Parcul Porțile de Fier, rezervație a biosferei, recunoscută de UNESCOUNESCO şi-a dat acordul ca Parcul Naţional Porţile de Fier să primească statutul de rezervație a biosferei. Toate demersurile au fost făcute de o profesoară de Geografie, ajutată de studenţii ei. 

Parcul Portile de Fier, rezervatie a biosferei, recunoscuta de UNESCO
Parcul Porțile de Fier, rezervație a biosferei, recunoscută de UNESCO

Parcul Natural Porțile de Fier va primi statutul de rezervație a biosferei recunoscută de UNESCO. Parcul se întinde pe o suprafață de peste 120.000 de hectare, fiind al doilea din România ca mărime. Ca o particularitate, aici trăiesc peste 200 de specii de păsări, majoritatea de apă, dintre care 133 au statutul de specii strict protejate.

În total, în zona protejată, trăiesc peste cinci mii de specii de animale, unele periculoase pentru om.

Parcul Natural Porţile de Fier este şi locul unde cresc peste 1.600 de specii de plante, dintre care 25 doar pe acest sector al Dunării. Toate aceste informaţii s-au regăsit în dosarul trimis la UNESCO de o profesoară de Geografie din Bucureşti şi care a primit aviz favorabil.

Prof. dr. Maria Patroescu, Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti: „Pentru a fi declarată o Rezervaţie a biosferei, trebuie să aibă elemente de patrimoniu natural şi imaterial, cultural, antropic, etnocultural, care să fie păstrate prin această supraveghere”, a declarat Prof. dr. Maria Patroescu, Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, potrivit Digi24.ro. 

Aflat pe teritoriul judeţelor Mehedinţi şi Caraş-Severin, Parcul Naţional Porţile de Fier ar putea reprezenta o sursă importantă de venit pentru autorităţile locale, odată cu dobândirea statutului de rezervaţie a biosferei.

În lume există 651 de rezervații ale biosferei, în 120 de țări.

Etichete: biosferă, Parcul Natural Porțile de Fier, rezervatie, unesco

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h