Parlamentarii amână aprobarea normelor de aplicare a legii pensiilor specialeBirourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au avut, joi, o ședință, unul dintre punctele importante pe ordinea de zi fiind deblocarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Aprobarea normelor a fost amânată cu două săptămâni, a anunțat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Conform legii, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească, pe lângă pensia de stat, o pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cel cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Parlamentarii fac, joi, inca un pas pentru obtinerea pensiilor speciale
Parlamentarii fac, joi, încă un pas pentru obținerea pensiilor speciale

UPDATE: Normele de aplicare pentru legea privind acordarea indemnizațiilor speciale parlamentarilor care au împlinit vârsta de pensionare au fost trimise Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe pentru un aviz, a anunțat joi președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Au fost prezentate spre aprobare normele metodologice pe care trebuie să le aprobe Birourile reunite, apoi plenul reunit. Am considerat necesar, având în vedere riscurile inerente ale unor necoordonări cu ministerele de specialitate, un aviz, care nu este unul obligatoriu, este unul consultativ, din partea Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe. Am amânat cu două săptămâni această chestiune", a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că dorește ca aceste norme "să nu persiste în neclaritățile pe care le-a avut legea", neclarități care au fost semnalate și care fac posibile multe interpretări ale actului normativ.

"Nu vreau ca o anumită laxitate a legii să se perpetueze în normele de aplicare, în așa fel încât să creăm încurcături și, bineînțeles, trebuie să fim foarte atenți cu modul în care sunt cheltuiți banii publici. Nu am încă o cifră a impactului bugetar în urma aplicării acestei legi, nu vă pot spune când vor intra în plată aceste pensii, depinde dacă la ședința viitoare vom aproba normele, pe baza avizelor respective, sau vor trebui făcute corecturi. În bugetul Senatului nu sunt prevăzuți acești bani într-un capitol separat", a arătat Tăriceanu.

UPDATE: Deputații și senatorii trebuiau să aprobe, joi, normele de aplicare ale legii privind pensiile speciale. Discuțiile au fost însă amânate. 

Foștii deputați și senatori nu au putut intra in posesia pensiei speciale până acum pentru că nu existau norme metodologice de aplicare a acestei legi.

Birourile permanente vor aproba astăzi aceste norme, înlăturând astfel și ultima piedică din calea pensiilor speciale pentru parlamentari. Odată aprobate de Birourile permanente reunite, aceste norme nu vor mai trebui sa fie supuse si votului in plen.

Confom legii, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească, pe lângă pensia de stat, o pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cel cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Legea pensiilor speciale a fost iniţiată de senatorii şi deputaţii PSD. Pe lista susţinătorilor au apărut şi 23 de liberali. Conducerea PNL şi-a dat seama că acest lucru nu dă bine la imagine şi şi-a obligat parlamentarii să renunţe la susţinerea actului normativ. În plen, legea a fost însă votată. Aleşii au susţinut că au tot dreptul să încaseze banii respectivi.

Etichete: deputaţi, parlament, pensii speciale, senatori

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE