Parlamentarii plătesc tarife reduse aproape la jumătate pentru zboruri interne cu TaromTarifele plătite de parlamentarii români care călătoresc cu Tarom pe rute interne sunt aproape la jumătate faţă de preţul cerut de companie unui pasager obişnuit.

Parlamentarii platesc pentru un zbor intern cu Tarom tarife reduse aproape la jumatate
Parlamentarii plătesc pentru un zbor intern cu Tarom tarife reduse aproape la jumătate
Foto: newsair.ro

Deputaţii şi senatorii români călătoresc cu Tarom pe rute interne cu 82 de euro (cursă dus, preţul fiind acelaşi indiferent de destinaţie), în limita a patru călătorii lunare decontate de Parlament, în timp ce preţul plătit de un pasager normal, care îşi face rezervare cu o săptămână înainte, este uneori chiar dublu pe anumite rute, informează zf.ro.

De exemplu, un bilet de avion pe ruta Bucureşti-Oradea se vinde cu 150 de euro cu rezervare făcută luni pentru plecare peste o săptămână, pe 29 septembrie, potrivit datelor afişate de site-ul de rezervări al Tarom. Călătoria durează aproape o oră şi jumătate.

Această facilitate este valabilă pentru parlamen­tari pe relaţia Bucureşti-cir­cumscripţia electorală în care au fost aleşi şi invers.

În ceea ce îl priveşte pe pasagerul simplu, acesta nu are alternativă atractivă pentru a ajunge la Oradea, de exemplu, unde preţul biletului este, pentru el, dublu faţă de cel pe care îl achită parlamentarul. Cu trenul distanţa dintre cele două oraşe este parcursă în 12 ore, iar tariful biletului este de 330 de lei, la vagonul de dormit single, iar cu maşina se fac 8-9 ore, costul unei deplasări pe această rută ajungând la aproape 300 de lei. Lipsa unor conexiuni eficiente pe cale rutieră sau feroviară între cele două oraşe ar trebui să îi stimuleze pe români să aleagă transportul aerian, însă tarifele mari, neatractive, reprezintă o barieră, ceea ce se vede în traficul în scădere cu 10% la Tarom pe curse interne în prima jumătate a acestui an.

„Valoarea contractului încheiat de Camera Deputaţiilor cu Tarom pentru deplasările deputaţilor pe cursele interne pentru anul 2014 este de 4 milioane de lei (900.000 euro), inclusiv TVA. Contractul a fost încheiat în data de 21 ianuarie 2014", au transmis oficialii Camerei Deputaţilor.

Nivelul tarifelor de transport aerian pentru cursele regulate interne, negociat la încheierea contractului de servicii pentru anul 2014, este de 82 euro dus şi 164 euro dus-întors plus TVA. La acest tarif se adaugă taxele aferente transportului aerian care diferă în funcţie de aeroport, arată aceeaşi sursă. Tariful este acelaşi pentru toate cursele interne pe care operează compania Tarom.

Anul trecut, suma prevăzută pentru serviciile de transport aerian pentru deputaţi pe cursele interne Tarom era de 3,9 milioane de lei (886.000 de euro), din care a fost cheltuită suma de 3,7 milioane de lei (840.000 de euro), potrivit reprezentanţilor Camerei Deputaţilor.

„Nivelul tarifelor de transport aerian pentru cursele regulate interne este negociat la încheierea contractului de servicii, este ferm şi nu poate fi modificat pe toată durata valabilităţii contractului. Toţi deputaţii călătoresc la clasa economic", potrivit oficialilor Camerei Deputaţilor.

Şi senatorii au asigurate patru curse dus-întors pe lună cu avionul pe curse interne din circumscripţia electorală de care aparţin.

Suma alocată de Senat pentru cheltuielile cu deplasările interne ale senatorilor este de 11 milioane de lei, potrivit bugetului pe 2014.

Mai mult pe zf.ro.

Etichete: bilet avion tarom, cursă Tarom, deputaţi, parlamentari, pret bilet avion, senatori, tarom

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE