Parcurile Titan, IOR, Petraşcu şi Titanii, concesionate de R. Negoiță unei firme private, pe șestPrimarul Sectorului 3, Robert Negoiţă (PSD), a orchestrat un tun de proporţii: Administraţia locală condusă de edil a decis să concesioneze unei firme private toate cele patru parcuri din Sectorul 3, respectiv PARCUL TITAN, parcul Al.I. Cuza (IOR), parcul Titanii şi parcul Gheorghe Petraşcu. Astfel, societatea Cris Garden SRL, care a făcut multiple afaceri şi cu fostul primar Liviu Negoiţă, va face bani de-acum încolo şi din exploatarea acestor parcuri şi a activităţilor desfăşurate în parcuri. În schimbul celor 67 de hectare de parcuri şi 48 de hectare de luciu de apă, Primăria Sectorului 3 va primi o redevenţă anuală de doar 6.500 de euro. Proiectul nu a fost supus votului Consiliului Local al Sectorului 3 de către Primăria condusă de Negoiță decât după ce fusese deja atribuit contractul firmei Cris Garden SRL. Mai mult, concesionarea nu a fost anunțată pe site-ul de licitații publice, așa cum cere legea. 

Parcurile Titan, IOR, Gh. Petrascu si Titanii din Capitala, concesionate unei firme private (Foto infomusic.ro)
Parcurile Titan, IOR, Gh. Petraşcu şi Titanii din Capitală, concesionate unei firme private (Foto infomusic.ro)

După ce actualul primar al Sectorului 3 l-a criticat ori de câte ori a avut ocazia pe fostul edil Liviu Negoiţă (PDL) că face afaceri numai cu apropiaţii de partid, Robert Negoiţă a pus la cale un tun care are în centru aceleaşi personaje. 

Astfel, recent, administraţia locală a propus şi a obţinut "concesionarea unor activităţi componente ale serviciului de administrare a parcurilor Titan, Al.I. Cuza (IOR), Titanii şi Gheorghe Petraşcu" din Sectorul 3 către firma privată Cris Garden SRL. În aceste condiţii, aproape 67 de hectare de parcuri plus 48 de hectare de luciu de apă vor fi în responsabilitatea societăţii menţionate care va plăti, la schimb primăriei, ca redevenţă, o sumă de numai 29.500 de lei pe an (circa 6.500 euro). 

Practic, potrivit deciziei Consiliului Local Sector 3, firma Cris garden SRL se va ocupa de următoarele activităţi în parcurile Titan, Al.I. Cuza (IOR), Titanii şi Gheorghe Petraşcu:

- construire şi exploatare toalete publice în parcuri

- construire şi exploatare zone de agrement 

- întreţinere, amenajare şi reamenajare de spaţii verzi

- toaletări şi defrişări în baza avizelor emise

- cosit, tăieri de corecţie la arbuşti, tuns garduri vii

- întreţinere şi reparaţii zone de agrement existente

- întreţinere şi reparare sistem de iluminat de siguranţă şi ornamental existent

- întreţinere, reparaţii, amenajare, conservare şi punere în funcţiune a sistemelor de irigaţii şi fântânilor arteziene

- ecologizare şi igienizare spaţii verzi în parcurile Titan, Al.I. Cuza (IOR), Titanii şi Gheorghe Petraşcu. 

Pentru activitățile de întreținere, Primăria va plăti serviciile oferite de Cris Garden, cu toate că firma va exploata zonele de agrement în folos propriu.

VEZI AICI HOTĂRÂREA

Parcul Titan se transformă, dar tot pe banii Primăriei Sectorului 3

Ciudat este faptul că o parte din serviciile din parcurile Titan, Al.I. Cuza (IOR), Titanii şi Gheorghe Petraşcu pe care Primăria Sectorului 3 le-a concesionat firmei private menţionate au fost anunţate ca investiţii din bugetul administraţiei locale, un exemplu fiind construirea şi exploatarea zonelor de agrement. Astfel, recent, în Parcul Titan s-au anunţat modificări importante. Aici, autorităţile locale intenţionează să pună în funcţiune un trenuleţ de agrement care va opri în staţii cu nume celebre de capitale europene precum Paris, Viena, Madrid şi altele. În plus, va fi construit şi un castel de până la şapte metri înălţime de unde va putea fi admirat tot parcul Titan. Noile amenajări fac parte dintr-un proiect dedicat special "Zilei Europei" şi care include, de asemenea, amplasarea unui glob pământesc de mari dimensiuni care să evidenţieze statele lumii, chiar la intrarea în Parcul Titan. Pentru toate aceste dotări, Primăria Sectorului 3 a bugetat o sumă considerabilă, de circa 350.000 euro. Detalii, aici. 

Administraţia locală susţine că, în urma concesionării mai multor activităţi din parcurile Titan, Al.I. Cuza (IOR), Titanii şi Gheorghe Petraşcu, vor fi obţinute mai multe beneficii: "Toate operaţiile sunt efectuate de un singur operator, ceea ce denotă continuitate în operarea serviciilor şi similitudine. Se adaugă eficientizarea serviciului, luând în calcul know-how-ul firmelor concesionare, independenţa faţă de restricţiile bugetare, mediul este protejat prin prestarea unor servicii de calitate de către persoane cu experienţă", se menţionează în documentele Primăriei Sectorului 3. Tot aici se specifică şi faptul că Consiliul Local Sector 3 va avea dreptul la control final asupra derulării serviciului, având posibilitatea de a a anula delegarea de gestiune prin concesiune a activităţilor din parcuri în cazul în care operatorul prestează o activitate defectuoasă în parcuri. 

Citește și Directorii Primăriei Sectorului 3 au chefuit cu directorii Rosal, după plăți ilegale de 16 mil. lei 

Cum pune Negoiţă alei şi trotuare de 12 mil. euro,peste alte lucrări similare dintr-un alt contract 

Jaf la Primăria lui Negoiță: Prejudiciu de 38 de milioane de lei constatat de Curtea de Conturi 

Primăria Sectorului 3 reamenajează ILEGAL Bd. Unirii. O parte din spaţiul verde a fost sacrificat 

Ani întregi de afaceri între Primăria Sectorului 3 şi firma Cris Garden SRL

Afacerile dintre Primăria Sectorului 3 şi firma Cris Garden SRL erau la fel de prolifice şi în mandatul fostului edil, Liviu Negoiţă. Astfel, în anul 2009, Administraţia Parcurilor Sector 3 a achiziţionat de la societatea Cris garden SRL şi de la firma AA Marketing and Management SRL material dendrofloricol pentru parcuri de peste 46 milioane de lei (circa 11 milioane euro la cursul mediu din 2009), conform datelor disponibile în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Doi ani mai tîrziu, Administraţia Parcurilor Sector 3 a atribuit societăţii Cris Garden SRL, pentru suma de 5,8 milioane lei cu TVA (1,38 milioane euro la cursul de la acea dată), contractul privind lucrările de reabilitare a terenului în parcuri. "Lucrările solicitate au ca scop reabilitarea terenului în parcuri, respectiv înlocuirea stratului vegetal şi gazonarea suprafeţelor reabilitate în parcuri. Pentru realizarea lucrărilor de decopertare a stratului vegetal şi refacerea acestuia este necesară scoaterea gardului împrejmuitor din zona reabilitată. Acesta va fi reparat şi montat ulterior pe poziţia iniţială", se menţiona în caietul de sarcini publicat de Direcţia Parcurilor Sector 3 în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Numai că preţurile plătite atunci de primarul Negoiţă erau şi de trei ori mai mari decât la firmele concurente, după cum B365.RO a dezvăluit aici.

Trebuie precizat însă faptul că administraţia locală are în subordine o Direcţie a Parcurilor Sector 3 şi care are ca principal obiectiv de activitate tocmai întreţinerea parcurilor. Aici sunt mai puţin de 40 de angajaţi, număr insuficient după cum apreciază oficialii instituţiei pentru volumul de lucru din parcuri.

Mai mult decât atât, în toamna aceluiaşi an, Primăria Sectorului 3 a încheiat un acord-cadru tot pentru lucrări de reabilitare a terenului din parcuri cu aceeaşi firmă Cris Garden, în valoare de 3 milioane euro, durata contractului fiind de doi ani. Potrivit caietelor de sarcini, în ambele cazuri se realizau lucrări similare, numai că plătite în două contracte diferite. Detalii, aici.

Procedura a fost preluată şi de actualul primar Robert Negoiţă, numai că în ceea ce priveşlte întreţinerea străzilor din sector. CITEŞTE AICI Cum pune Negoiţă alei şi trotuare de 12 mil. euro, peste alte lucrări similare dintr-un alt contract.

Firma Cris Garden SRL a făcut afaceri şi cu alţi primari PDL din Bucureşti, în anii trecuţi, un exemplu în acest sens fiind chiar fostul edil al Sectorului 6 - Cristian Poteraş care a supraevaluat de 20 de ori valoarea contractului privind realizarea lucrărilor de arhitectură peisagistică şi întreţinere a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă, atunci când a chemat firme să participe la licitaţie. Mai multe detalii, aici.

Ultimele date disponibile la Ministerul de Finanţe arată că, la finele anului 2012, firma Cris Garden SRL ce are ca obiect principal de activitate activităţi de întreţinere peisagistică, a raportat un profit de 8,6 milioane lei, la un număr de 126 de salariaţi. De altfel, în 2011, când societatea avea mai multe contracte cu Primăria Sectorului 3, profitul raportat a fost de 9,6 milioane lei. 

Conform Registrului Comerţului, Cris Garden SRL este controlată de un singur acţionar, Cosar Sorin Cristian, în vârstă de 36 de ani, personaj asociat unor nume precum Omar Hayssam. Mai exact, acesta ar fi preluat în urmă cu cîţiva ani o societate de la Mukhles Omar, fratele celebrului sirian, fapt pentru care a intrat în vizorul Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Etichete: delegare gestiune concesionare activitati parcuri Sectorul 3, Parcul Al.I. Cuza, parcul Gheorghe Petrascu, Parcul IOR, parcul Titan, Parcul Titanii, parcuri Sectorul 3, realitatea, robert negoita, Sectorul 3

0/2 COMENTARII
ior 2
05 May 23:25
+0
VOTURI
-0
Calul, frumoasa statuie, era cumparat ( si returnat posesorului) sau inchiriat
Dan
05 May 12:40
+0
VOTURI
-0
Oare aceeasi firma se va ocupa si cu hranirea sobolanilor care au inceput sa invadeze parcul IOR?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h