Peste o tonă de muniţie de război, găsită anual în Bucureşti şi IlfovÎn zona Capitalei şi în judeţul Ilfov este găsită, anual, în medie, peste o tonă de muniţie neexplodată. Este vorba de grenade, obuze şi chiar bombe de aviaţie, cele mai multe descoperite în urma săpăturilor pentru ridicarea de locuinţe ori clădiri de birouri.

Peste o tona de munitie de razboi, gasita anual in Bucuresti si Ilfov
Peste o tonă de muniţie de război, găsită anual în Bucureşti şi Ilfov

Intervenţia în astfel de situaţii este făcută de pompierii de la Detaşamentul Pirotehnic de la Unitatea Specială de Intervenţii din Ciolpani, anual aceştia fiind chemaţi, în medie, la 70 de misiuni, cele mai multe în zona Bucureşti-Ilfov, notează Mediafax.

Pompierii de aici susţin că ridică, anual, peste o tonă de muniţie de război din Bucureşti şi judeţul Ilfov, misiunile lor fiind în special la şantiere unde se fac săpături pentru ridicarea de cartiere ori clădiri de birouri.

"Detaşamentul Pirotehnic participă în medie la aproximativ 70 de misiuni pe an. Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, fiind zone puternic dezvoltate din punct de vedere economic, în care se construieşte foarte mult, numărul de elemente de muniţii care se descoperă şi sunt ridicate de echipele pirotehnice poate ajunge şi la o tonă anual pe timpul lucrărilor de şantier. Predominante sunt muniţiile de artilerie, dar se descoperă si muniţii de infanterie şi chiar de aviaţie. O altă cauză care stă la baza numărului mare de muniţii descoperite în această zonă este bombardarea intensă şi luptele care au avut loc în timpul celor două războaie mondiale", spun pompierii.

În cazul unui astfel de apel, după localizarea elementului de muniţie, se face identificarea tipului şi provenienţei acestuia. Dacă nu există pericol de explozie în timpul manipulării, muniţia este ridicată, transportată şi depozitată pentru distrugere în poligoane sau pe terenuri special amenajate. În alte cazuri, se poate trece direct la distrugere.

"În unele situaţii când muniţia este foarte periculoasă sau într-o stare avansată de degradare şi poate pune în pericol viaţa pirotehniştilor sau a populaţiei civile, comandantul echipei pirotehnice poate lua decizia de a o distruge la locul descoperirii prin luarea unor măsuri suplimentare de limitare a efectelor exploziei.", mai susţin pompierii de la Unitatea Specială din Ciolpani.

Terenuri amenajate pentru distrugerea unor astfel de muniţii sunt în judeţele Prahova şi Buzău.

Printre decoperirile recente în acest caz se numără şi un subdepozit de artilerie, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperit în curtea unei fabrici din zona de sud a Capitalei.

"O misiune deosebită în urma căreia a rezultat o cantitate foarte mare de muniţie s-a desfăşurat la un operator economic din sudul Capitalei, unde în urma unor lucrări de săpătură a fost descoperită o cantitate foarte mare (sute de elemente) de muniţii de artilerie rămase neexplodate dintr-un subdepozit din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După analiza situaţiei s-a luat decizia de întrerupere temporară a lucrărilor în zona respectivă şi în colaborare cu alte forţe de ordine publică (poliţie/jandarmi) s-a executat transportul în condiţii de siguranţă la depozitul unităţii în vederea distrugerii ulterioare", mai susţin lucrătorii de la Detaşamentul Pirotehnic.

Pompierii dau şi exemplul unei bombe de aviaţie de 100 de kilograme, cu trotilul activ, găsită la începutul lunii noiembrie în judeţul Galaţi.

"Gradul ridicat de dificultate a fost reprezentat de faptul că muniţia a fost descoperită încastrată într-un element de construcţie dintr-o zonă populată. După cercetarea şi identificarea la faţa locului s-a constatat că bomba era echipată cu focoase electrice (care prezintă un risc de iniţiere mai scăzut la manipulare şi transport) şi s-a luat decizia de degajare, ridicare şi transport în vederea distrugerii, în detrimentul distrugerii pe loc, care ar fi reprezentat un risc mai ridicat şi pagube materiale", declară pompierii.

Etichete: muniţie al doilea război mondial, muniţie neexplodată, muniţie război

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE