV urmăreşte conservarea şi sporirea semnificativă a biodiversităţii zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice şi pe baza studiilor ştiinţifice, a monitorizării zonei şi a soluţiilor ecologice de reconstrucţie. De exemplu, vor fi inventariate, cartate şi monitorizate speciile şi habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii şi măsurători detaliate. Vor fi reintroduse specii dispărute şi se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul", a precizat Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Etichete: administrator delta văcăreşti, delta văcărești, Parcul Natural Văcărești, pază delta văcăreşti

0/1 COMENTARII
MERKHURY SPEER
04 Nov 11:16
+0
VOTURI
-0
PE MALURILE BETONATE SE COMPRIMA CURENTI DE AER F PUTERNICI CE AR PUTEA FI EXPLOATATI PRIN MONTAREA DE TURBINE EOLIENE IN JURUL ARIEI,DE ASEMENEA MALURILE INSORITE AR PUTEA SUSTINE UN PARC DE PANOURI FOTOVOLTAICE, S-A GANDIT CINEVA SA AMENAJEZE O NOUA GRADINA ZOOLOGICA IN ARIE?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE