Oana Mizil, Vasile Blaga şi cuscrul lui Băsescu, în dosarul fraudelor bancareJoi dimineţă, procurorii DIICOT au demarat 48 de percheziţii, la sediile unor bănci şi la domiciliile mai multor persoane acuzate de fraude bancare. Printre persoanele cercetate de DIICOT se numără politicieni, precum Oana Mizil, oameni de afaceri din Top 300, evaluatori imobiliari, notari publici şi şapte directori de bănci. Potrivit procurorilor DIICOT, reţeaua infracţională a provocat o pagubă de 85 milioane euro.

UPDATE 13.10: Numele lui Vasile Blaga şi al lui Bebe Ionescu, socrul Elenei Băsescu, au apărut în dosarul fraudelor bancare, potrivit unor surse citate de Realitatea TV. În convorbirile dintre fraţii Creştin şi Marsiu Locic, unul dintre cei trei oameni de afaceri preciza că în spatele acestei reţele a fraudelor bancare se află nume grele, precum Vasile Blaga, Bebe Ionescu şi Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Române.

"Nu am intervenit pentru nimeni pentru niciun credit. Nu am vorbit cu niciun director de bancă pentru nimeni. Nu mi s-a cerut niciodată să intervin pentru vreun credit. Nu am niciun credit la bancă. Eu pe aceşti Creştini, sau cum îi cheamă, nu îi cunosc, nu am auzit de ei în viaţa mea", a declarat Vasile Blaga, în direct la Realitatea TV.

UPDATE 11.45: Oana Mizil, iubita lui Marian Vanghelie şi proaspăt aleasă deputat în Colegiul 23 din Sectorul 5 al Capitalei din partea USL, se numără printre beneficiarii creditelor acordate în dosarul fraudelor bancare, potrivit unor surse implicate în anchetă, citate de Realitatea TV. Oana Mizil ar fi luat un credit de la una din băncile fraudate  pentru achiziţionarea unui apartament într-un bloc cu bulină roşie, în centrul Capitalei. După ce a primit banii de la bancă, Oana Mizil nu a mai plătit nicio rată din credit.

De regulă, băncile nu acordă credite pentru achiziţia de locuinţe în imobile cu risc seismic ridicat (bulină roşie). De asemenea, clienţii care solicită credite imobiliare sau ipotecare trebuie să apeleze doar la evaluatorii imobiliari agreaţi de instituţiile respective pentru evaluarea proprietăţilor.

Printre băncile fraudate se numără BRD şi Volksbank. Oamenii legii au făcut percheziţii şi la sucursalele BRD din Piaţa Unirii şi Piaţa Dorobanţilor.

Printre cei implicaţi în dosar se află şi fostul director BRD, Lucian Cojocaru.

Potrivit anchetatorilor, membrii reţelei cumpărau între ei mai multe imobile, care valorau mult mai puţin, la preţuri foarte mari. De exemplu, pentru un teren din Capitală, care a fost cumpărat cu 100.000 euro, s-a obţinut un credit de 1 milion euro. Contractul de vânzare-cumpărare era autentificat de unul din cei patru notari publici implicaţi în reţea, iar apoi intervenea un evaluator imobiliar, care dădea asigurări băncii că valoarea proprietăţii imobiliare este cea solicitată prin contractul de creditare. 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  - Structura Centrală au demarat, joi dimineaţă, 48 de perchezitii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.

Percheziţiile efectuate de procurorii DIICOT au fost demarate în urma unor informaţii primite de la alţi infractori, implicaţi într-o reţea de fraude bancare, destructurată în urmă cu o lună şi jumătate.

În fapt, se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la 2 unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de oameni de afaceri cu influenţă, informează DIICOT.

Printre persoanele cercetate se numără şi politicieni şi oameni de afaceri din Top 300, precum Marius Locic şi fraţii Creştin, implicaţi în scandalul SRI din Prahova, din 2005.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de şapte directori generali/ directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către 6 funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.

Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de patru notari publici, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare. Unul dintre notarii publici implicaţi în dosar este şi Paula Rosenberg, soţia artistului Damian Drăghici - senator USL în Colegiul 4 din Bacău, care a fost numit consilierul onorific al lui Victor Ponta pe problemele rromilor. 

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 85 milioane de euro.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi audiate 90 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse masurile legale în cauză.

Suportul logistic a fost asigurat de către Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Pe 1 noiembrie, mai mulţi directori ai BRD, BCR și CEC şi directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru I.M.M-uri, Aurel Şaramet, au fost ridicați de mascați pentru fraude bancare în valoare totală de 22 milioane euro.

Etichete: bancheri cercetaţi, diicot, fraude bancare, Marius Locic, Oana Mizil, Oana Mizil fraude bancare, percheziţii DIICOT, spalare de bani

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE