Peste 120 de medicamente ar putea dispărea de pe piață anul acestaProducătorii de medicamente ameninţă cu retragerea de pe piaţă a peste 120 de medicamente inovative, ceea ce ar afecta 800.000 de pacienţi. Producătorii sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi din nou să taie preţurile tratamentelor cu aproape 30 de procente.

Peste 120 de medicamente ar putea disparea de pe piata anul acesta
Peste 120 de medicamente ar putea dispărea de pe piață anul acesta

Pacienții cu boli cardiovasculare vor fi cei mai afectați de noua metodologie de calcul al prețului la medicamente, arată studiul producătorilor internaționali de medicamente, scrie digi24.ro

Practic, de la 1 iulie, ar putea să dispară de pe piață 28 de terapii originale pentru boli de inima, dar și 19 pentru afecțiuni neurologice, urmate de cele pentru endocrinologie și oncologie. Pentru unele nu există încă variante de înlocuire.

„E vorba de aplicarea noului ordin de prețuri la medicamente care dacă este aplicat în versiunea care există în momentul de față ar duce la setarea unui nou minim european al prețurilor la medicamente, companiile fiind nevoite să le retragă de pe piață datorită faptului că România este țară de referință pentru multe alte țări din UE,", a explicat președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu.

Companiile nu acceptă o nouă micşorare cu 35% a unor preţuri, iar presiunea este deja resimţită de câteva luni printr-o criză a anumitor medicamente.

„Fiind mai ieftine, se produce fenomenul de export paralel. Sunt vândute de pe piaţa românească, preluate de anumiţi distribuitori şi duse pe pieţe internaţionale. Preferăm să plătim ceva mai mult, dar să găsim medicamentul. Acum, oricum plătim mult mai mulţi bani pentru că trebuie să mergem în Ungaria, în Bulgaria, în Austria, în Germania", a declarat Vasile Barbul de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.

Producătorii internaţionali propun autorităţilor să stabilească un preţ minim european pentru un tratament fie că e vorba de unul inovativ sau generic.

 

Etichete: medicamente, producatori medicamente

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE