Parlamentarii vor să fie înalți funcționari publici, indiferent dacă au făcut poliție politicăDupă pensiile speciale, parlamentarii cer noi beneficii. Ei solicită ca după terminarea mandatului de deputat sau senator, să intre de drept și fără concurs în categoria funcționarilor publici și în cea a înalților funcționari publici, putând fi astfel numiți în funcții de prefect, subprefect, secretar general de minister sau al Guvernului. Mai mulți parlamentari au inițiat un astfel de proiect de lege, prin care elimină și regula că o persoană nu poate fi funcționar public dacă a făcut poliție politică.

Parlamentarii vor sa fie inalti functionari publici, indiferent daca au facut politie politica
Parlamentarii vor să fie înalți funcționari publici, indiferent dacă au făcut poliție politică

Un grup de parlamentari, în majoritate membri ai PSD și UNPR, dar și doi membri PNL, au inițiat recent un proiect de lege prin care doresc să-și confere lor și colegilor lor, în mod automat, statutul de funcționar public după terminarea mandatului.

Astfel, proiectul de lege modifică Statutul funcționarului public în vigoare și stabilește că în această categorie intră și "senatorii și deputații care au exercitat un mandat complet de parlamentar". Singura condiție este ca parlamentarii să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență, fiind însă suficiente și studiile de scurtă durată, absolvite cu diplomă.

Mai mult, parlamentarii nu vor avea nevoie să susțină vreun concurs pentru a intra în această categorie, la fel cum se întâmplă cu toți ceilalți cetățeni, dar nu se vor prezenta la un concurs nici pentru a intra în categoria înalților funcționari publici.

Dacă pentru orice alt funcționar public intrarea în categoria înalților funcționari publici este prin concurs național, în cazul parlamentarilor, care au exercitat cel puțin un mandat de parlamentar întreg, accesul la o astfel de funcție va fi "de drept", conform proiectului de lege, scrie profit.ro. 

Acest lucru înseamnă că, după terminarea mandatului, orice parlamentar va putea ocupa fără niciun fel de concurs funcții precum cea de secretar general sau de secretar general adjunct al Guvernului, prefect, subprefect și de secretar general sau adjunct din ministere și alte structuri ale administrației centrale.

Etichete: funcționar public, înalt funcționar public, parlamentar

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE