Părinții vor avea o zi liberă pe an pentru îngrijirea copiluluiPărinții din România vor avea o zi liberă în fiecare an pentru îngrijirea copilului. Ei nu vor fi însă și remunerați pentru acea zi. O lege în acest sens a fost promulgată, marți, de Preşedintele Traian Băsescu, alături de alte inițiative precum una privind înfiinţarea creşelor cu program săptămânal și  o Ordonanţă pentru acordarea tichetelor de vacanţă.

Parintii vor avea o zi libera pe an pentru ingrijirea copilului
Părinții vor avea o zi liberă pe an pentru îngrijirea copilului

Preşedintele a promulgat Legea pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor. Potrivit acestei legi, creşele cu program săptămânal se pot înfiinţa şi funcţiona doar în situaţii "excepţionale", în sistem public ori privat, au decis, marţi, senatorii, adoptând o iniţiativă ai cărei iniţiatori arată că unii copii din astfel de unităţi nu sunt vizitaţi deloc de părinţi, fiind o formă de abandon mascat.

Propunerea legislativă, care are ca iniţiatori un grup numeros de parlamentari PNL, PDL şi PSD. Potrivit proiectului, aşa cum a fost el modificat prin amendamente propuse de Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru administraţie, creşele asigură servicii de îngrijire, supraveghere şi educaţie a copiilor "de vârstă antepreşecolară".

Şeful statului a mai promulgat, marţi, legea privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Proiectul de lege privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea copilului a fost iniţiat de 26 de parlamentari şi prevede acordarea unei zile lucrătoare libere pe an, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului, în vederea verificării stării de sănătate a acestuia. De această posibilitate vor beneficia şi familiile cu doi copii, iar în cazul celor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului, scrie Mediafax

Părinţii vor avea dreptul la ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat.

Cererea trebuie depusă cu 15 zile înainte. Angajatorii vor fi obligaţi să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului solicitată, iar prevederile legii se aplică atât angajatorilor publici, cât şi celor privaţi.

O altă lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu este cea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă. Legea prevede ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate. Voucherele de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori.

Prestarea serviciilor achiziţionate prin intermediul voucherelor se va face în unităţile turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agenţii nu va putea depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Etichete: creşă, lege, părinţi, Traian Băsescu, zi liberă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE