Patrimoniul Muzeului Literaturii,mutat de vineri la Casa Presei. Muzeul va fi închis cel puţin un anIoan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Capitală, a declarat că, începând de vineri, patrimoniul care se afla în clădirea de pe Bulevardul Dacia va fi mutat la Casa Presei, iar instituţia muzeală nu va fi deschisă publicului mai devreme de un an.

Patrimoniul Muzeului Literaturii,mutat de vineri la Casa Presei. Muzeul va fi inchis cel putin un an
Patrimoniul Muzeului Literaturii,mutat de vineri la Casa Presei. Muzeul va fi închis cel puţin un an

 Ioan Cristescu a precizat că, până în acest moment, au fost mutate la Casa Presei toate lucrurile necesare pentru "activitatea curentă" a instituţiei, precum "biblioteca, librăria, birourile administrative, birourile angajaţilor". În ceea ce priveşte patrimoniul, directorul MNLR a spus că acesta nu a fost încă mutat. "Patrimoniul încă nu l-am mutat. O să începem de mâine, şi sâmbătă şi duminică îl mutăm", a declarat Ioan Cristescu pentru Mediafax.

Întrebat când va putea publicul vizita din nou muzeul, Ioan Cristescu a spus că sediul de la Casa Presei este doar pentru "depozitare, conservare şi inventariere", iar Muzeul Naţional al Literaturii Române nu va fi deschis pentru vizitare mai devreme de un an.

"Am şi eu o promisiune pe care a făcut-o publică premierul (Victor, n.r.) Ponta, am şi promisiunea Primăriei Capitalei că în următoarea perioadă, după ce terminăm cu mutatul, vom căuta o clădire", a mai spus Ioan Cristescu.

Fondul "Lucian Blaga", unul dintre cele mai importante de la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, "în memoria tuturor personalităţilor culturii române, ale căror manuscrise se află în posesia fostului «Muzeu al literaturii române», în curs de desfiinţare".

"M-am consultat cu specialişti care au lucrat la muzeu. Cel mai important este Fondul Blaga, urmat de Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat, Comarnescu, Zarifopol s.a. T. Arghezi este puţin, pentru ca Mitzura (Arghezi, n.r.) a păstrat totul la Mărţişor (Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărţişor", n.r.). Pe care, de altfel, a reuşit să îl salveze de intenţiile de demolare ale lui Ceauşescu", se mai arată în scrisoarea pe care Dorli Blaga i-a adresat-o premierului Victor Ponta, căruia i-a transmis că este "prea tânăr" ca să ştie că "Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis".

Fiica scriitorului mai spune că a donat, în 1980, Muzeului Literaturii biblioteca tatălui său. "Carte străină achiziţionată de el în timpul carierei lui de funcţionar al Ministerului de Externe (1926 - 1939), completată cu o mare parte a bibliotecii bunicului meu, politicianul Coriolan Brediceanu, din Lugoj, Banat (decedat 1908). Muzeul a catalogat biblioteca. A fost evaluată la preţul de atunci al unui apartament nou construit de patru camere", se mai arată în scrisoarea deschisă, publicată pe site-ul contributors.ro.

Dorli Blaga îi cere premierului Victor Ponta să facă uz de autoritatea sa şi să salveze "de la moarte sigură acest foarte valoros patrimoniu, prin transferarea în acea instituţie care să asigure conservarea în cele mai bune condiţiuni a acestuia".

La rândul său, Ioan Cristescu, directorul MNLR, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX că Fondul Blaga este unul dintre cele importante pe care le are muzeul.

Mai multe proteste au avut loc în Capitală după ce s-a aflat că Muzeul Naţional al Literaturii Române ar urma să fie închis, întrucât clădirea, situată pe Bulevardul Dacia, unde îşi desfăşura activitatea instituţia a fost retrocedată, iar proprietarul a somat muzeul în privinţa întreruperii activităţii din 15 iunie.

Etichete: Casa Presei, evacuat, muzeul literaturii romane, patrimoniu

0/1 COMENTARII
liviu stoica
07 aug 17:48
+0
VOTURI
-0
Muzeul Literaturii Romane este aruncat in hrubele intunecate de la Casa Scanteii. Initial s-a creat confuzia că muzeul se va muta in spatiile redactiilor ziarelor sau revistelor literare mai vechi sau mai noi, ca o iluzorie reintoarcere in timp. Dar nu! Nici măcar in spatiile fostului sediul al Ministerului Culturii din aceeasi locatie de tristă amintire. Muzeul este exilat, pur si simplu, in fostele depozite comuniste de materiale tipografice din spatele Casei Scanteii, “salubrizate” partial, dar interesat, cu sume uriase din banii cetăteanului bucurestean. Dacă n-ar fi o iresponsabilitate ar fi doar fi o ironie amară. Dar este pur si simplu o bătaie de joc la adresa culturii romane! Invit ziaristii si scriitorii neamului la un tur al noului muzeu al iresponsabilitătii…

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE