Percheziţii într-un dosar de criminalitate informaticăLuni, 4 ianuarie a.c., Poliţia Română şi D.I.I.C.O.T. au pus în aplicare şapte autorizaţii de percheziţie şi nouă mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de criminalitate informatică.

Perchezitii intr-un dosar de criminalitate informatica (Foto digi24.ro)
Percheziţii într-un dosar de criminalitate informatică (Foto digi24.ro)

Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că mai multe persoane, cetăţeni români şi moldoveni, au constituit un grup infracţional în scopul obţinerii de foloase materiale injuste prin săvârşirea unor infracţiuni de acces ilegal la sisteme informatice, fraude informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, alterarea integrităţii datelor informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi distrugere.

În urma documentării activităţii bănuiţilor a rezultat faptul că aceştia, în perioada decembrie 2014 – octombrie 2015, au compromis tehnic şi fraudat mai multe bancomate aparţinând diferitelor instituţii bancare de pe teritoriul României dar şi din străinătate.

Astfel, la data menţionată, poliţişti din cadrul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente – Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Inspectoratul General al Poliţiei Române au efectuat efectuat şapte percheziţii, persoanele implicate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. pentru audieri.

Prejudiciul creat prin săvârşirea faptelor a fost estimat la suma de 200.000 de euro.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la sisteme informatice, fraude informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, alterarea integrităţii datelor informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi distrugere, cu opt persoane în stare de reţinere, urmând a fi prezentate magistraţilor.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Etichete: dosar criminalitate informatica, percheziţii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE