Pedepse cu ÎNCHISOARE de la 6 luni la 1 an pentru parcagiii "de ocazie"Majoritatea oamenilor s-au văzut măcar o dată puşi în situaţia de a li se cere bani atunci când au parcat maşina într-un loc public, în care în mod normal nu se percepe taxă de parcare. Cu toate că se ştie că nu este obligatoriu să îi plătească pe parcagii, mulţi preferă să facă acest lucru pentru siguranţa maşinii lor. Nu de puţine ori cei care nu au vrut să cotizeze s-au trezit cu maşina zgâriată sau cu cauciucurile dezumflate.

Parcagii Bucuresti
Parcagii Bucureşti
Foto: vice.com

Pentru a reduce sau a stopa acest fenomen al parcagiilor, Parlamentul a adoptat Legea privind combaterea exploatării ilicite a locurilor de parcare.

Potrivit acestui act normativ, perceperea unei taxe pentru parcare, în orice mod şi cu orice titlu, de către o persoană care nu are autorizare în acest sens sau care nu are cel puţin un drept de folosinţă asupra spaţiului respectiv se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an. În cazul în care taxa este percepută pe o proprietate publică sau privată a statului, pedeapsa este închisoarea între 9 luni şi 2 ani.

Potrivit textului legii, faptele pentru care parcagiii ar putea fi sancţionaţi penal sunt următoarele:

- pretinderea ori primirea de bani sau foloase de către o persoană neautorizată, pentru a elibera un spaţiu ocupat, în scopul utilizării acestuia ca loc de parcare, indiferent dacă spaţiul respectiv are sau nu această destinaţie;

- pretinderea ori primirea de bani sau foloase pentru a dirija sau ghida un şofer în vederea parcării unui autovehicul;

- pretinderea ori primirea de bani sau foloase, de către o persoană neautorizată, pentru a păzi un autovehicul staţionar;

- pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a înlesni parcarea unui autovehicul, de către o persoană care şi-a însuşit fără drept o calitate în acest scop;

- pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a înlesni parcarea unui autovehicul, de către o persoană neautorizată.

Iniţiatorul legii, deputatul liberal Ovidiu Raețchi, spune însă că cel care înfăptuiește una dintre infracțiuni pentru prima dată are posibilitatea de a presta un număr de 50 de zile de activități neremunerate în folosul comunității:

''Cel care înfăptuiește această infracțiune pentru prima dată are posibilitatea de a presta un număr de 50 de zile de activități neremunerate în folosul comunității. În cazul în care repetă infracțiunea, atunci cel care percepe o taxă de parcare fără să aibă autorizare în acest sens sau drept de folosință asupra spațiului respectiv poate fi sancționat cu închisoare de la 6 luni la 1 an. La ora actuală, Poliția nu dispune de o legislație clară și eficientă pentru combaterea acestui fenomen", a declarat Ovidiu Raeţchi.

Acesta a mai declarat că o astfel de lege a fost cerută de către societatea civilă:

"Suntem familiarizați cu fenomenul 'parcagiilor' de serviciu, mai ales în București și marile orașe, și care a căpătat amploare în ultima vreme: uneori prin amenințări, prin folosirea unui limbaj licențios, diverse persoane care nu au niciun drept asupra locurilor de parcare le blochează și condiționează ocuparea acestora. O realitate socială care a scăpat de sub control și care are nevoie de un răspuns pe măsură'', a spus Raeţchi.

Până acum, parcagii scăpau destul de ieftin. Aceştia aerau amendati de catre politistii locali, însă multi dintre cei sanctionati au recunoscut ca au mai fost prinsi si amendati, in numeroase randuri, dar nu au platit amenzile, din lipsa de bani.

Combaterea acestui fenomen era mult ingreunata de lipsa unei legislatii eficiente, dar si de lipsurile materiale. Astfel, spre exemplu, legea nu incrimina contraventia de solicitare ilegala de bani pentru parcare. Pentru a-i sanctiona pe parcagii, politistii locali erau nevoiti sa apeleze la un subterfugiu, incadrandu-i la contraventia „apelarea la mila publica", adica cersetorie.

Anul trecut, sectorul 1 al Capitalei era cea mai afectată zonă, peste 20 de astfel de parcagii fiind prezenti la Sala Palatului, pe Ion Campineanu, la Ateneu, in Piata George Enescu, in Piata Amzei, in Piata Lahovary, , pe strada Academiei, pe Calea Floreasca, in Piata Dorobanti, la Gara de Nord si pe strada Popa Tatu, in zona intersectiei cu General Berthelot.

Etichete: Bucureşti, inchisoare parcagii, parcagii, parcagii bucureşti

0/3 COMENTARII
bogdan71
09 Jun 15:59
+0
VOTURI
-0
Parcagiii DE OCAZIE vor fi aspru pedepsiti, cei PROFESIONISTI vor fi stimulati.
Xulescu
09 Jun 15:02
+0
VOTURI
-0
Suna bine ideea... Cine o va aplica? Din pacate politia si-a castigat un foarte prost renume PENTRU CA NU APLICA LEGEA si mai degraba paseaza cazurile spre orice alte autoritati care nu au nici o legatura (Baroul Bucuresti, Posta Romana, libraria X sau Y, magazinul de flori etc.). Repet: politia NU APLICA LEGEA si doar CAUTA SCUZE ca sa nu aplice nimic, sa nu incaseze amenzi, sa nu pedepseasca pe nimeni! De-aia si este asa jungla in Bucuresti! Cel care sesizeaza o fapta, daca tot l-a cuprins "spiritul civic" TREBUIE EL SA SE LUPTE pentru aplicarea legii! Iar politia, in loc sa-si faca treaba, SE LUPTA IMPOTRIVA celui ce sesizeaza o fapta de incalcare a legii!!
KTH
08 Jun 17:37
+0
VOTURI
-0
Bine bine, si CINE aplica amenzile astea?
Trebuie sa fie neaparat un politist de la rutiera, imbracat in uniforma, cu vesta reflectorizanta pe el, care sa vada "cu ochii lui" faptele incriminate? Sau pot face si eu o poza unui asemenea specimen si sa o arat primului politist intalnit pe strada care va chema echipajul si-l va ridica pe "parcaNgiu" de la locul de munca?
Ca daca fapta trebuie observata doar de politistul aflat in exercitiul functiunii si inregistrata pe un aparat video omologat... frectie la picior de lemn. Nu va fi pedepsit NICIUN parcagiu.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE