Patriarhul Daniel, după tragedia din Colectiv: psihologia şi magia, pericole pentru societatePsihologia, magia, satanismul și vrăjitoria sunt pericole pentru societatea contemporană, spune Patriarhul Daniel, într-un mesaj transmis luni, după tragedia din Colectiv.

Patriarhul Daniel, dupa tragedia din Colectiv: psihologia si magia, pericole pentru societate
Patriarhul Daniel, după tragedia din Colectiv: psihologia şi magia, pericole pentru societate
Foto: basilica.ro

Citește și Patriarhul Daniel, reacție nervoasă la înmormântarea femeii de serviciu de la Club Colectiv

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române susține, într-un discurs transmis participanților la cea de-a XXVII-a Consfătuire Panortodoxă a Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe şi ai Sfintelor Eparhii privind ereziile şi para-religiile, cu tema Fețe ale ocultismului contemporan, că „Orientarea ideologică a societăţii capitaliste secularizate încearcă să se impună tot mai mult în conştiinţa fiecărei persoane promovând o nouă concepţie individualist-materialistă despre lume şi viaţă, care pune sub semnul întrebării valorile tradiţionale creştine, refuzând orice formă de religie instituţionalizată în favoarea unei spiritualități individualiste, a eului autosuficient".

„În acest imens vid de viaţă spirituală profundă al societății postmoderne, cauzat de secularism, oferta ocultistă şi cea a practicilor orientale devine deosebit de tentantă pentru omul contemporan. Acestuia i se propun orientări diverse pornind de la astrologie până la satanism, de la reactualizarea vechilor tehnici și metode de mantică chineză până la forme agresive noi de mistică hindusă şi budistă, adică o serie de metode spirituale de „întoarcerea spre interior", pentru retragerea în propriul sine, pentru regăsirea eului propriu, pentru „schimbarea sistemului" actual de valori prin schimbarea conștiinței individului.", spune șeful Bisericii Ortodoxe, citat de bn24.ro.

Acesta arată că „Lozinca tot mai folosită de noile psihologii, cu pretins caracter terapeutic, şi anume „reîntoarcerea spre sine" sau „realizarea sinelui", conduce, din nefericire, la acceptarea experiențelor oculte": „Astfel, psihologia a ajuns să fie asociată unor tehnici şi practici oculte orientale, iar magia şi vrăjitoria au ajuns să fie nu doar teme de discuţii academice, ci chiar să fie promovate în mass-media ca fiind soluţii imediate pentru problemele omului contemporan. În realitate, aceste soluţii ocultiste, sincretiste şi confuze, amplifică şi mai mult criza spirituală, nu o rezolvă."

BOR despre tragedia de la Colectiv: Nu puteam sfinţi ce nu există. Preotul nu putea veni neinvitat

INCENDIU COLECTIV. În plus, Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a declarat că tinerii ar trebui să nu își mai petreacă timpul în astfel de cluburi și că de vină este și sărbătorirea zilei de Halloween:

„Nouă nu ne este dat a-i judeca pe acei tineri. Pe noi, cei care suntem părinţii lor, ar trebui să ne judecăm pentru a vedea dacă am făcut tot ce este posibil pentru ca ei să nu îşi petreacă timpul într-o asemenea locaţie. Se spune că trupa aceea, care îşi lansa albumul avea una din melodii Ziua în care voi muri. Nu putem vorbi de nişte tineri care nu credeau în Dumnezeu. Erau oameni care aveau dimensiunea morţii şi a vieţii de dincolo, dar cred că dincolo de elementele acestea materiale şi arhitectonice în care s-a petrecut tragedia, se vede şi efectul sărbătorilor acestea, care nu sunt în tradiţia noastră românească. Nu cred că la Sărbătorile noastre de Crăciun, de Paşte de Sfânta Marie se întâmplă asemenea lucruri. Eu cred că trebuie să le arătăm tinerilor ce să aleagă, din ce flori să culeagă polenul acesta al veşniciei. Eu nu îi învinuiesc pe ei, ci mă învinuiesc pe mine pentru că eu sunt acela care nu i-am luat întodeauna de mână să îi duc pe calea Raiului", a mai declarat ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

INCENDIU COLECTIV. Discursul Patriarhului apare în contextul în care Biserica Ortodoxă este acuzată de opinia publică pentru faptul că nu s-a solidarizat cu victimele tragediei din Clubul Colectiv și în care au apărut în mediul online mesaje despre o „pedeapsă divină" pentru cei care se aflau în club, muzica rock fiind considerată de susținătorii acestor teorii drept satanică.

Etichete: club colectiv, incendiu club colectiv, Patriarhul Daniel

0/12 COMENTARII
Dan
07 Nov 11:35
+0
VOTURI
-0
Domnule autor Anonim al acestui articol, ceea ce ați făcut este o MANIPULARE GROSOLANĂ a ideilor exprimate de patriarhul Daniel, cu recul direct în obrazul Bisericii. Poftiți vă rog să vă lămuriți și eventual să vă îndreptați de urgență prostia!

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/mass-media-sub-lupa-adevarului/21456-patriarhul-daniel-psihologia
Dan
04 Nov 09:05
+0
VOTURI
-0
Nu cred că la Sărbătorile noastre de Crăciun, de Paşte de Sfânta Marie se întâmplă asemenea lucruri. Eu cred că trebuie să le arătăm tinerilor ce să aleagă, din ce flori să culeagă polenul acesta al veşniciei. Eu nu îi învinuiesc pe ei, ci mă învinuiesc pe mine pentru că eu sunt acela care nu i-am luat întodeauna de mână să îi duc pe calea Raiului", a mai declarat ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

vs

Tragedia de la Costesti cand in Vinerea Mare au murit peste 100 de copii arsi de vii
zzz
04 Nov 06:32
+0
VOTURI
-0
„Nouă nu ne este dat a-i judeca pe acei tineri"..." Nu putem vorbi de nişte tineri care nu credeau în Dumnezeu."

pe bune ? nu judecam dar judecam ? de unde stie ca tinerii aceia nu credeau in Dumnezeu ?
CelCeUraste
03 Nov 21:53
+0
VOTURI
-0
Un securist care este pupat in haina bisercoasa de toti votacii PSD-ului. In 10 ani scapam de ei, de la Belu nu pot sa voteze. Asta daca isi permit imormantare, ca biserica nu are black friday la loc de veci.
vlad
03 Nov 19:47
+0
VOTURI
-0
Vrajitoria??? Si papa ar rade de asta
What?!
03 Nov 18:12
+0
VOTURI
-0
Prefer sa petrec o noapte la misto, in care sa ma relaxez, sa fiu vesel, sa am un comportament copilaresc, adica sa ma mazgalesc pe fata sau sa ma costumez in personaje ireale, decat sa tai in bucati animale (porci, miei, vitei, etc) si sa umplu curtea de sange si resturi animale si apoi sa le bag in mine ca un om din evul mediu pana mi se face rau. Prefer sa-mi dau banii si sa vad ca din ei altii chiar devin fericiti decat sa-i dau si sa vad biserici urate care nu fac altceva decat sa ceara mai multi bani. Ar trebui sa umble toti popii desculti si imbracati doar cu un giulgiu precum cel in care cred, nu in mertane si in coloane si in puf si in matasuri scumpe. Si ne mai indeamna sa credem in ceea ce nici eu nu cred. Nesimtitii!
Iulian
03 Nov 14:55
+0
VOTURI
-0
Nea mafiotu asta de Daniel ar trebui sa cam lase vorbaraia in vant ca oricum spune numai aberatii si minciuni cum o spun majoritatea preotilor si daca o arde cu parere de rau cu nu a putut sa-i aduca sub aripa lui pe acesti tinteri in cadrul prostiei bisericesti, putea foarte simplu sa mobilizeze gloata lui de preoti sa anunte oamenii "crestini" sa ajute pe cei implicati in tragedie intr-un anumit fel...
Elsa
03 Nov 14:26
+0
VOTURI
-0
Facultatea de Teologie Ortodoxa are in programa materia "Psihologie educationala". Grav nenea Daniel, grav!
Elsa
03 Nov 13:46
+0
VOTURI
-0
Sa ia o carte de psihologie si sa o citeasca inainte sa abereze. Psihologia nu are nici o legatura cu ezoterismul, para-religiile, culturile orientale si tot ce considera dansul ca duce la indepartarea celor ce cotizeaza obedient pentru ca ei sa aibe sutane cu fire de aur, scutiri de la toate taxele, masini ce costa cat o casa etc.
Dan
03 Nov 13:12
+0
VOTURI
-0
E mai complicat aici, pentru ca in 'capitalism' exista de exemplu si Biserica Ortodoxa a Statelor Unite sau a Japoniei. Despre ce vorbim?
hmm
03 Nov 09:43
+0
VOTURI
-0
"În acest imens vid de viaţă spirituală profundă al societății ..." Cate biserici sunt in Romania ? Cati preoti ? De ce nu a fost umplut acest vid ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE