George Orbean, propus director general al TVR. Comisiile parlamentare au dat AVIZ NEGATIVPlenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat marți componența noului Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune. În timpul dezbaterilor, parlamentarii UDMR au părăsit şedinţa, existând dispute pe tema nominalizării Oanei Stănciulescu. Ulterior, membrii CA al TVR l-au desemnat pe George Orbean drept preşedinte-director general al instituţiei, însă acesta a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare de cultură.

Parlamentul a validat noul CA al TVR. Nominalizarea Oanei Staciulescu, motiv de scandal in plen
Parlamentul a validat noul CA al TVR. Nominalizarea Oanei Stăciulescu, motiv de scandal în plen

UPDATE Şedinţa de plen a Parlamentului în care trebuia votat preşedintele-director general al TVR a fost suspendată marţi din lipsă de cvorum, la apelul nominal răspunzând doar 263 de parlamentari. 

Plenul Parlamentului a fost covocat, miercuri, la ora 10:30 pentru a-l valida pe preşedintele-director general al TVR.

"Mâine încetează mandatul directorului interimar al TVR (Irina Radu-n.r.), acesta este motivul pentru care liderii grupurilor parlamentare au cerut ca plenul să fie convocat mâine dimineaţă (miercuri, la ora 10:30-n.r.)", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, după ce a constatat că la apelul nominal au răspuns doar 263 de parlamentari, cvorumul de şedinţă fiind de 273 de aleşi.

UPDATE George Orbean a primit aviz negativ în Comisiile reunite de cultură. Acesta a fost ales preşedinte-director general al TVR de către membrii CA.  Acesta a primit 15 voturi ''pentru'' şi 18 ''împotrivă'', avizul fiind unul consultativ. Decizia finală aparţine plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

UPDATE Membrii CA al TVR s-au reunit marţi în prima şedinţă, după validarea de către plenul Parlamentului, desemnându-l pe George Orbean, propunerea Guvernului, drept preşedinte-director general al instituţiei.

George Orbean a fost consilierul fostului preşedintelui TVR Stelian Tănase şi manager de proiect la Digi 24. El urmează a fi audiat de comisiile reunite de cultură, după care va trebui să treacă de votul plenului.

SCANDAL ÎN PLEN la votul pentru CA al TVR

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat marți componența noului Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune, cu 312 voturi "pentru", 21 "împotrivă" și un vot anulat. În timpul dezbaterilor, parlamentarii UDMR au părăsit şedinţa, existând dispute pe tema nominalizării Oanei Stănciulescu. 

Parlamentarii UDMR au părăsit plenul Parlamentului la dezbaterea privind numirea unui nou Consiliu de Administrație al TVR. 

Disputa a pornit după ce deputatul minorităților naționale Aurel Vainer a spus că nu este de acord cu numirea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administrație al TVR.

'Salutăm ideea adoptării unor decizii privind CA al TVR, o problema însă ni se ridică în legătură cu propunerea PNL, partid care a inițiat Legea 217/2015 în care se combate naționalismul, extremismul, cultul persoanelor implicate în astfel de activități. În TVR și în presa română au avut loc diverse manifestări pe aceasta temă. Doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută de înaltă calitate, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea, care a fost propusă și inițiată de PNL. Vreau să punctez atitudinea pro aducerea pe primul plan a Mișcării Legionare și a unor liderii ai Mișcării Legionare — este vorba de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al Mișcării Legionare', a spus Aurel Vainer, citat de Agerpres.

Senatorul UDMR Marko Bela a acuzat şi el discuțiile despre Mișcarea Legionară și i-a cerut Oanei Stănciulescu, propusă de PNL în acest Consiliu și acuzată de antisemitism, să-și clarifice poziția.

Senatorul liberal Puiu Hașotti a explicat că Oana Stănciulescu nu a adus laude unor personalități din Mișcarea Legionară, iar senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că Oana Stănciulescu nu poate fi acuzată de antisemitism.

"Eu sunt aici în Parlament de 26 de ani, nu am apucat o luare de cuvânt în care să se apere Mișcarea Legionară și mi-am respectat colegii. Să ne trezim în 2016 că în mod direct să apere cineva Mișcarea Legionară eu nu pot concepe acest lucru. Vom părăsi ședința dacă cei care au sărit în apărarea Mișcării Legionare nu-și vor cere scuze, inclusiv doamna care a fost acuzată de antisemitism. Soluția este foarte simplă: să fie poftită la microfon și să-și ceară scuze și să-și clarifice poziția. Dacă nu se întâmplă acest lucru, noi vom părăsi sala, fiindcă nu vrem să participăm la un debut care timp de 26 de ani a fost evitat", a replicat senatorul UDMR Marko Bela.

Parlamentarii UDMR au părăsit, apoi, sala de ședințe. În plen s-au sistat dezbaterile pe această temă și s-a trecut la procedura de vot cu bile asupra propunerilor pentru Consiliul de Administrație al TVR. După validarea de către plen, membrii noului CA al SRTv se reunesc la Comisia de cultură a Camerei Deputaților pentru a-l alege pe acela dintre ei care va ocupa funcția de președinte-director general. Acesta va fi audiat în comisiile de specialitate și supus votului plenului comun.

Anterior, Comisiile de Cultură reunite ale Parlamentului au avizat favorabil candidaţii Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, membrii noului Consiliu al televiziunii publice urmând să fie votaţi în plenul Parlamentului.

Propunerile pentru Consiliul de Administrație sunt următoarele: din partea PSD — Irina Radu (titular — este în prezent director interimar), Doina Gradea (titular), Alfred Bulai (titular), Elena Anca Dindirică (supleant), Smaranda Vornicu Shalit (supleant), Lucian Romașcanu (supleant); din partea PNL — Ionica Stănciulescu (titular), Radu Carp (titular), Adriana — Silvia Mesesian (supleant), Cristian Vasile Petcu (supleant); din partea UDMR — Debreczeni Hajnal (titular), Rostas-Peter Istvan (supleant); UNPR — Ruxandra Garofeanu (titular), Savu Cătălin Cătană (supleant); ALDE — Valeriu Cristian Hadji-Culea, (titular), Gheorghe Bălășoiu (supleant); Grupul parlamentar al minorităților naționale — Raico Cornea (titular), Andrea-Julika Ghiță (supleant); reprezentanții aleși de personalul angajat al SRTv — Monica Simona Ghiurco (titular), Teodor Gabriel Giurgiu (titular), Cornel Mihalache (supleant), Luminița Velciu (supleant); numiți de președintele României — Christel Țopescu (titular) și Ana Maria Sandu (supleant) și de Guvern: George Orbean, titular.

Etichete: CA TVR, CA tvr parlament, oana stanciulescu, tvr

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE