Patriarhul Daniel, reacție nervoasă la înmormântarea femeii de serviciu de la Club ColectivPatriarhul Daniel a participat, marţi, la înmormântarea femeii de serviciu din Clubul Colectiv unde, în urma incendiului de vineri 32 de persoane au decedat. La ieșirea din capelă, Patriarhul Daniel a fost iritat de întrebările presei și a răspuns celor care întrebau de ce nu au venit preoții ortodocși la locul tragediei: "Dacă vin preoții, de ce vin preoții, dacă nu vin preoții, de ce nu vin. Aceasta este atitudinea ostilă față de Biserică. Mesajul a fost transmis în biserică. Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă!", a răbufnit Patriarhul. „Nu învățați dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învățați mai bine ce-i credința ortodoxă. (...) Să vină lumea la biserică, nu la club. Asta este rânduiala Bisericii. Nu mai judecăm pe nimeni. Să ne rugăm pentru ei”

Despre femeia de serviciu se spune că ar fi lucrat la negru şi că, în seara tragediei, nu ar fi fost tura ei de muncă, ci ar fi ţinut locul unei colege care nu se simţea bine. În ultimele trei zile de la tragedie, Biserica Ortodoxă a fost aspru criticată de opinia publică pentru neimplicarea în cazul Colectiv, situaţia fiind motivată de înalţii prelaţi prin faptul că "preotul nu putea veni neinvitat". 

Patriarhul Daniel, la inmormantarea femeii de serviciu care lucra la negru in Club Colectiv (Foto ziuanews.ro)
Patriarhul Daniel, la înmormântarea femeii de serviciu care lucra la negru în Club Colectiv (Foto ziuanews.ro)

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a participat marţi la prânz la slujba de înmormântare a Mariei Ion, femeia de serviciu care a murit vineri seară, în urma incendiului din Club Colectiv, alături de alte 31 de persoane declarate decedate până acum. 

„Noi ne facem datoria după tradiția și rânduiala noastră. Nu învață Biserica să rupă liniștea și tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă. Astăzi au fost preoți acolo și au făcut slujbă. Nu vrem să se considere că facem spectacol", a spus patriarhul.

El a precizat că marți au fost preoți la club Colectiv și a menționat că Biserica a sprijinit familia femeii de serviciu cu o sumă acordată fiecărui copil.

Slujba de înmormântare a avut loc în prezenţa Patriarhului Daniel la Biserica Delea Veche din Capitală, prilej cu care înaltul prelat a precizat că se va ruga pentru odihna roabei lui Dumnezeu Maria, dar şi pentru familia acesteia, respectiv copiii rămaşi orfani. 

"În aceste momente, cel mai de preţ este şi consolarea celor ce rămân în doliu. Ne rugăm pentru odihna roabei lui Dumnezeu Maria, rămasă văduvă după decesul soţului şi pentru copiii ei... În biserică noi vedem o familie a familiilor, ca o familie spirituală a familiilor conjugale...Noi ne rugăm şi pentru aceşti copii să se întărească sufleteşte", a spus Patriarhul Daniel, în timpul slujbei de înmormântare a Mariei Ion, femeia de serviciu din Clubul Colectiv despre care se spune că lucra la negru, în seara tragediei ea ţinându-i locul unei alte colege care nu se simţea bine. 

Femeia, în vârstă de 38 de ani, nici n-ar fi trebuit să se afle în club în seara tragediei. A ajutat-o, însă, pe o colegă de-ale ei care nu se simțea bine și care nu putea veni la serviciu pe tura sa de muncă.

"Fără forme legale lucra. Aseară nu a fost tura ei, dar o colega a rugat-o să vină în locul ei pentru că ea se simțea foarte rău. Avea cinci copii și un tată paralizat. Ea îi îngrijea pe toți. De nevoie trebuia să muncească", a declarat o apropiată a femeii de serviciu, în fața IML.

Femeia în locul căreia a lucrat vineri seară Maria Ion, contra sumei de 100 de lei, nu a putut participa la slujba de înmormântare de astăzi, ea fiind consiliată psihologic în prezent, după cum a declarat pentru Antena 3. 

Ajutoare financiare de la Ministerul Muncii pentru familiile victimelor din Club Colectiv

Pentru a veni în sprijinul familiilor persoanelor decedate în urma tragediei de vineri, 30 octombrie, din Club Colectiv, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice va acorda ajutoare de urgență în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare familie îndoliată.

De asemenea, în urma anchetei sociale dispuse de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, din cauza situației deosebite a acesteia, familia Mariei Ion va primi un ajutor de urgență în cuantum de 10.000 lei. În urma anchetei sociale, s-a decis mărirea acestui cuantum de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru familia Ion. 

Citeşte şi BOR despre tragedia de la Colectiv: Nu puteam sfinţi ce nu există. Preotul nu putea veni neinvitat

UPDATE: Trei preoţi au efectuat, marți, o slujbă la locul tragediei din clubul Colectiv. Asta după ce, anterior, Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Bisercii Ortodoxe Române, a declarat că preoții nu țin slujbe decât dacă sunt invitați, iar acestea se desfășoară doar în anumite contexte, nu în orice condiții. Oficialul BOR a adăugat că preoții nu au venit să sfințească clubul Colectiv sau să facă o slujbă, după tragedie, deoarece nu au fost invitați.

Tot marți, Patriarhul Daniel a oficiat marți o slujbă de pomenire a celor decedați în urma incendiului de la clubul Colectiv, la Catedrala Patriarhală.

Preoții nu țin slujbe decât dacă sunt invitați, iar acestea se desfășoară doar în contexte anume, nu în orice condiții, a declarat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Bisercii Ortodoxe Române. Acesta a mai precizat că sfințirea mașinilor este un lucru normal pentru că se face la cererea proprietarilor și lângă lăcașele de cult. Pe de altă parte, nu se punea problema realizării unei slujbe în locul unde s-a produs o adevărată tragedie pentru că preoții nu au fost invitați și nu era contextul potrivit.

Abia după patru zile de la tragedia din Colectiv, trei preoţi au oficiat o slujbă la club.

Patriarhul Daniel, după tragedia din Colectiv: psihologia şi magia, pericole pentru societate

"În astfel de situații, când semeni de-ai noștri pleacă la Domnul, slujbele se fac la biserică, în timpul Sfintei Liturghii. S-au și făcut rugăciuni specifice. Apoi se fac la casele celor în necaz și la troițele celor decedați. Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau, puteau să meargă la biserică și să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ține o mică slujbă. Preoți au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos și de situație emoționantă. Nu putem sfinți ceva ce nu există. Nu se face slujbă într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserică la Sfânta Liturghie", a declarat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al BOR, citat de b1.ro.

Pe de altă parte, arhiepiscopul Romano-Catolic Ioan Robu s-a rugat, luni, la clubul Colectiv. FOTO AICI  

În cursul serii, Patriarhia și-a subliniat din nou poziția, printr-un comunicat de presă:

"În legătură cu discuţiile din spaţiul public referitoare la o slujbă de pomenire la clubul Colectiv din Bucureşti pentru victimele trecute la Domnul în urma incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, precizăm: Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat o slujbă de pomenire în faţa Clubului Colectiv în cele trei zile de la tragedie", spune Patriarhia într-un comunicat.

Etichete: femeia de serviciu maria ion, incendiu club colectiv, Patriarhul Daniel, realitatea, slujba inmormantare

0/24 COMENTARII
Bobonete anton
08 Nov 20:27
+0
VOTURI
-0
"Bre nea fericitule ai uitat cavoi raspopiti astea l-ati acuzat pe Isus de blasfemie. Tocmai matale vorbesti de credinta. La cine sa vina copii la popi astea proxeneti si homosexuali ce sa invete de la ei cum sa prea curveasca! vede-ti sa nu se gripeze motorul la mercedez.
Dracula
06 Nov 20:44
+0
VOTURI
-0
Părinte Patriarh,dacă rusine nu ai si ţi-ai lăsat barbă,pe
semne,să te bucuri de respectul enoriaşilor bisericii,de ce
n-ai invăţat măcar atâta lucru:să-i respecţi măcar formal,
dar cu blândeţe şi nu cu nervi la vedere,pe cei care te ţin în scaunul patriarhal?!Te-am intrebat părinte,n-am dat cu bastonul sau cu cârja pe care o porti.
cu bastonil
Ioan Gheorghe Vasile
06 Nov 13:43
+0
VOTURI
-0
In timp ce tara fierbe, unii dintre noi isi plang mortii pentru ca nu mai sunt, iar altii se roaga pentru victimele aflate pe paturile de suferinte ale spitalelor bucurestene,iar altii dintre noi alearga pe la centrele de recoltare pentru a dona sange, Episcopul Ortodox al Oradiei - Sofronie Drincec isi serbeaza/aniverseaza, cu pompa si fast, ziua de nastere!... Ce vreti mai mult?! http://ziarullumina.ro/aniversare-in-episcopia-oradiei-106744.html http://basilica.ro/preasfintitul-parinte-sofronie-al-oradiei-la-aniversarea-zilei-de-nastere-110364.html http://eparhiaortodoxaoradea.ro/stiri/preasfintitul-parinte-episcop-sofronie-al-oradiei-la-aniversarea-zilei-de-nastere
Elena
05 Nov 17:50
+0
VOTURI
-0
Bani de acasa! In premiera nationala, am lansat super-programul prin care orice persoana poate castiga bani de acasa! Trebuie doar sa aveti calculator, conexiune la internet si cunostinte minime de lucru cu documente word si pdf. Oferta este pentru toti care doresc bani de acasa! Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa ceara mai multe detalii la adresa de email:oanceaylumi67@yahoo.com
satana
05 Nov 04:02
+0
VOTURI
-0
mesajul era pentru boul de Sorin,,,Nu inteleg de ce va agitati atit,,,decit sa cititi biblia,(am incercat si eu sa o citesc,,,nu am rezistat),,unde sint numai cretineli pentru cretini,,,,,mai bine cititi alba ca zapada si cei 7 pititci,,,este mai credibil si are mai mult sens
satana
05 Nov 03:56
+0
VOTURI
-0
bai boule,,,,satana nu exista cretinule
mioara
04 Nov 14:46
+0
VOTURI
-0
Un bun ortodox nu ar fi facut asemenea comentarii.Patriarhul ar trebui sa fie un exemplu pt crestini.Isus era imbracat in haine simple si era in mijlocul oamenilor
VLAD
04 Nov 11:47
+0
VOTURI
-0
http://www.lajumate.info

Adauga Anunt Acum si Vinde Rapid! Cele mai bune oferte · Vinzi rapid cu www.lajumate.info Adauga anunt gratuit.
Maghita
04 Nov 10:51
+0
VOTURI
-0
ATENȚIE! Dacă ești în căutarea unei oferte de lucru, citește acest anunt, fiindcă s-ar putea să conțină ceea ce cauți! Pentru început trebuie să reții că acest anunț nu este despre un job clasic, ci despre un proiect cu extindere globală! Acest proiect este pentru tine, mai ales dacă te interesează un program de lucru foarte flexibil, ceea ce înseamnă să poți lucra de acasă sau de oriunde dorești, indiferent de locul sau locația unde te afli, pentru cel mult 3-4 ore pe zi. În momentul acesta proiectul este unic în Romania și se află în plină dezvoltare, ceea ce îți oferă OPORTUNITATEA de a caștiga o sursă de venit în plus, care să-ți asigure un trai cel puțin decent. Mai trebuie menționat că aceasta oferta va fi VALABILĂ doar o perioadă foarte scurtă de timp! Pentru acest proiect este nevoie de oameni serioși si ambitioși, care vor să devină liberi financiar și totodată să dorească sa-i ajute pe ceilalți să obțină același lucru!Cerințe necesare1. Să deții un PC sau un laptop cu o conexiune la internet2. Să ai cunoștiințe minime de operare a calculatorului și de navigare pe internet 3. Să fii RĂBDATOR și PERSEVERENTStudiile superioare și experiența de munca nu sunt neapărat necesare!Oferim pregatire și suport, până în punctul în care vei reuși să te descurci pe cont propriu în această activitate profesională. Mai întai vei fi instruit, iar apoi vei putea începe sa lucrezi, alături de noi ca și colaborator. PROGRAM part-time sau full-timeAcest proiect se desfașoară exclusiv online și momentan se afla la nivel național în prima fază. Într-un timp foarte scurt, va trece în faza a doua, când se va extinde la nivel global. Acest lucru va reprezenta un mare avantaj pentru cel care alege ACUM să ia această ofertă în serios, fără ezitare! Plata caștigurilor realizate este garantată prin contract legal. Vei primi mai multe detalii despre această ofertă, doar după ce trimi
robert
04 Nov 09:32
+0
VOTURI
-0
Si care este rolul tau bai pacaliciule? pe langa cel de a suge banii comunicatii?!
Ion
03 Nov 21:27
+0
VOTURI
-0
-Cand va intelege poporul roman ca ortodoxie e mai mizerabila ca guvernantii si jandarmeria?
Maria Magdalena
03 Nov 21:25
+0
VOTURI
-0
Preafericitule, Iisus a intrat in casa celui umil, pacatos, fariseu, a stat la masa si a impartit o bucata de paine si a baut din acelasi pahar cu ei, si NU i-a judecat. In preafericirea dumitale materiala ignori curatenia spirituala si bunatatea lui Iisus.
Cris
03 Nov 21:20
+0
VOTURI
-0
Oricat ne-ar displace Preafericitul Daniel... nu cred ca vreun sobor de preoti, prezent in fata la Colectiv ar ajuta la ceva. Si e corect spus: slujbele si rugaciunile se fac in biserica. Mi-e greu sa cred ca vreunul din cei care au murit la Colectiv era un om bisericos, astfel incat sa sufere foarte mult sufletul sau din lipsa de serviciu religios.

Asa ne place noua, romanilor, sa ne invelim in bocete si preoti cand se intampla cate o nenorocire. Despre preventie nici nu poate fi vorba. Maine vor intra din nou, mii de ratati tineri in beciuri de unde nu pot iesi in caz de urgenta. In acest caz, va spun, nu ajuta niciun preot.
gabi
03 Nov 20:27
+0
VOTURI
-0
mai nenorocit infect , spui ca nu veniti decat invitati ? dar cand ii trimiti pe trepadusii astia ordinari prin casele oamenilor de craciun si de paste , atunci cine va invita ? dar cand luati spaga pentru nunti si pentru inmormantari atunci de ce nu-l citati din biblie e Isus? de ce apar toti inevoluatii si-si dau cu parerea pe biblie numai de unde le convine. de ce nu spun de exemplu unde scrie in biblie ca preotii sa ia spaga de la oamenii sarmani ? sunteti o biserica de rahat . asa o sa va indepartati tineretul de voi, iar intr-un viitor apropiat o sa ramaneti numai voi si rahaturile de biserici pe care le-ati facut .
aela
03 Nov 20:20
+0
VOTURI
-0
Sorine cum ai citit Biblia agramat cum esti? Sau ti-a citit-o un preot invitat?
PATRIARHIA SPUNE C-AU FOST PREOTI LA FATA LOCULUI DAR ASA, IN TRECERE, IAR NEINVITATI NU PUTEAU SPUNE O RUGACIUNE, NU? Daca nu mai au voie sa oficieze casatorii sub bolta cerului lui Dumnezeu de ce ar fi invoiti sa faca o rugaciune ptr morti in aer liber, nu? Si si pe degeaba. Doamne indruma-ti slujitorii si apara-ne pe noi care indraznim sa ne bucuram cand de muzica corului bisericesc cand de rock.
zzz
03 Nov 19:34
+0
VOTURI
-0
"Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă!", a răbufnit Patriarhul ... pai nu asta ar fi trebuit sa ne invete preotii din cele mii-zeci de mii de biserici ? pacat ... patriarhul demonstreaza cu totul altceva .... asta e credinta ortodoxa ? sa ne facem ca "pastorim" suflete ? pe bune ?
sorin
03 Nov 19:25
+0
VOTURI
-0
Degeaba sinte-ti suparati pe BISERICA ORTODOXA !Din pacate acele persoane din club erau inebuniti dupa muzica rock!Daca nu a-ti stiut acest gen de muzica intr-un fel sau altul venereaza pe SATANA (diavolul)!!!Pentru o singura persoana s-a rugat biserica si anume Femeia de serviciu care s-a dus la munca nu la venerarea DRACILOR!!!!Vai lor celor ce au murit arsi ca nu vor avea parte de RAI ,ci vor merge in chinurile vesnice pentru ca nu au slujit pe Hristos Imparatul cit timp au fost in viata!!!De aceea Biserica Ortodoxa a avut retinere!!!Cititi cu toti biblia si apoi s-a face-ti comentarii!!!I-mi pare si mie fff rau de acei oameni dar acesta este ADEVARUL!!! Pe DUMNEZEU trebuie sa-l IUBESTI si numai lui sa te INCHINI si sa-i slujesti!!!Acest lucru trebuie sa-l stim cu totii!!!
Anca
03 Nov 18:34
+0
VOTURI
-0
Da importanti mai sunteti bai....basinosilor de popi. Vreti si invitatie, si bani de la stat, si catedrala sa va mantuiti de prea fericiti ce sunteti!!! Eu zic sa va uitati in oglinda sa vedeti cat de AROGANTI sunteti....Ca sa vezi...vor INVITATIE...banuiesc ca si Isus trebuia sa primieasca invitatie ca sa ajute pe cei nevoiasi...SI cum ar trebui sa fie invitatia? ca la nunta, telefonica, email, sms, whatsapp, scrisoare oficiala?? Mi-e scarba cand ma uit ca multi oameni nu au ce pune pe masa iar Inalt Mult prea fericitul asta se plimba cu Mercedesul. Iar banii...na...sunt ochiul dracului...nu-i asa domnule Prea Fericit??? Sau cumva si Isus se plimba cu caleasca de aur si bodyguarzi? Dar sa nu ne facem griji, ca atunci cand inaltele fete bisericesti vor muri, isi vor lua cu ei banii, masinile si hainele alea scumpe cu coroanele si sceptrul si le vor flutura in fata lui Sf. Petru...
Petre Dan Constantin
03 Nov 18:20
+0
VOTURI
-0
Rolul bisericii este acela de a atrage oamenii fără să excludă alte forme de educație paralele. catolicii fac3 (trei slujbe zilnic pentru a oferi posibilitatea participării la ritual. Ceea ce se reproșează instituției pe care o conduce patriarhul (scris cu literă mică)este lipsa de reacție. Ne-o spune Papa și reprezentantul familiei regale britanice, pe fondul liniștii așternute peste incinta patriarhală. Cu mare regret, daniel este penibil. Dar sfântul sinod ?
ggg
03 Nov 16:02
+0
VOTURI
-0
"Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă!", a răbufnit Patriarhul ...... cmon ....
groza victor
03 Nov 14:33
+0
VOTURI
-0
ma scuzati... am varsat putin. deci? reluam discutia?
groza victor
03 Nov 14:32
+0
VOTURI
-0
invitatie=taxa
propria initiativa=gratis
asa nu se mai poate mon cher
Pai da cum
03 Nov 14:16
+0
VOTURI
-0
Fata de serviciu era crestina, ceilalti e satanisti

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h