Patru piețe urbane din Capitală vor fi reamenajate: Pasaje și parcări subterane și trasee pietonalePatru piețe din centrul Capitalei vor fi reamenajate și transformate urbanistic în urma unor concursuri de soluții ce vor fi organizate de Primăria Capitalei. Proiectele municipalității vizează Piața Victoriei, Piața Unirii, Piata Revoluției și Piața Matache. Obiectivele Primăriei pentru cele patru zone includ construirea unor pasaje și parcări subterane, a unui hol de legătură pe sub pământ între cele mai cunoscute muzee din zona centrală, dar și amenajarea unor trasee pietonale. 

Piata Unirii, Piata Victoriei, Piata Revolutiei si Piata Matache vor fi reamenajate de Primaria Capitalei
Piața Unirii, Piața Victoriei, Piața Revoluției și Piața Matache vor fi reamenajate de Primăria Capitalei

Patru piețe urbane din centrul Capitalei vor fi reamenajate. Primăria Capitalei a stabilit deja liniile generale de reamenajare a celor patru zone din centrul Bucureștiului însă soluția finală va fi aleasă în urma unor concursuri de soluții la care vor participa specialiști în arhitectură și urbanism.

Piața Victoriei - pasaj rutier, hol subteran și parcare în galeria de metrou

Pentru reamenajarea Piaței Victoriei, proiectele arhitecților care se vor înscrie în competiție vor trebui să țină cont de obiectivele stabilite deja de municipalitate pentru zona din centrul Capitalei.

Astfel, se ia în considerare posibilitatea realizării unui pasaj subteran pe direcția Bd. Iancu de Hunedoara cu Bd. Ion Mihalache. Ar fi al doilea pasaj rutier subteran din Piața Victoriei după cel existent deja pe direcția Bd. Iancu de Hunedoara - Bd. Nicolae Titutlescu. Reprezentanții municipalității spun însă că realizarea unui pasaj rutier pe direcția Bd. Iancu de Hunedoara - Bd. Ion Mihalache este foarte dificilă din punct de vedere tehnic, iar deocamdată nu există un proiect concret pe hârtie în acest sens.

Un proiect care va fi însă realizat mai repede este cel al unei noi parcări subterane. Mai exact, Primăria Capitalei vrea să amenajeze o parcare subterană deasupra casetei de metrou, în spațiile reziduale nefolosite în acest moment (galerie Piața Victoriei - Bd. Aviatorilor și galerie Piața Victoriei - Bd. Iancu de Hunedoara).

De asemenea, Primăria Capitalei intenționează să lege cele trei muzee din Piața Victoriei, respectiv Muzeul Antipa, Muzeul de Geologie și Muzeul Țăranului Român, printr-un mare “hol” subteran cu funcțiuni de recepție - așteptare și expoziții temporare.

"Reamenajarea Pieţei Victoriei zonei muzeelor va fi realizată după modelul Muzeului Louvre din Paris. Legătura între cele trei muzee din Piaţa Victoriei se va realiza pe dedesubt. Va fi construit şi un hol subteran cu luminatoare zenitale (n.r. acoperişuri transparente). De asemenea, statuia lui Ferdinand I va fi montată în piaţă. Se va reorganiza circulatia auto de suprafata asigurandu-se o legătură mai facilă pentru pentru B-dul Buzești-Berzei și o circulație mai facilă pentru pietoni, piste pentru ciclisti. Soluţia finală va fi decisă în urma concursului", a declarat pentru B365.ro, arhitectul-șef al Capitalei, Gheoghe Pătrașcu.

Proiectul amenajării Pieței Victoriei va fi realizat într-o o perioadă mai lungă de timp. "Perioada estimată pentru organizarea concursului de soluții este sfârșitul anului 2015. Lucrările de amenajare se vor demara dupa finalizarea concursului, elaborarea si aprobarea studiului de fezabilitate, organizarea procedurii de achizitie pentru executia lucrarilor si incheierea contractelor de execuție lucrari. Termenul de realizare a acestor lucrari se va stabili prin oferta câștigatoare a procedurii de achiziție în vederea execuției lucrărilor", au precizat pentru B365.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei. (Mai multe detalii despre acest proiect AICI).

Piața Unirii - nod intermodal de transport, trasee pietonale și piste pentru biciclete

Primăria Capitalei are planuri mari și pentru zona Piața Unirii. De fapt, există două proiecte pentru transformarea acestei zone. Primul, pentru care se va organiza un concurs de soluții, vizează prelungirea liniei de tramvai, realizarea unui nod intermodal de transport, amenajarea de trasee pietonale și pentru biciclete, dar și reamenajarea și reorganizarea spațiilor verzi.

Astfel, Primăria Capitalei va organiza un concurs de soluții în urma căruia va fi aleasă cea mai bună propunere pentru reamenajarea Pieței Unirii. Potrivit reprezentanților municipalității, arhitecții și urbaniștii care se vor înscrie în concurs vor trebui să propună soluții privind:

- posibilitatea de racordare a liniei de tramvai pe direcția Regina Maria - Calea Călărașilor

- posibilitatea realizării unui nord intermodal de transport care să crească gradul de accesibilitate la rețeaua de transport în comun

- amenajarea de trasee pietonale și piste pentru bicicliști în legătură cu zonele adiacente, inclusiv cursul Dâmboviței

- reamenajarea zonelor verzi în corelare cu parcul/scuarul central, care poate fi reorganizat.

Proiectul se află deocamdată în stadiu incipient. În prima fază va fi organizată licitația pentru "servicii de consultanță pentru elaborare temă de concurs aferentă - Concurs de soluții pentru amenajare zonă Piața Revoluției". Bugetul stabilit de municipalitate pentru această etapă este de 220.000 lei. Ofertantul câștigător va trebui să formuleze tema viitorului concurs de soluții, iar pe parcursul acestei etape va fi obligat să organizeze cel puțin o dezbatere publică cu societatea civilă, organizații profesionale, Ministerul Culturii, dar și să consulte Comisia de Urbanism din Cadrul Primăriei Capitalei.

Odată ce tema va fi definitivată, Primăria Capitalei va organiza un concurs de soluții în urma căruia va fi aleasă soluția finală pentru amenajarea zonei.

Bulevardului Unirii, pietonal

Un al doilea proiect care vizează zona Unirii se referă la reamenajarea Bulevardului Unirii, segmentul cuprins între Piața Unirii și Piața Constituției. Mai exact, axul central, unde se află fântânile arteziene va fi amenajat ca zonă pietonală și de promenadă. Fântânile arteziene vor fi modernizate, se va instala mobilier urban nou și cișmele, iar pe margine se vor amplasa pavilioane pentru cafenele și ceainării.

Mașinile vor avea la dispoziție doar câte o bandă pe sens, circulația rutieră fiind organizată în partea dreaptă a bulevardului (pe direcția Piața Unirii - Piața Constituției).

Potrivit proiectului și Piața Constituției va fi transformată în zonă de atracție și de petrecere a timpului liber, urmând ca în subteran să fie construită și o parcare. "Piața Constituției va deveni o sufragerie urbană cu o fântână interactivă și un ecran ca la Viena pe care să poată fi urmărite diverse evenimente", a explicat arh. Mario Kuibus de la Re-act Now Studio, unul dintre arhitecții care elaborează proiectele PIDU.

Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) și este aproape terminat, pe hârtie, fiind în faza de aprobare. Prezentată în Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei, propunerea de transformare Bulevardului Unirii a atras însă mai multe reacții negative din partea arhitecților. (Mai multe detalii AICI).

Piața Revoluției - Pasaj subteran și parcare pe sub Calea Victoriei

Primăria Capitalei vrea să reamenajeze și zona Piața Revoluției. Și în acest caz, soluția arhitecturală pentru amenajarea pieței va fi aleasă în urma unui concurs de soluții, ținând seama de obiectivele municipalității.

Se propune realizarea unui parcaj subteran în zonă, dar și amenajarea unor trasee pietonale. Unele secțiuni vor deveni exclusiv pietonale, în timp ce altele ar putea fi amenajate pentru trafic mixt - pietoni și automobile.

O altă propunere vizează posibilitatea racordării în subteran a circulației pe direcția Știrbei Vodă - Calea Victoriei - Bd. Gh. Magheru. "Decizia oportunității construirii pasajului subteran va fi luată cu ocazia dezbaterilor în vederea întocmirii temei de concurs. S-ar putea lua decizia reamenajării pieței în 2 etape, cu pasajul în etapa a doua. În varianta construirii pasajului Piața ar putea deveni integral pietonală", a explicat pentru B365.ro arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu.

Și acest proiect se află în faza de început, urmând a fi organizată licitația pentru "servicii de consultanță pentru elaborare temă de concurs aferentă - Concurs de soluții pentru amenajare zonă Piața Revoluției". Bugetul stabilit de municipalitate pentru această etapă este de 220.000 lei. (Mai multe detalii despre acest proiect AICI).

Perioada estimată de reprezentanții Primăriei Capitalei pentru organizarea concursului de soluții este sfârșitul anului 2015. Lucrarile ar putea incepe cel mai devreme in 2 ani.

Piața Matache - Parcare subterană, spații verzi și iluminat arhitectural

După ce a demolat Hala Matache pentru a face loc Diametralei Buzești-Berzei-Uranus, Primăria Capitalei a demarat și proiectul de revitalizare a zonei în cauză. Pentru început a fost ales consultantul care va stabili tema viitorului concurs de soluții în urma căruia va fi selectat proiectul de amenajare a zonei. Contractul, în valoare de 177.000 lei a fost obținut de firma Proietech Construct.

Hala Matache va fi reasamblată la o distanță de 40 de metri față de vechiul amplasament, iar în zonă vor fi amenajate o parcare subterană, spații verzi, dar și zone pietonale. Proiectul de revitalizare al municipalității are drept scop "crearea de amenajări în spațiul public care să favorizeze, în același timp, funcțiunea principală de piață agroalimentară, circulația pietonală și contactul comunitar", protrivit caietului de sarcini.

"Hala Matache va fi reconstruită, dar în varianta originală, cum a fost construită inițial, nu așa cum arăta înainte de a fi luată din Piața Matache. În plus, întreaga zonă Piața Matache va fi curățată și amenajată", a precizat pentru B365.ro, arhitectul-șef al capitalei, Gheorghe Pătrașcu.

"Zona publică, în urma revitalizării, va avea în vedere atât condițiile de reamplasare a Halei Matache, cât și a spațiilor cu funcțiune de piață agro-alimentară, transformându-se astfel într-un model de piață urbană multifuncțională, care să răspundă nevoilor diferitelor categorii sociale, prin diversitatea serviciilor oferite", se mai precizează în document.

Tema concursul de soluții pentru "revitalizarea urbană a zonei Piața Matache - refuncționalizarea zonei, amenajarea spațiului public și stabilirea condițiilor de reamplasare și reconstrucție a Halei Matache" va trebui să țină seama de o serie de aspecte:

- integrarea și armonizarea noilor amenajări cu construcțiile existente și caracterul zonei

- reorganizarea mobilierului și a dotărilor urbane

- rezolvarea acceselor, a circulației carosabile și pietonale, inclusiv prevederea spațiilor de parcare

- încurajarea circulației pietonale

- iluminat public și iluminat arhitectural

- amenajare spații verzi

- amenajare parcaj subteran.

Bugetul alocat pentru organizarea concursului de soluții este de 5.000.000 lei (1,12 milioane euro).

Etichete: amenajare, concurs de soluții, parcare, pasaj subteran, Piaţa Matache, Piaţa Revoluţiei, Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, Primăria Capitalei

0/3 COMENTARII
Cris
19 sep 12:44
+0
VOTURI
-0
Betoane peste betoane, spalare de bani, la greu. "Solutii urbane" exagerate care nu au nicio treaba cu armonia urbanistica, doar cu ambitiile personajelor grosiere care conduc capitala.

In loc de Matache Macelarul pe Bucuresti va scrie Oprescu Macelarul.
Victor
19 sep 10:47
+0
VOTURI
-0
Poate ii fac Regelui Ferdinand un monument pe care sa-l admire toata lumea...sper sa nu mai vdm inca un cal cu coada ridicata.
fam
19 sep 10:00
+0
VOTURI
-0
Trafic si iar trafic, pasaje subterane peste pasaje subterane. Obsesiile lui Oprescu! Pasajul de sub Calea Victoriei va distruge zona, desi primaria se laudase ca o salveaza prin demolarile de pe Buzesti-Berzei... facem pasaj in fata Ateneului! La ce e bun sa faci pasaj pietonal subteran pentru cele 3 muzee din Piata Victoriei cand zona este foarte agreabila, cu spatii verzi generoase. De ce sa bagi oamenii la galerii? Nu suntem animale! Ce primar idiot avem! Cascati ochii la viitoarele alegeri!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE