Petiţie online, lansată împotriva mall-ului de la Palatul Ştirbey. UNDE POŢI SEMNANicuşor Dan, preşedintele "Salvaţi Bucureştiul" a anunţat că a primit de la cetăţeni 240 de sesizări împotriva proiectului de mall de la Palatul Știrbei, cei care se opun proiectului având la dispoziţie şi o petiţie online pentru a fi semnată. 

Proiectul imobiliar care prevede construirea unui centru comercial și a unui bloc de 7 etaje în spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei a primit avizul preliminar de urbanism de la Primăria Capitalei, în urmă cu două luni. 

"Proiectul de peste 30.000 de metri pătraţi de spaţiu construit este ilegal din multe puncte de vedere: distruge o zonă verde, nu respectă regimul de înălţime în zonă, agresează monumentul istoric de importanță naţională Palatul Ştirbei, ignoră reglementări privind locurile de parcare şi va aglomera şi mai mult traficul în zonă. Cu alte cuvinte, este un alt tun imobiliar care nu ține cont de nimeni și de nimic", sustine Nicusor Dan, presedintele "Salvati Bucurestiul", pe pagina personala de Facebook, atasand si un link unde poate fi semnata petitia online impotriva proiectului imobiliar, aici. 

http://www.petitieonline.com/nu_distrugerii_palatului_stirbei

"Nu sunt de acord cu construirea unui centru comercial și a unui complex de locuințe în imediata apropiere a unui monument istoric și solicit conservarea și restaurarea monumentului, a anexelor și a zonei aferente.

Nu există vreo justificare pentru depășirea înălțimii maxime admise, de la 22 m, cât permite Zona Protejată nr. 16 Calea Victoriei (zonă cu grad maxim de protecție), la 34,5 m, înălțimea propusă pentru clădirea din spatele Palatului Știrbei. Un corp cu o asemenea înălțime ar agresa Palatul Știrbei, un monument istoric de cat. A, de importanță națională, cu o înălțime de doar 17 m.

Mai mult, amplasarea clădirii din proiect, de 21 m înălțime, de-a lungul străzii Banului ar afecta Universitatea Națională de Arte, spațiile acesteia având în mod evident nevoie de lumină naturală, nu de umbra unui colos înfipt sfidător în ansamblul de clădiri din zonă.

Partea din spate a amplasamentului încalcă regulamentul de urbanism al Zonei Construite Protejate nr. 44 Temişana, aprobat în ședința CGMB din 27.01.2011, ce permite construcţii noi cu CUT 1.8 şi Hmax 10m. Această zonă protejată cuprinde și părți din străzile Banului și General Constantin Budișteanu, unde proiectul propune clădiri prevăzute a avea CUT 3,85 şi Hmax 17,5m-21,5m, fără a fi demonstrată oportunitatea acestor depășiri.

De asemenea, este încălcată hotărârea CGMB nr. 66/2006 privind disponibilitatea locurilor de parcare. Articolele 6.1, 7.1 și 7.2 prevăd, pentru cei 11,761 mp de spații comerciale, (11.761 / 20) + 10% = 647 locuri de parcare, pe când numărul total de locuri de parcare propus în proiect este de doar 507", se mentioneaza in petitia online. 

Etichete: mall, nicuşor dan, Palatul Știrbey, petitie online, sesizari

0/9 COMENTARII
Adriana
04 aug 09:27
+0
VOTURI
-0
RRR -nume sub care ș ascunde lingăul lui Nicușor Dan ! Dacă mai mulți oameni au păreri similare, atunci e de fapt doar unul care scrie sub mai multe nume....e posibil, nu însă si in cazul de fata. Pe mine m-a doare in cot de Nicușor Dan, e un cretin si nimic mai mult. Valoarea lui e zero, din moment ce singura lui ocupație e sa se opună progresului. Nu te obosi sa-mi răspunzi, nu voi mai citi comentariile unui ratat !
RRR
03 aug 22:43
+0
VOTURI
-0
Adriana & Radu, nume sub care se ascund promotorii intereselor "dezvoltatorului". Nici nu m-am obosit sa citesc pana la capat sofismele lor bune doar pentru cei slabi de inger. Va deranjeaza rau afacerile Nicusor Dan, se vede ca va cam tremura camasa...
Adriana
03 aug 21:30
+0
VOTURI
-0
Titus, nu înțelegi nimic. Reconversia e scoasă de tine din context. Am spus doar ca in țările dezvoltate arhitectura noua se îmbina cu cea veche, unele clădiri ce aveau anumite funcțiuni sunt reconvertite intr-altele cu noi funcțiuni. In cazul palatului Știrbey, vorbim de reconversia acestuia dintr-o resedinta care a aparținut cândva cuiva, intr-un centru cultural deschis publicului. Aceasta reconversie se va face doar in cazul in care demarează proiectul proprietarului care-si va permite sa redea publicului palatul, in schimbul aprobării construcției galeriei comerciale din care sa câștige si el bani. In cazul in care nu se aproba proiectul comercial ci doar restaurarea palatului, acesta va fi in mod logic vândut unui investitor care-si va permite sa-l folosească după restaurare ca reședința, la fel ca si grădina lui. Este evident ca din acel moment, niciunul din bucureșteni nu ava mai putea vreodată sa pună piciorul in palat si cu atât mai puțin sa sa plimbe prin grădinile lui. Cel mult, ne vom mulțumit sa-l admiram când trecem pe Calea Victoriei. Oamenii trebuie sa înțeleagă ca este o proprietate privată care ori va fi transformată prin construirea galeriei comerciale in grădina, fie va dispărea de pe harta obiectivelor turistice si culturale ale orașului, fiind transformată in reședința de domiciliu. O galerie comercială ar reînvia traficul pietonal pe Calea Victoriei, nu ar face niciun rău, astfel de galerii sunt la tot pasul in toată lumea civilizata. Nu mai confundați galeria cu mall-ul. Un mall are sute de magazine si de la 50.000 mp in sus. Galeria are 3.000 - 4.000 mp si vreo 10 - 15 magazine. Orașul trebuie sa șe dezvolte cu aportul si aprobările arhitecților si Urbaniștilor, nu cu părerea unui neica nimeni ca Nicușor Dan care-si da in mod halucinant cu părerea despre ce trebuie construit si ce nu in București. Trebuie ca cineva sa fie si prost si nesimțit ca sa creadă ca poate fi formator de opin
Titus Bazac
03 aug 19:02
+0
VOTURI
-0
Adriana, cred ca nu intelegi ceea ce inseamna "reconversii". Un palat in centrul Bucurestiului poate fi "reconvertit" intr-un centru cultural sau muzeu (nemai vorbind ca, daca ai fi cautat pe net imagini cu interioarele originale - cum au fost ele odata - cred ca ti-ai fi dat seama - sper - ca Palatul Stirbey NU MERITA o "soarta comerciala". oricat de populara ar fi ea !)
Adriana
03 aug 18:18
+0
VOTURI
-0
@victor- punctul tău de vedere e corect. Situația ideală era ca proprietarul sa renoveze palatul si sa-l transforme in obiectiv cultural ( vezi hanul Gabroveni, casa Cesianu, etc ) si sa amenajeze peisagistic grădina si sa o lase liberă pt. vizitatori. Cum e însă o proprietate privată, trebuie sa fii tâmpit sa ceri așa ceva ( poți sa visezi, dar numea ceri proprietarului asta ). Nicușor Dan e de multe ori dus cu capul, ideea ca acel mall sau galerie comercială nu se potrivește cu palatul e o tâmpenie. In toată lumea vezi reconversiei de clădiri vechi, alăturări de vechi si nou, etc. Arhitectura a evoluat si ea, Nicușor Dan si ai lui "pricepuți" însă nu ! Dacă se va vinde e clar ca se va întâmpla ca si cu palatul lui Becali de pe Aviatorilor : nimeni nu o sa mai aibă acces. Între doua rele eu aleg varianta in care renovează clădirea istorică si o introduce intr-un circuit cultural, chiar dacă va construi in spate așa zisul "mall". Proprietarul trebuie sa-si scoată banii de undeva, căci un palat pe post de centru cultural nu produce bani. E adevărat, se pierde grădina care oricum ar fi dispărut, întrucât dacă numerele proiectul, proprietarul o va transforma in curtea lui privată, deci oricum nimeni nu va mai avea acces la ea. Pentru a înțelege unele lucruri trebuie sa fii inteligent, sa înțelegi ca trebuie făcute compromisuri. Salvați Bucureștiul e un ONG de retrograzi, cu oameni ca ei Bucureștiul rămâne in paragina !
radu
03 aug 16:28
+0
VOTURI
-0
Situatia e complicata. Daca nu e lasta sa construiasca, proprietarul va vinde cladirea unui investitor care neputand sa-i dea o intrebuintare comerciala, o va renova si isi va face acolo propria resedinta. Gradina va deveni de asemenea privata si nimeni nu va mai avea acces vreodata la ea. Palatul va putea fi doar admirat din strada. Daca e lasat sa-si dezvolte proiectul, gradina va disparea oricum, intrucat galeria comerciala (nu mall, cum zic fraierii) va fi construita pe spatiul actualei gradini, insa palatul va fi renovat si introdus in circuitul public cu sali de expozitii, evenimente, cafenea. Nu exista decat una din aceste variante, intrucat alternativa ramanerii cladirii in paragina este exclusa. Cred ca varianta a doua e mai atractiva pentru bucuresteni, intrucat ambele edificii (palatul si galeria comerciala) vor intra fie in circuitul comercial (galeria), fie in cel expozitional (palatul).
hermina marcovici
03 aug 13:18
+0
VOTURI
-0
nu cred ca e bine ales amplasamentul pentru mall. ce i sa distrugeti ce-a mai ramas interesant in bucuresti?
B365.ro
03 aug 12:56
+0
VOTURI
-0
Le ștergem de cum le observăm, dar nu apucăm, de fiecare dată, să ne ocupam de ele de cum sunt postate.
Ion Ion Ion, de trei ori Ion
03 aug 12:06
+0
VOTURI
-0
B365, nu s-ar putea modera totusi comentariile de genul astuia facut de Ion, cu cola-borari si altele? Nu de alta, dar m-am plictisit teribil sa vad peste tot aceleasi anunturi de milogi retardati care promit bani pe gratis. Si tot ce trebuie sa faci e sa trimiti o adresa de mail valida, pentru ca fraierii care administreaza campaniile de spam-uri sa aiba unde sa-si trimita gunoaiele...

Ioane, vedea-te-as abonat la toate spamurile din lume!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE