NEREGULI ŞI ABUZURI la Centrul de plasament Sfânta Maria. 21 de persoane, URMĂRITE PENAL UPDATEMai multe percheziţii au avut loc joi, în Capitală, într-un dosar ce vizează nereguli ce au fost comise, în perioada 2014 – 2016, la centrul de plasament Sfânta Maria din Bucureşti. Procurorii au descoperit că angajaţii centrului îşi însuşeau produse de curăţenie, medicamente, bunuri alimentare, haine şi cosmetice, precum şi diverse sume de bani care proveneau din sponsorizări sau donaţii destinate fetelor din centru, iar dacă acestea îi "deranjau" pe supraveghetori erau internate în sanatoriu câte o lună. 21 de persoane sunt urmărite penal în acest dosar.

UPDATE 22.00 Medicul care semna pentru administrarea de medicamentaţie psihiatrică fetelor asistate de la Centrul de Plasament Sfânta Maria este Victoriţa Boţoagă trimisă în judecată în 2012 sub acuzaţia de falsificarea a numeroase reţete decontate în dosarul decontării frauduloase din bugetul CNAS, finalizat în anul 2012 de procurorii bucureşteni, spun surse judiciare pentru News.ro.

UPDATE 17.00 Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de 21 de suspecți într-un dosar care vizează abuzuri comise la un centru pentru copii instituționalizați din București.

Infracțiunile vizate sunt cele de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

"În cursul lunii iunie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 21 de suspecţi pentru următoarele infracţiuni (după caz): rele tratamente aplicate minorului; abuz în serviciu; delapidare", precizează Parchetul într-un comunicat de presă.

Actele de urmărire penală vizează modalitatea frauduloasă de funcţionare a sistemului de protecţie specială a minorilor instituţionalizaţi, în cadrul unui centru din Bucureşti, în perioada 2014 – 2016(ca urmare a unui denunţ formulat în luna noiembrie 2015):

"Eludarea normelor privind standardele minime ale protecţiei sociale în materie, evidenţiată de materialul probator administrat în cauză până la momentul actual, se manifestă pe următoarele paliere:

i. Folosirea abuzivă a resurselor centrului de plasament şi a bunurilor sau serviciilor destinate minorelor:

1. Majoritatea angajaţilor îşi însuşesc în mod constant atât bunuri alimentare şi nealimentare (în general produse de curăţenie, medicamente, lenjerie), destinate beneficiarelor minore din fondurile bugetului local al sectorului 1, cât şi bunuri (alimentare, vestimentare, electrocasnice, cosmetice) sau sume de bani obţinute din sponsorizări sau donaţii.

2. O parte dintre funcţionari primesc banii de cheltuială pentru beneficiare şi îi păstrează, remiţându-i ulterior doar parţial şi în etape, sau intermediază vânzarea către beneficiare a diferitelor produse (în general cosmetice) în cuantumul acestora:

- beneficiarele pot fi uşor induse în eroare cu privire la valoarea adevărată a bunurilor vândute;
- unele bunuri vândute provin în realitate din donaţii.

3. când sunt organizate tabere, excursii sau alte activităţi de recreere, fondurile şi transportul destinate minorilor instituţionalizaţi sunt folosite şi pentru participarea la aceste activităţi în mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajaţi ai centrului (educatori, şoferi, administrator, asistentă medicală):

a. în acest scop, o parte dintre minore sunt trimise în mod intenţionat în familie sau lăsate să "fugă" din centru pentru a se reduce numărul persoanelor care participă efectiv la activităţi;
Doar anumiți copii beneficiază de aceste ieșiri, în principiu cei preferați de către educatori. Cu toate astea, pe tabelele întocmite sunt trecuți minorii prin rotație pentru a lăsa impresia că au beneficiat toți copiii instituţionalizaţi, fără discriminare.

b. se caută camere cât mai mari cu paturi suprapuse în care vor fi cazate minorele, pentru a se putea asigura cazarea gratuită a membrilor de familie ai angajaţilor;

c. membrii de familie beneficiază de toate resursele destinate în excursie copiilor instituţionalizaţi (mâncare, bani de cheltuială, transport);

d. de multe ori se organizează o activitate de recreere doar dacă pot beneficia şi anumiţi membri de familie ai angajaţilor;

e. uneori se decontează mai multe bonuri de carburant decât cele utilizate efectiv;

4. autoturismele destinate transportului minorelor centrului sunt folosite frecvent în interesul personal al angajaţilor; din această cauză, de multe ori minorele trebuie să meargă la şcoală sau pentru a fi examinate medical cu transportul în comun, în condiţiile în care locaţia centului este relativ izolată.

ii. Punerea în primejdie gravă a dezvoltării fizice, intelectuale şi morale a minorelor beneficiare a măsurii de protecţie specială a plasamentului şi instituţionalizate în centrul în cauză prin următoarele măsuri şi tratamente:

1. neasigurarea unei alimentaţii adecvate, deşi beneficiau de resursele necesare;

a. este consecinţa sustragerii constante a bunurilor alimentare de către angajaţi;

b. de multe ori se înlocuiesc alimentele din meniurile oficiale cu unele primite în exces şi cu termen redus de valabilitate;

2. nesupravegherea minorelor atât în timpul cât se află în centru, ceea ce a permis agresarea acestora de alte minore, cât şi cu privire la plecarea lor din centru, favorizându-se astfel săvârşirea unor infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale faţă de minore, integrarea minorelor într-un anturaj neadecvat, începerea prematură şi neconsiliată a vieţii sexuale (unele minore au rămas însărcinate la o vârstă fragedă);

3. neluarea tuturor măsurilor impuse de lipsa nejustificată a minorelor din centru:

a. de multe ori se întocmesc bilete false de învoire pentru a creea aparenţa că minorele nu au fugit din centru;

b. uneori se dau bilete de învoire deşi este cunoscut faptul că fetele nu vor reveni în centru;

c. deşi dispariţia minorelor ar fi trebuit anunţată imediat organelor de poliţie, acest lucru se întâmplă rar şi la un interval de timp semnificativ de la părăsirea centrului.

4. agresarea fizică a minorelor sau instigarea altor persoane să le agreseze;

5. neacordarea consilierii şi sprijinului în activitatea şcolară, inclusiv efectuarea de demersuri pentru înscrierea nejusiticată a minorelor la şcoli speciale;

6. monitorizarea deficitară a îngrijirii medicale a minorelor, consultarea rară a acestora şi stabilirea cu întârziere a unui tratament medical pentru afecţiunile acestora;

7. stabilirea şi administrarea unui tratament psihiatric cronic în lipsa unei examinări efective a minorelor, în scopul de a le reduce posibilităţile de a acţiona şi de a se exprima şi pentru a facilita astfel supravegherea minorelor de către angajaţi.

a. Potrivit datelor existente la nivel național, din 13.374 de copii protejați în servicii de tip rezidențial (altele decât cele destinate copiilor cu dizabilități), doar 2060 beneficiau de tratament psihiatric (adică o pondere de 15,4%);

b. la centrul de plasament în cauză, în perioada de referinţă, din 37 de beneficiari, 22 aveau tratament psihiatric (pondere de peste 50%) - dintre aceştia 8 nu au fost niciodată internaţi pentru afecţiuni psihice, iar 5 au fost internaţi doar pentru emiterea certificatului de orientare şcolară.

c. când minorele manifestau un comportament de natură să-i "deranjeze" pe angajații centrului erau internate, în baza unui bilet de trimitere emis de un medic psihiatru, la un spital de profil, în compartimentul sanatoriu.  Internările erau de aproximativ o lună; medicul psihiatru decidea cu privire la aceste trimiteri fără să examineze minorele, doar pentru că acestea îi deranjau pe angajaţii centrului."

UPDATE 15.30 Unele fete de la centrul de plasament Sfânta Maria plecau săptămâni întregi din instituţie şi aveau anturaje unde erau exploatate sexual, în vreme ce altele erau sedate de angajaţi pentru că ar fi fost agitate, deşi frecventau cursurile şcolii şi aveau referinţe bune din partea cunoscuţilor şi colegilor, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

UPDATE 9.45: Perchezitiile au loc la un centru de plasament din sectorul 1 al Capitalei, precum si la domiciliile a 19 angajati ai centrului, anunta Digi 24. In urma unui denunt, angajatii sunt acuzati ca ii bateau pe minori si ca le luau acestora alimentele donate.

În data de 23.06.2016, a fost declanşată o acţiune la care participă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, fiind puse în executare 19 autorizaţii de percheziţie (inclusiv la o instituţie publică), anunţă Parchetul,

Actele de urmărire penală vizează modalitatea frauduloasă de funcţionare a sistemului de protecţie specială a copiilor instituţionalizaţi, în perioada 2014 – 2016 (ca urmare a unui denunţ formulat în luna noiembrie 2015), în cadrul unui centru din Bucureşti.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Etichete: centru plasament, percheziţii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE