Parlamentarii dau liber la distrugerea zonelor protejate. Se permit lucrări fără autorizațieZonele protejate și cele de protecție a monumentelor sunt în pericol. Parlamentarii au realizat un proiect de modificare a Legii Construcțiilor care creează premise favorabile pentru abuzuri în zonele protejate și cele de protecție a monumentelor. Potrivit modificărilor, în zonele menționate se pot efectua lucrări fără autorizație de construire. De asemenea, noul proiect prevede că demolarea clădirilor din zonele protejate și cele de protecție a monumentelor nu mai constituie infracțiune, ci doar contravenție. De asemenea, nu se mai solicită aviz de la Ministerul Culturii pentru lucrările care se fac asupra clădirilor din zonele protejate. Noile modificări au fost deja aprobate de Senat. Votul final va fi dat de Camera Deputaților în această toamnă. 

Parlamentarii dau liber la distrugerea zonelor protejate
Parlamentarii dau liber la distrugerea zonelor protejate

La începutul acesti luni, Senatul a aprobat propunerea legislativă L252/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții. Principalele amendamente aduse legii se referă la intervențiile ce pot fi efectuate în zonele protejate și în zonele de protecție a monumentelor. 

Cea mai importantă modificare a fost făcută la articolul 3, aliniatul 1 care prevede lucrările pentru care este obligatorie obținerea și respectarea autorizației de construire.

Astfel, litera b de la aliniatul 1, care se referea la monumentele istorice și la zonele protejate și de protecție a monumentelor a fost împărțit în două segmente b și b1. Aliniatul b se referă ”Lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcții reprezentând monumentele istorice, inclusiv la anexele acestora identificate în același imobil-teren și/sau construcții”, iar aliniatul b1 la ”Lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcții amplasate în zone construite protejate și în zone de protecție a monumentelor, stabilite prin documentații de urbanism aprobate potrivit legii.” 

Mai departe însă, articolele Legii nr. 50 în care se introduc restricții sau se prevăd sancțiuni referitoare la art. 3, alin.(1), lit. b) nu sunt corelate cu noua forma în care apare lit. b1). 

Se permit lucrări fără autorizație de construire

Astfel, noile modificări aduse legii permit în zonele protejate și de protecție a monumentelor realizarea, fără autorizație de construire, a unor "lucrări de reparaţii, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calităţii şi formei arhitecturale a elementelor de faţadă". În această categorie au fost incluse: zugrăveli și vopsitorii exterioare, scări, ziduri de sprijin, trotuare sau lucrări de reabilitare energetică (anvelopare) a zidăriei sau acoperișului.

De asemenea, potrivit art. 24 este considerată infracțiune doar executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b) (monumente istorice), fiind excluse de la acest capitol intervențiile fără autorizație realizate în zonele protejate sau în zonele de protecție a monumentelor.

De fapt, conform articolului 26 executarea sau desființarea (totală sau parțială) fără autorizație a lucrărilor de construire în zonele protejate și de protecție a monumentelor este considerată doar contravenție.

Infracţiunile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, iar contravenția doar cu amendă de la 1.000 lei la 100.000 lei.

O dată cu aplicarea amenzii pentru contravenţie se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie. Decizia menţinerii sau a desfiinţării construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente. Pentru lucrări ce se execută la clădirile monument istoric este necesar avizul Ministerului Culturii şi Cultelor. Noua lege exclude însă obligativitatea avizului de la Cultură pentru clădirile din zone protejate și de protecție a monumentelor istorice. 

Ordinul Arhitecților:  Noile modificări prezintă un factor de risc real pentru zonele construite protejate

"Considerăm că, prin modificările aduse legii nr. 50, România nu îndeplinește datoria la care s-a angajat, ci din contră, face opoziție legislației europene. Noile modificări prezintă un factor de risc real pentru zonele construite protejate, prin acceptarea intervențiilor neavizate, cu efecte ireversibile asupra calității peisajului istoric și cultural urban, deja alterat de urbanismul derogatoriu practicat cu girul autorităților locale", se precizează într-un punct de vedere al Ordinului Arhitecților din România, semnat de președintele OAR arh. Șerban Sturdza și de vicepreședintele OAR, arh. Bogdan Traian Bogoescu. 

"Eludarea intenționată a alin. b1, din momentul înaintării proiectului de lege în forma inițiatorului din data de 11 martie 2015, și până la ultima formă, adoptată de Senat la 2 septembrie 2015, reprezintă un act de rea voință la adresa măsurilor de protecție a zonelor construite protejate. Atât anularea obligativității autorizației de construire, cât și desființarea oricărei forme de sancțiune a intervențiile abuzive sau ilegale, sunt dispoziții care vin în contradicție cu politicile europene actuale de protecție a patrimoniului", mai spun arhitecții din cadrul OAR. 

Noile modificări au fost deja aprobate de Senat pe 2 septembrie. Votul final va fi dat de Camera Deputaților în această toamnă. 

 

 

Etichete: autorizație de construire, Legea Construcțiilor, monument istoric, Ordinul Arhitecţilor din România, zonă de protecție a monumentelor, zona protejata

0/8 COMENTARII
Corneliu V.
19 ian 03:04
+0
VOTURI
-0
Foarte bine. Ajunge cu birocratia si hartogaria necesara pentru a elimina din peisaj mii de ruine fara absolut nici o relevanta istorica sau culturala.Daca erau asa importante "monumentele" astea, aveau grija de ele si le restaurau, le includeau intr-un circuit turistic. Au avut suficient timp si fonduri. Propun si o injumatatire a "specialistilor" autoritatilor de varie natura , aia cu bucile aplatizate de atata stat pe scaun fara sa produca nimic. S-a risipit destul din banul public!
Danny
23 sep 18:19
+0
VOTURI
-0
Era si timpul sa se inlature franele care impiedica dezvoltarea, si mai ales hartogaria fara rost.Sa speram ca asta nu va duce la alte probleme, in "bunul' spirit romanesc.
andy
23 sep 12:55
+0
VOTURI
-0
Cativa dintre nemernicii astia au pus ochii pe vreo astfel de zona si pregatesc ``cadrul legal`` pentru a-si spori nitel averile.
dac
23 sep 09:26
+0
VOTURI
-0
Foarte bine. Vine unu maine cumpara Ateneul si-l transforma in Mall! Bravo romani!
Radu
23 sep 07:03
+0
VOTURI
-0
O tara de hoti! bataie de joc cu girul escrocului de presedinte al senatului Tariceanu.
Foarte bine
22 sep 21:08
+0
VOTURI
-0
Sa se mai termine cu spagaraia autorizatiilor. Au inventat milioane de autorizatii care de care mai obligatorii si mai importante ca sa aiba de unde spagui. Sa-si ia autorizatiile si sa se duca la toti dracii - daca nu-i culege DNA-ul pe drum.
PAZ
22 sep 18:51
+0
VOTURI
-0
Am gasit initiativa legislativa dar nu este nimic acolo despre monumente sau poate nu am observat eu bine:
http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18860
Puteti posta un link spre initativa legislativa?
andrei
22 sep 18:01
+0
VOTURI
-0
Cum este posibil asa ceva?? Si in CONGO oamenii ieseau din jungla la asemenea legi!!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h