Pasajul subteran de la Piața Sudului, gata în 8 luni. STADIUL LUCRĂRILOR. FOTOPasajul subteran de la Piața Sudului ar trebui finalizat pe 31 decembrie 2015. Acesta este termenul stipulat în contractul încheiat de Primăria Capitalei cu Uniunea Europeană, dar și data anunțată miercuri de primarul general, Sorin Oprescu, pentru finalizarea proiectului. Proiectul presupune realizarea unui pasaj rutier subteran, amenajarea a patru pasaje pietonale, dar și reconfigurarea circulației și amenajarea unui sens giratoriu cu patru benzi. 

Lucrările la pasajul de la Piața Sudului au evoluat în ultimele luni. Potrivit primarului general, Sprin Oprescu, până acum:

- s-au realizat peretii mulati ai pasajului in proportie de 90% pe rampa de intrare dinspre Calea Vacaresti si in proportie de 40 % pe rampa de iesire spre Cale Vacaresti;

- s-au realizat in proportie de 50 % peretii mulati pentru rampa de iesire si intrare dinspre Strada Nitu Vasile;

- au fost realizate in proportie de 40 % lucrarile la intrarea in pasajul pietonal nr 1 dinspre Lukoil

- au fost demarate lucrarile de realizare a intrarii dinspre Mega Image a pasajului;

- s-au realizat devieri ale instalatiilor de apa si gaze si s-a demontat reteaua de contact a tramvaiului. 

Proiectul ar trebui finalizat până pe 31 decembrie 2015, acesta fiind termenul dat de Uniunea Europeană care finanțează cea mai mare parte a lucrării. Până la sfârșitul anului mai sunt însă multe lucrări de efectuat. 

Astfel, au mai ramas de executat:

- devierea retelelor de canalizare si instalatiile electrice,

- realizarea peretilor mulati si a pilonilor de sprijin din zona intersectiei,

- demontarea si remontarea liiilor de tramvai si montarea retelei de contact,

- realizarea dalei de acoperire a pasajului rutier si a pasajelor pietonale in zona intersectiei,

- finalizarea pasajului pietonal 1 in zona centrala si finalizarea pasajelor pietonale 2,3 si 4,

- finisajele si lucrarile de arhitectura ale pasajului,

 - realizarea sistemelor de canalizare si de realizare a radierului si sistemului rutier al pasajului,

 - refacerea sistemului carosabil si refacerea amenajarilor urbanistice.

Detalii despre proiect

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se realizează pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de 5 metri.

Rampa spre Niţu Vasile va fi o rampă unică având câte două benzi de circulaţie pe sens. Rampa spre Calea Văcăreşti va fi formată de fapt din două rampe independente, câte una pe fiecare sens de circulaţie, fiecare având câte două benzi.

De asemenea, vor fi realizate lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor în intersecţia dintre Calea Văcăresti, Şoseaua Olteniţei şi strada Niţu Vasile, prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie, precum şi realizarea localelor adiacente rampelor pasajului rutier, cu câte două benzi pe sens, atât pe Calea Văcăreşti, cât şi pe strada Niţu Vasile.

Pe direcţia strada Niţu Vasile - Calea Văcăreşti, de o parte şi de alta a pasajului rutier, vor fi realizate şi pasaje pietonale. În plus, va fi construit şi un pasaj subteran pietonal care va face legătura între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai de pe Șos. Olteniţei. Un alt pasaj pietonal subteran va fi construit la capătul dinspre str. Niţu Vasile a pasajului rutier (intersecţie str. Niţu Vasile cu str. Secuilor).

Proiectul este finanțat cu fonduri europene și are o Valoare totală de 127,14 milioane de lei, adică în jur de 28 milioane euro. Finanţarea nerambursabilă pentru acest proiect se ridică la 96,44 milioane lei.

Contractul pentru execuția lucrărilor a fost atribuit companiei italiene Astaldi, aceeași firmă care realizează acum și lucrările de la Pasajul Mihai Bravu.

Etichete: pasaj pietonal, pasaj subteran, pasaj subteran Piaţa Sudului, realitatea, Sorin Oprescu

0/2 COMENTARII
Vali
15 apr 16:30
+0
VOTURI
-0
Romania lucrului bine facut..in Madeira
ggg
15 apr 14:12
+0
VOTURI
-0
la piata presei era 6 luni parca ....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE