Peste 60% dintre bucureşteni nu vor să dea mai mult de 60.000 euro pentru un apartamentBucurestenii nu vor sa cumpere apartamente mai scumpe de 60.000 euro ( Foto: Grup RC)
Bucurestenii nu vor să cumpere apartamente mai scumpe de 60.000 euro ( Foto: Grup RC)

În timp ce Guvernul pregăteşte o nouă etapă a programului Prima Casă, interesul bucureştenilor pentru locuinţe rămâne neschimbat. Mulţi dintre locuitorii Capitalei preferă să nu cumpere acum pentru că se aşteaptă ca preţurile locuinţele să mai scadă, reiese dintr-un sondaj realizat de portalul imobiliar Imopedia.ro. Potrivit aceleiaşi cercetări, 61% dintre utilizatorii portalului nu ar plăti mai mult de 60.000 euro pentru achiziţionarea unei locuinţe, iar 26% susţin că sunt dispuşi să achite sume cuprinse între 60.000 euro şi 100.000 euro. Doar 13% dintre bucureşteni ar cumpăra o proprietate mai scumpă de 100.000 euro.

Aproape jumătate dintre bucureşteni sunt încrezători că preţurile vor continua să scadă. 45% dintre utilizatorii portalului imobiliar Imopedia.ro cred că vor mai scădea preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti şi numai 14% dintre ei se arată indiferenţi la acest trend deoarece au suficienţi bani pentru a cumpăra ceea ce îşi doresc. Acelaşi sondaj arată că 12% dintre respondenţi cred că va scădea valoare apartamentelor noi şi tot atâţia sunt convinşi că preţurile au ajuns la un nivel de unde nu se vor mai ieftini.

Unii români sunt de părere că preţurile locuinţelor au început să crească. Potrivit datelor Imopedia.ro, 9% dintre participanţii la sondaj spun că în 2012 locuinţele au început să se scumpească.

“Anul acesta piaţa nu a adus nimic nou, cumpărătorii se comportă la fel şi au aceleaşi sume disponibile, dar schimbarea va trebui să vină dinspre instituţiile bancare, forţate să găsească soluţii de finanţare apropiate de cele oferire de programul “Prima Casă”. În acest sens ne aşteptăm la modificări de situaţie, pentru că nu este normal ca statul să intervină şi să faciliteze accesul populaţiei la case şi apartamente. Sunt deja bănci care au propriile produse ce oferă condiţii apropiate de cele stabilite de creditul Prima Casă, ceea ce reprezintă un avantaj pentru cei care vor să cumpere o locuinţă”, a declarat Răzvan Muntean, manager general Imopedia.ro, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Profilul cumpărătorului bucureştean

Potrivit Imopedia.ro, 35% dintre bucureşteni vor să achiziţioneze apartamente în funcţie de numărul de camere, 27% dintre respondenţi ţin cont de zona în care este situat imobilul şi 26% iau în calcul achiziţia unei locuinţe în funcţie de preţul acesteia. 6% dintre vizitatorii site-ului fac o achiziţie în funcţie de suprafaţa totală de locuit a apartamentului şi alţi 6% ţin cont de existenţa mijloacelor de transport din zonă.

Potrivit lui Munteanu, cele mai căutate apartamente prin intermediul Imopedia.ro sunt locuinţele cu trei camere (41% dintre vizitatori), urmate de cele cu două camere (36%), garsoniere (11%) şi  apartamente cu patru camere (10%). 2% dintre bucureşteni vor să cumpere o locuinţă cu mai mult de patru camere.

Trei sferturi dintre cei care vor să îşi cumpere locuinţe vizează blocurile vechi. Doar 26% dintre bucureşteni s-au arătat interesaţi de achiziţia unei locuinţe noi. Însă, potrivit reprezentanţilor portalului imobiliar, ponderea celor care preferă construcţiile noi este în creştere. În 2008 doar 7% dintre bucureşteni se gândeau să cumpere o locuinţă nouă.

Cele mai căutate zone pentru garsoniere şi apartamente cu două camere sunt Titan, Berceni, Militari şi Giurgiului. Bucureştenii care doresc un apartament cu trei sau patru camere s-ar muta în cartierele Titan, Drumul Taberei, Militari şi Ştefan cel Mare.

Imopedia este un centru de informare şi de ofertare imobiliară, dedicat atât agenţiilor imobiliare, cât şi tuturor persoanelor interesate de domeniul imobiliar.

Etichete: apartament, Bucureşti, imobil, Imopedia, locuinţă, pret, sondaj

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE