Pensiile speciale pentru primari au fost VOTATESenatul a votat pensiile speciale pentru aleșii locali. Primarii, viceprimarii, şefii de consilii judeţele, actuali sau foşti, vor primi şi ei pensii speciale, după modelul parlamentarilor. 

Pensiile speciale pentru primari, votate astazi (Foto starea presei.ro)
Pensiile speciale pentru primari, votate astăzi (Foto starea presei.ro)

Senatul a aprobat pensiile speciale pentru aleșii locali. Un președinte de Consiliu Județean va primi 1.300 lei în plus, iar un primar de comună 550 de lei în plus la pensie. PNL a părăsit sala în timpul votului. 

Legea va merge la președintele Klaus Iohannis, care are trei opțiuni: o poate promulga, retrimite Parlamentului pentru reexaminare sau ataca la CCR, potrivit Realitatea TV.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene, anunţă realitatea.net. 

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit iniţiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă, potrivit legii, ar trebui să beneficieze şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a legii amintite această calitate.

Proiectul a fost adoptat, tacit, de către Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Iniţiativa aparţine a 29 de senatori şi deputaţi de la toate partidele. Dacă liderul PNL, Vasile Blaga, a anunţat că senatorii liberali nu vor vota proiectul înscris pe ordinea de zi pentru luni, de la PSD, Valeriu Zgonea susţine că aleşii locali merită "un anumit respect" din partea statului şi, în absenţa unor astfel de pensii, va fi greu să aibă "o anumită integritate".

Marţi, deputaţii şi senatorii au adoptat şi proiectul de lege care prevede pensii speciale pentru parlamentari, proiectul, aflat în faza de reexaminare, va fi trimis preşedintelui spre promulgare.

Etichete: parlamentari, pensii, pensii speciale primari, Senat, vot

0/1 COMENTARII
Cris
21 dec 19:36
+0
VOTURI
-0
E un lucru bun ca cei care au furat de au spart, prin tot felul de lucrari publice cu dedicatie, primesc si un supliment la pensie...sa aiba pentru copii si nepoti. E foarte bine... chiar se simtea nevoia.

Prostii aialalti care abia o taraie cu 1200 lei pe luna... pot sa crape...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h