Patronul care a dublat salariile angajaţilor şi le-a scurtat programul de muncăSuccesul sau eşecul unei afaceri poate depinde de o singură decizie îndrăzneaţă. Un subiect de dezbatere postat pe site-ul Quora, un domeniu de întrebări şi răspunsuri despre industria IT administrat de o comunitate de utilizatori, pe tema celor inteligente decizii de business luate vreodată l-a dat printre câştigători pe Henry Ford, americanul care a revoluţionat industria auto la începutul secolului 20, scrie Business Insider.

Patronul care a dublat salariile angajatilor si le-a scurtat programul de munca
Patronul care a dublat salariile angajaţilor şi le-a scurtat programul de muncă

Henry Ford a făcut în anul 1913 ceva ce niciun alt industriaş nu îndrăznise: a dublat salariile muncitorilor la 5 dolari pe zi şi le-a redus programul de muncă cu o oră. Efectele deciziei au fost o creştere majoră a productivităţii.

Balaji Viswanathan, utilizator al reţelei Quora, argumentează de ce măsura lui Ford a fost la vremea respectivă cea mai inteligentă decizie executivă luată vreodată.

Cu salarii duble, rata de fluctuaţie a personalului a scăzut considerabil, costurile cu instruirea personalului s-au redus semnificativ iar cei mai buni oameni au continuat să lucreze în companie.

Conform biografiei scrise de Richard Snow, în 1913, rata de fluctuaţie a personalului era atât de mare, încât Ford trebuia să angajeze 60.000 de persoane, ca să reuseasca sa rămână macar cu 10.000. După decizia lui Ford, fluctuaţia a scăzut aproape de zero.

La nivel de PR, decizia a avut un impact uriaş: absenteismul a foat aproape eliminat pentru că existau motive puternice pentru a veni la uncă iar nivelul de pregătire al persoanelor care îşi depuneau CV-urile pentru un loc de muncă la Ford a crescut.

Rezultatele finale au fost o explozie a productivităţii şi începutul unei noi clase de mijloc care îşi permitea să cumpere automobilele pe care le producea compania.

Etichete: Henry Ford, productivitate in munca, program de muncă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE