Penalizări record pentru dările neplătite la Fisc. VEZI CUANTUMContribuabilii vor plăti penalităţi de 30% din principal pentru obligaţiile fiscale nedeclarate şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, sancţiune care se adaugă dobânzilor şi penalităţilor aplicate în prezent pentru întârzierile la plată.

Fiscul vrea penalitati suplimentare record pentru obligatiile fiscale nedeclarate; 30% din principal
Fiscul vrea penalităţi suplimentare record pentru obligaţiile fiscale nedeclarate; 30% din principal

"Pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, contribuabilii sunt sancţionaţi cu o penalitate de 30% din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. Aplicarea penalităţii nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere prevăzute la titlul VIII (din Codul de procedură fiscală - n.r.)", se arată într-un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice, citat de Mediafax.

Dintr-un calcul simplu, pentru obligaţii fiscale mai vechi de 60 de zile, suma datorată bugetului ar fi cu aproape 50% mai mare decât datoria iniţială. Prevederile nu sunt aplicabile în cazul soluţionării cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată cu control anticipat. Noua penalitate se va reduce la jumătate în cazul obligaţiilor fiscale principale stabilite de organele de inspecţie fiscală care sunt stinse până la data de 5 sau 20 ale lunii următoare, în funcţie de momentul emiterii deciziei.

Suma se face venit la bugetul căruia îi aparţine creanţa principală stabilită de organele de inspecţie fiscală. Contactat de MEDIAFAX, avocatul Grabriel Biriş crede că măsura este exagerată, în condiţiile în care suma de plată ar deveni mult prea mare, prin cumularea tuturor dobânzilor şi penalităţilor, care se aplică simultan.

"Ca principiu, sunt de acord cu sancţionarea celor care ascund obligaţii fiscale şi un tratament diferenţiat al contribuabililor care declară corect ce sume trebuie să achite, chiar dacă au întârzieri de plată. Totuşi această suprapunere de penalităţi, în actualul context economic dificil, ar putea reprezenta închiderea unor afaceri, sau încurajarea corupţiei", a precizat Biriş.

El a adăugat că o astfel de măsură ar trebui acompaniată de introducerea principiului "in dubio contra fiscum", prin care contribuabilul ar urma să fie avantajat de orice dubiu asupra normei aplicabile, susceptibilă de interpretări ambigue sau multiple, sau privind existenţa faptului impozabil sau naturii acestuia.

Etichete: ANAF, Fisc, penalităţi

0/1 COMENTARII
dinu
19 aug 18:59
+0
VOTURI
-0
http://www.myeconomist.info/cine-poate-beneficia-de-firme-offshore-intr-un-paradis-fiscal/

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE