PAȘTELE CATOLIC e sărbătorit în 2016 pe 27 și 28 MARTIE. TRADIȚII și OBICEIURI de PAȘTELE CATOLICÎn 2016, PAȘTELE CATOLIC e sărbătorit pe 27 și 28 MARTIE, la mai mult de lună distanță față de cel ortodox, sărbătorit pe 1 mai. Sărbătoarea vine cu TRADIȚII și OBICEIURI specifice.

PAȘTELE CATOLIC e sarbatorit in 2016 pe 27 si 28 MARTIE. TRADIȚII si OBICEIURI de PAȘTELE CATOLIC
PAȘTELE CATOLIC e sărbătorit în 2016 pe 27 și 28 MARTIE. TRADIȚII și OBICEIURI de PAȘTELE CATOLIC
Foto: radu-tudor.ro

PAȘTELE CATOLIC e sărbătorit în 2016 pe 27 și 28 MARTIE. TRADIȚII și OBICEIURI de PAȘTELE CATOLIC

Unul dintre obiceiurile specifice este stropitul, informează rtv.net.

Stropitul isi are originea in Germania, iar majoritatea romanilor din Ardeal l-au adoptat cu mare drag. La inceput, stropitul se facea cu apa, ulterior este folosit prafumul. Apa este simbolul purificarii inca din precrestinism, si pentru faptul ca apa provine din fantani a aparut impodobitul cu oua a fantanilor din satele populate de nemti. Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanica in amintirea zeitei fertilitatii si a primaverii. Aceasta zeita se numea "Ostera", denumire din care provine si "Ostern" – Paste.

Printre alte obiceiuri de Pasti la catolici se numara daruirea si ciocnitul oualelor.

VEZI ȘI: PAŞTELE CATOLIC. ZI LIBERĂ pe 28 martie pentru elevi şi angajaţi. Precizările Ministerului Educaţiei 

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului, pentru prima data fiind sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos. Cu ocazia iesirii din Egipt, cand au sarbatorit pentru prima data Pastele, toti evreii trebuiau sa ia un miel si sa il sacrifice. Apoi, cu sangele mielului erau unse ramele de lemn ale usilor de la casele in care locuiau acestia. In noaptea aceea, ingerul mortii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii intai nascuti ai egiptenilor in casele care nu aveau pe usa sangele mielului. In casele israelitilor nu a murit nimeni, pentru caacestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor. Sangele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.

Sarbatoarea Pastelui poate fi asociata cu primavara. Retrezirea naturii la viata simbolizeaza noua viata pe care crestinii au castigat-o prin crucificarea si Invierea lui Iisus.

Din anul 1054, cand s-a produs Marea Schisma a Bisericii crestine, Pastele se sarbatoreste, cu unele exceptii, intotdeauna la date diferite la catolici si ortodocsi. Diferenta mai mare de o saptamana intre sarbatori nu exista, insa modul de calculare a datei Pastelui difera.

Incepand din anul 1582, biserica catolica si cea ortodoxa folosesc calendare diferite. Biserica cateolica se ghideaza dupa calendarul Gregorian, in timp ce ortodocsii au pastrat calendarul Iulian.

Catolicii calculeaza data Pastelui bazandu-se pe luna plina ecleziastica, calculata pe baza unor tabele oranduite de biserica si se bazeaza pe o data fixa pentru echinoctiul de primavara.

In opozitie, credinciosii de confesiune ortodoxa sunt ghidati de luna plina astronomica , calculata pe baza datelor astronomice si data reala – tot din punct de vedere astronomic, a echinoctiului de primavara.

PAȘTELE CATOLIC e sărbătorit în 2016 pe 27 și 28 MARTIE. TRADIȚII și OBICEIURI de PAȘTELE CATOLIC

Paştele ortodox şi cel catolic cad destul de rar în aceeaşi zi, iar aceasta se datorează faptului că la stabilirea datei sărbătorii se folosesc calendare diferite: cel iulian şi cel gregorian. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, cele două sărbători au coincis de mai multe ori: în 2010, 2011 şi 2014.

În 2016 cele două sărbători sunt la o distanţă mai mare de o lună: paştele catolic pe 27 martie, iar cel ortodox pe 1 mai.

Abia în 2017 ortodocşii şi catolici vor mai sărbători deodată sărbătoarea, pe 16 aprilie.

În 2018 va fi tot o diferenţă de o săptămâna între Paşti; pe 1 aprilie la catolici şi pe 8 aprilie la ortodocşi.

Aceeaşi diferenţă se va păstra şi în 2019. Atunci Paştele catolic va fi pe 21 aprilie, iar cel ortodox pe 28 aprilie.

În 2020, catolicii vor sărbători Paştele pe 12 aprilie, iar ortodocşii pe 19 aprilie.

Etichete: obiceiuri paste catolic, paste 2016, Paștele catolic, pastele catolic 2016, traditii paste catolic

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE