Partidul Angelei Merkel îl contrazice pe Ponta şi cere să se deschidă secţii de vot suplimentareGrupul CDU/CSU, coaliţia condusă de Angela Merkel, a emis un comunicat în care-şi exprimă îngrijorarea faţă de „această evoluţie foarte nedemocratică” a organizării secţiilor de vot pentru românii din Germania. Comunicatul subliniază că Berlinul ar fi aprobat în cel mai scurt timp secţii suplimentare, dacă le-am fi solicitat. „Cerem Guvernului să facă uz de aceste posibilităţi în turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”.

Partidul Angelei Merkel il contrazice pe Ponta si cere sa se deschida sectii de vot suplimentare
Partidul Angelei Merkel îl contrazice pe Ponta şi cere să se deschidă secţii de vot suplimentare

Grupul parlamentar majoritar din Bundestag, CDU/CSU, condus de cacelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis un comunicat în care critică dur Guvernul României, contrazicând clar afirmaţiile făcute de Victor Ponta privind interdicţia pentru deschiderea de secţii de vot suplimentare în Germania, în afara sediilor misiunilor diplomatice româneşti din Germania, scrie adevărul.ro.

Redam comunicatul, care a fost publicat cu titlul Garantaţi respectarea drepturilor omului, pentru organizarea de alegeri corecte şi libere, înainte de turul doi pentru preşedinţia României:

„Duminica viitoare va avea loc în România al doilea tur al alegerilor pentru preşedinţie. Arnold Vaatz, vicepreşedintele grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag şi Erika Steinbach, preşedintele Grupului de Lucru pentru Drepturile Omului, transmit: Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii în UE privind drepturile omului, asigurarea de alegeri corecte şi libere pe 16 noiembrie. Rezultatele primului tur arată că vocile românilor din diaspora şi vocile celor de pe listele suplimentare vor decide cel mai probabil rezultatul alegerilor din România. Potrivit statisticilor oficiale privind numărul cetăţenilor străini, doar în Germania există 260.000 de cetăţeni români cu drept de vot.

Cu toate acestea, România a înfiinţat doar cinci secţii de votare în Germania. Asta a cauzat în Munchen cozi la care s-a aşteptat mai multe ore. Sute de persoane au fost întoarse de la urne, fără a putea vota, atunci când secţiile s-au închis.

Dacă o reprezentanţă străină solicita la MAE aprobarea pentru secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice din Germania, acestea se aprobă în cel mai scurt timp. Informaţiile contrare sunt clar greşite. Cerem Guvernului României să facă uz de aceste posibilităţi pentru turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”.

„Bundestagul sesizează cu foarte mare îngrijorare această evoluţie foarte nedemocratică şi o să prezinte un comunicat de presă în care clarifică încă o dată cât de falsă este această informaţie răspândită şi solicită încă o dată folosirea tuturor posibilităţilor pe care legea germană le acordă intenţionat pentru a da curs unor proceduri democratice. Se arată foarte miraţi că, până în momentul actual, România nu doreşte înfiinţarea unor secţii suplimentare, posibile după legea germană”, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” Bernd Fabritius, deputat în Bundestag, ales din partea CDU.

„Desigur că Bundestagul s-a sesizat şi se va sesiza în continuare. Chiar eu am sarcina, ca raportor pentru drepturile omului în UE, am sarcina, să supraveghez exact această evoluţie, ştiind că folosirea dreptului la un vot democratic face parte din drepturile omului stipulate în Convenţia Drepturilor Omului respectată în UE. O să verificăm foarte clar ce se întâmplă în acest context”, a mai spus parlamentarul german de origine română.

Etichete: Angela Merkel, secții de vot străinătate, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h