Corupţii, mai greu de arestat. Decizia luată marţi de senatoriSenatorii din Comisia Juridică au adoptat un amendament la Codul de procedură penală prin care arestarea este mai greu de realizat. 

Modificari la Codul de procedura penala, care ar ingreuna munca procurorilor, depuse la Senat
Modificări la Codul de procedură penală, care ar îngreuna munca procurorilor, depuse la Senat
Foto: cursdeguvernare.ro

Decizia a fost luată cu puţin timp în urmă de senatorii jurişti, care au acceptat un amendament în acest sens la o nouă propunere de modificare a Codului de Procedură Penală, conform Realitatea TV.

Legea care prevede că persoanele acuzate de fapte de corupţie nu vor mai fi încătuşate în timp ce se află în arest preventiv va fi adoptată tacit de Senat. Termenul de 45 de zile pentru dezbatere expiră joi, dar nu mai are când să intre la plen, pentru că săptămâna aceasta nu mai sunt şedinţe. Cătuşele sunt totuşi subiect de discuţie astăzi în Parlament, la Comisia Juridică, unde se discută o altă modificare a Codului de Procedură Penală. 

Zece senatori au depus un proiect de modificare a Codului de Procedura Penală, proiect care ar lăsa procurorii fară o serie de instrumente de anchetă, ar îngreuna obţinerea denunţurilor şi ar face mai dificilă arestarea şi reţinerea suspecţilor.

Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta acum o luna, pe data de 2 aprilie, la Senat.

Modificarile propuse - in total cateva zeci - sunt insa, potrivit unor specialisti in drept consultati de sursa citata, extrem de grave si au un dublu scop: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.

Cele mai importante modificari, argumentele initiatorilor si efectele lor in realitate:

 Extinderea regimului nulitatii, dosare mai usor de distrus
La art 106 dupa alineatul 3, se introduc doua noi alineate, alin. (4) si (5) cu urmatorul cuprins: "(4) In cursul urmaririi penale, sub sanctiunea nulitatii, audierea si activitatea de consemnare a declaratiilor supsectului, inculpatului, persoanei vatamate si martorilor se inregistreaza cu mijloace tehnice aduio-video. Suportul electronic sau magnetic ce contine inregistrarea reprezinta proba la dosar, iar la sfarsitul audierii va fi introdus intr-un plic ce va fi sigilat si semnat de organul de urmarire sau cercetare penala. De asemenea, va fi semnat si de persoana audiata si a aparatorului, tutorelui sau reprezentantului legal al acesteia, dupa caz. Plicul sigilat va fi anexat declaratiei persoanei audiate. Cand situatia impune, organul judiciar, in interesul cauzei, poate desigila plicul ce contine suportul electronic sau magnetic numai in fata persoanelor prevazute in prezentul alineat. Atunci cand inregistrarea nu este posibila, audierea se va amana pana la obtinerea mijloacelor tehnice specifice inregistrarii audiovideo, acest lucru consemnandu-se intr-un proces verbal".
(5) In cursul urmaririi penale, sub sanctiunea nulitatii, este interzis organelor judiciare sa procedeze la ascultarea, audierea sau consemnarea de declaratii ale suspectului sau inculpatului pana la sosirea aparatorului ales sau desemnat din oficiu".

Potrivit specialistilor in drept penal consultati de HotNews.ro, un dosar penal va fi mai usor de distrus. Prin introducerea aliniatelor 4 si 5 se modifica regimul unor nulitati. Sunt trecute din sfera nulitatilor relative in sfera celor absolute chestiuni ce tin de acte de procedura, respectiv audieri, expertize.Aceasta nu se justifica, sanctiunea pentru nulitatile relative fiind refacerea actului, pe cand pentru cele absolute sanctiunea este inlaturarea actului din ansamblul probator.

 Arestare preventiva "pe probe", nu pe "suspiciuni"
Alineatul (1) al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe concrete din care rezulta dincolo de orice indoiala ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecta ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".

Potrivit specialistilor in drept penal consultati de HotNews.ro, se limiteaza posibilitatea de a dispune masuri preventive doar pe baza de probe, nu de suspiciuni. Or, scopul masurilor preventive este unul de a inlatura o stare de pericol pentru ordinea publica si/sau desfasurarea procesului penal (inclusiv pentru strangerea de probe) nu unul punitiv. Arestarea preventiva nu este asadar o pedeapsa ci, exact cum ii spune, o masura preventiva luata in unele cazuri inclusiv pentru a putea fi conservate/administrate probe. Masurile preventive se iau pe baza suspiciunilor rezonabile ca o fapta a fost comisa. Sigur ca suspiciunile trebuie sa fie ca si forta aproape la fel de puternice ca probele, dar nu sunt identice. Aici, initiatorii confunda ancheta cu actul de judecata.

Etichete: Codul de procedură penală, parlamentari, parlamentari corupti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h